用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行申請表之獎狀
樓主: mandytanghk
go

自行申請表之獎狀

mandytanghk 發表於 20-1-2 12:50
想請問大家意見,有些獎已印在成績表上,如學科獎,獎學金,風紀服務獎。那還需要另外印獎狀交嗎?還只印成 ...

成績表有寫就唔使再印~~~

我就有乜盡量寫,但有用先寫,同項寫最高嘅,精簡易明就OK~~~

mcl203 發表於 20-1-3 12:49
校內獎代表該學生在校內成就,無代表性咁奇?~
校內只是學校裏面百多個同學仔.重要每個項目可能都只有數十人參加
好似田徑、游水咁,你校內叻,但學界地區原來連頭八都入唔到,莫講話全港.....
你認為多人爭位學校認受性高嗎?學科獎,其實成績表和學校banding已經反映到

carven1977 發表於 20-1-3 14:56
校內只是學校裏面百多個同學仔.重要每個項目可能都只有數十人參加
好似田徑、游水咁,你校內叻,但學界地區 ...

你可能考地區性學校就或許無用,傳統中學係不少睇埋全人教育的~~~

就算小學,部分傳統小學,就算每級百餘人,爭到落場都已經校內鬥餐C了~~~

mcl203 發表於 20-1-3 15:23

你可能考地區性學校就或許無用,傳統中學係不少睇埋全人教育 ...
無錯, 我女學校要出到學界, 先要過校內選拔嗰關, 要有資格選拔, 要校內運動會有頭四...

Step_C 發表於 20-1-3 15:37
無錯, 我女學校要出到學界, 先要過校內選拔嗰關, 要有資格選拔, 要校內運動會有頭四...
...

未玩過又未必明,有份玩又點解唔寫~~~

寫咗未必有用,唔寫一定無得用~~~

我最好奇係你地的成績表有乜內容?

我遇過的都係考試成績、操行同老師評語
從來冇見過寫乜獎物獎落埋成績表

有D學校除左開頭某幾位之外
排後面的連名次都欠奉
而且用A B C等級出成績
你唔放張學科獎狀真係唔知你係最高分

其他甚麼校隊、服務都冇寫呀

其實如果填資料唔重要咁點解咁多中學的表格都有叫人填?
有D仲分埋校內校外兩格

我是護書簿

losoco 發表於 20-1-3 16:00

我地基本上所有獎都會印落年終既成績表上,e.g每次考試主科首三名、操行獎、甚至校外獎如學界,奥數都有印的。
但六年級概第一次成績表就沒有印了。

losoco 發表於 20-1-3 16:00

其實如果學校有指明校內外就會填。
正常我囝都只是填學界名次,校內我覺得代表性不大
因為每間學校差距可以好大,如果有玩開會知我講乜
真係想靠課外活動加分一定要有番咁上下成綪和達錶時間
但如果想純粹填滿佢又無妨

mandytanghk 發表於 20-1-3 16:11
我地基本上所有獎都會印落年終既成績表上,e.g每次考試主科首三名、操行獎、甚至校外獎如學界,奥數都有印 ...

你的學校成績表很好啊

我仔學校乜都冇

最過癮係學科獎

分兩個層次的

一個係該科全年累積最高分,可以在學年終的頒獎禮上台領獎學金
張證書好靓既

另一種係每次考試班中最高分
只係由該科老師簽張紙畀學生
我仔拎過幾次,A5 size,成張好似梅菜咁,勁核突,拎出去考中學我覺得冇人信

我是護書簿

carven1977 發表於 20-1-3 16:22
其實如果學校有指明校內外就會填。
正常我囝都只是填學界名次,校內我覺得代表性不大
因為每間學校差距可 ...

我覺得個作用唔係申請人之間互相比拼
而係畀中學知你玩過乜,到乜野程度
唔好輕視,因為可以作為面試的討論範圍

我仔在其中一次面試
半個鐘裏有超過20分鐘係傾portfolio入面各樣野
真係英文講波
哩樣唔只一間,係有兩間同我仔英文講波
我是護書簿

losoco 發表於 20-1-3 16:37
我覺得個作用唔係申請人之間互相比拼
而係畀中學知你玩過乜,到乜野程度
唔好輕視,因為可以作為面試的討 ...
所以一定要對該項有少少認識,但用英文對答真係好深喎~
我諗你囝報果間學校應該好勁

回覆樓主:

仲未明呢D叫校內服務獎?校隊,風紀,合唱團,呢D活動代表你有服務學校,唔少學校都會放落成績表,莫非當呢D學校流嘅?佢哋仲未知市場嘅需要?~~~

反為,校外比賽,非代表學校,就未必放落成績表~~~

以前小學,連自己小學部都希望自己學生交profo,就係想update佢地知多D,只係部份家長熟玩法,唔交都無佢哋乎~~~

王家爸爸 發表於 20-1-3 10:44
其實所有自己學校既獎項都唔需要填,反以需要留返啲位填啲校外獎項。
當年我連“做班長”都填....跟校內泳會學游水, 張結業證書(寫達到乜乜level5) 都填....
通利d豬肉鋼琴比賽豬肉奬都填.....
否則冇嘢填!

小鹿揀學校 發表於 20-1-3 20:32
當年我連“做班長”都填....跟校內泳會學游水, 張結業證書(寫達到乜乜level5) 都填....
通利d豬肉鋼琴比賽 ...
如果無校外獎,就真係無辦法,只好將做班長、豬肉奬都填。但係如果有校外獎,就唔好填校內既獎,否則可能會突出唔到校外獎。

回覆樓主:

想問下表格一欄Service ,因為冇乜義工服務 可否填校內的籃球學隊,田徑學隊?

對,千萬要看清楚學校的規定
上年我見過家長被學校彈走
因為學校寫10張證書
但聰明人將4張縮影埋在1面A4
交10張紙夾埋就80張證書
老師叫佢即場揀10張
叫佢小六有同一比賽的金獎就交小六果張就夠,不用連小一也交
最後踢佢走,叫佢返屋企選好後翌日再交
我是護書簿

小澄b 發表於 20-1-4 17:21
想問下表格一欄Service ,因為冇乜義工服務 可否填校內的籃球學隊,田徑學隊?
...

無適合嘅欄位,就照放啦~~~

losoco 發表於 20-1-5 11:02
對,千萬要看清楚學校的規定
上年我見過家長被學校彈走
因為學校寫10張證書

我都嘥咗啲紙,成疊影印本,一間除了成績表其他唔收,另一間只收小五小六校外証書影印,校內的証書唔收

happybebebe 發表於 20-1-8 20:27
我都嘥咗啲紙,成疊影印本,一間除了成績表其他唔收,另一間只收小五小六校外証書影印,校內的証書唔收
...

只收成績表,即表格內寫的獎不用proof? 定係有即時逐個獎check了獎狀,所以不用收copy?