用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃大仙區跨觀塘/沙田 B2b
go

黃大仙區跨觀塘/沙田 B2b [複製鏈接]

依家係黃大仙山上happy school, 兩次呈分成績在band 2 中 左右。想問下如果跨區跨去觀塘機會會唔會好d? 定係沙田?

依家想自行博下油麻地銘基,另一間就未確定,希望大家可以解答!

觀塘區比較心水聖若瑟英文中學或者寧波第二,唔知機會大唔大?
   1    0    0    0

Koala0131 發表於 20-1-1 16:38
依家係黃大仙山上happy school, 兩次呈分成績在band 2 中 左右。想問下如果跨區跨去觀塘機會會唔會好d? 定 ...

黃大仙B2B,跨去KL1 B1C銘基,非常勉強喎。

如果銘基一定只得B2B揀,點解要㨂個黃大仙區,唔㨂返油尖旺區?

而且,你會相信銘基只能㨂B2B, 沒有B1和B2A申請嗎?

B2在沙田比較多選擇,觀塘不熟悉。

回覆 Koala0131 的帖子

2b 會不會考慮聖文德?

回覆 nicolemummy 的帖子

我哋小學同住嘅地方都係黃大仙區不過係想試一試自行選校嘅時候試下其他區,因為個女之前係油麻地校網斦以對銘基有D了解。

Koala0131 發表於 20-1-1 18:50

我哋小學同住嘅地方都係黃大仙區不過係想試一試自行選校嘅時候試下其他區,因為 ...

既然你們有認識,我不會勸你不試。

但只是提提你,你學校有認識,不代表學校對你小學有認識。學校會傾向收自己熟悉的小學,除非本區太少學生可㨂。

明白,多謝提醒!

回覆 christy2011 的帖子

都有考慮過,不過小學係基督教背景,唔知會唔會受影響

nicolemummy 發表於 20-1-1 17:22
黃大仙B2B,跨去KL1 B1C銘基,非常勉強喎。

如果銘基一定只得B2B揀,點解要㨂個黃大仙區,唔㨂返油尖旺區 ...

如果沙田B2 有咩選擇?

tra5212 發表於 20-1-2 12:22
如果沙田B2 有咩選擇?

聖約瑟、基督、胡忠、馬崇(+1班)、陳震廈、梁文燕、覺光、馮黃鳯婷....好多...

nicolemummy 發表於 20-1-2 14:25
聖約瑟、基督、胡忠、馬崇(+1班)、陳震廈、梁文燕、覺光、馮黃鳯婷....好多...
...

thanks, 因為住九龍,唔熟沙田,再研究下

Koala0131 發表於 20-1-1 16:38
依家係黃大仙山上happy school, 兩次呈分成績在band 2 中 左右。想問下如果跨區跨去觀塘機會會唔會好d? 定 ...
黃大仙B2中自行銘基係自殺,轉入沙田要跌BAND,
聖若瑟英文中學雖然係中中,
但佢收一部份聖小學生, 聖小係英文小學,
聖中收生都好要求英文程度,
我個仔今年沙田區中一, 上年睇過聖若瑟英文中學,
我好鍾意, 環境空氣好,小班教學有英文班,
不過問D老師話英文班較多係聖小升上聖中果D
但老婆唔批,最後留返沙田讀,
聖中上年開放日又模擬面試班, 亞仔話幾有用

mch411 發表於 20-1-3 09:50
黃大仙B2中自行銘基係自殺,轉入沙田要跌BAND,
聖若瑟英文中學雖然係中中,
但佢收一部份聖小學生, 聖小係英 ...
多謝分析!我依家等緊直資offer,都會再謹慎d做選擇!

Koala0131 發表於 20-1-2 09:58
回覆 christy2011 的帖子

都有考慮過,不過小學係基督教背景,唔知會唔會受影響 ...

聖文德自行宗教及與學校關係佔5%

自行評審準則
學業成績 50%
面試表現 20%
操行 15%
課外活動表現及獎項 10%
宗教信仰及與本校關係 5%
總計: 100%

https://www.sbc.edu.hk/web/guest/f.1discretionaryplaces
‹ 上一主題|下一主題