用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生愛打咩電玩
樓主: vin105
go

小學生愛打咩電玩

叫隻貓看住條魚?

其實話是咁,小學生黎講,家長一定係有權威去禁止佢地做任何野,但要令到小朋友知道咩叫自律先係困難,如果話唔准打機,唔准用電話,唔准出街,慢慢就會變成呢樣唔准,果樣又唔准既局面. 我講兩個同打機有多少關係既故仔,大家又睇下有冇D值得借鏡既地方. 話說有個老豆,佢有2個仔,一家四口住個3房單位,正常邏輯黎講,緊係兩公婆主人房,然後2個仔就各自一間. 有日有個人走左上佢屋企,見到佢間屋好奇怪喎,點解間房會拆哂D牆,換哂做落地玻璃架??

原來呢個老豆就咁樣諗野既,佢認為兩個仔分房訓,係會好影響感情,例如第日有咩事嘈交,就會各自返房閂埋門,但如果一齊訓,撞口撞面有咩都要當日拆掂佢,就唔會將誤會同仇恨累積(呢個老豆擁有大量理論去說明間屋係應該要咁裝修,呢D我地係唔需要理會). 但咁點解另一間房好地地又要拆牆呢? 原來又咁既,呢個老豆除左擔心D仔呢埋係房打機,亦都擔心佢地會上咸網,又冇理由成日HOW THE DOOR去鴿住佢地架,於是落地玻璃就解決左呢個問題. 不過呢個老豆就提醒大家,要趁小朋友細果陣作出行動,因為一來細個冇SAY,蒙下蒙下都唔知你做嘜,二來裝修費將來只會愈來愈貴!

第二個故事,就話說有個社工,工作對象係青少年,咁就為左要同D細路溝通,自己都打埋一份. 佢回饋番過來既資訊就咁既,第一就係打機唔同踢波,係冇得夠鐘就吹雞完場,因為當你就只係一步之謠就可以升呢而比人熜機......拿通常發生同打機有關既倫常命案就係因為呢個導火線. 第二就係先要明白點解咁好玩,大家有左共同語言,明白真係好好玩,然後先有說服力去勸佢一齊停落黎,然後先再有機會去發展其他既野.

ar_mak 發表於 20-1-3 23:01
我比個建議你參考下,你睇下得唔得. 如果成班細路圍住一堆睇手機,我就會行埋佢地身邊唱聖詩,然後捉實佢地隻 ...
或者裝個木馬程式,打n分中後手機自動講耶so 和唱聖詩

ar_mak 發表於 20-1-3 23:48
叫隻貓看住條魚?

其實話是咁,小學生黎講,家長一定係有權威去禁止佢地做任何野,但要令到小朋友知道咩叫自律 ...
even better:

對現代人來說,尤其是年青人,應該很難不用手機。加拿大一名父親 Jamie Clarke 同樣遇上這問題,他發覺兒子 Khobe 時時刻刻都機不離手,於是決定帶兒子騎電單車、馬和駱駝穿越蒙古,讓他試一試遠離手機和網絡的生活。

在幾年前,喜歡戶外活動的 Jamie Clarke 帶同家人到一處偏僻山谷過生日,該處沒有手機訊號,也沒有 Wi-Fi。兒子 Khobe 發覺不能使用 Snapchat、Instagram 等社交平台,頓時覺得坐立不安。這讓 Jamie 發現問題後提出質疑,究竟是我們控制手機,還是手機控制我們。

大概在 1 年前,Jamie 作出了一個決定,就是帶剛滿 18 歲的兒子穿越蒙古。Khobe 第一個反應自然是拒絕,但後來覺得準備過程亦算有趣,便改變了主意,並在 7 月 28 日出發。對 Khobe 而言,真正的挑戰也許不是攀山越嶺,而是不能使用手機,他表示:「全程我都因為沒有手機變得非常沮喪,一切變得無聊。以前無聊時我可以看 YouTube 或 Netflix。現在呢?看星星玩手指嗎?」

不過這次旅程也讓父子之間有進一步認識,並對科技作出反思。父親 Jamie 意識到科技的重要性並嘗試使用更多科技,相反兒子 Khobe 則意識到科技對人有很大的消耗。結論是兩人都要提醒自己,控制權應在自己手上。

https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2532457?fbclid=IwAR3k9LcOCILZ1egFNhRrs81JZZk9IfRABC3_OQv1i0OOG_3bYRkt6KhyF5s

MrBeast 發表於 20-1-4 07:39
even better:

對現代人來說,尤其是年青人,應該很難不用手機。加拿大一名父親 Jamie Clarke 同樣遇上這問 ...

咁又好似堅咗啲喎!但係同我認真對待打機對小朋友影響嘅問題值得學習!

vin105 發表於 20-1-3 09:26
我買左隻電話錶比大仔!希望小六獨自外出行動用住先!如果比手機,我相信他很難自控,無數據都知得自己找 ...
NOKIA 隻 "蕉" 機 COMEBACK, 有APP 睇WHATSAPP 但無其他, 係咪可以諗下?

retriever 發表於 20-1-9 09:18
NOKIA 隻 "蕉" 機 COMEBACK, 有APP 睇WHATSAPP 但無其他, 係咪可以諗下?

https://www.hk01.com/%E6%95%B8%E7%A2%BC%E7%94%9F%E6%B4%BB/205621/nokia-8110-4g-%E8%95%89%E4%BB%94%E7%9C%9F%E6%A9%9F%E4%B8%8A%E6%89%8B-whatsapp%E5%BC%B7%E8%A1%8C%E4%BD%BF%E7%94%A8%E6%B8%AC%E8%A9%A6

這個嗎?好似不錯!研究下先!謝謝。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊