用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有什麼辦法可以段練小六男生的體能
樓主: vin105
go

有什麼辦法可以段練小六男生的體能

MrBeast 發表於 20-1-1 11:36
雖然出汗可以係一個體力付出的參考指標,但最重要都是運動量,otherwise, 唔通焗sauna 都可減肥乎? ...

同意!

其實有在家和孩子一起做運動(深蹲,sit up & push up, etc.) 每星期一至兩次,睇住佢做運動量就有啲保證啊!

回覆樓主:

小朋友有興趣, 有好同伴的運動, 家長不用睇住佢, 你想叫停都有難度。

vin105 發表於 20-1-1 11:41
同意!

其實有在家和孩子一起做運動(深蹲,sit up & push up, etc.) 每星期一至兩次,睇住佢做運動量就 ...
近年有新理論話狂做幾分中更勝30分鐘帶氧,有興趣可goggle 下

MrBeast 發表於 20-1-1 12:14
近年有新理論話狂做幾分中更勝30分鐘帶氧,有興趣可goggle 下

有了解過,HIIT (High Intensity Interval Training) ! 有試過和孩子一起做,但係佢哋嗰啲強度就越做越低!

IloveJJ 發表於 20-1-1 15:27
幾肥呢?健康院建議減嗎?如果發育時期,少少肥係唔駛減,有恆常運動已經可以,因為一高就瘦返。

如果認 ...

有腩仔law!

食物已經開始控制左一段時間!但他未能根竹我們的指令!加強運動希望雙管齊下啦!

vin105 發表於 20-1-1 15:29
有腩仔law!

食物已經開始控制左一段時間!但他未能根竹我們的指令!加強運動希望雙管齊下啦!

之前做東有位cousin 成功減肥差d認唔到,佢阿爸話成功因素係減0用$,唔知吹水定講真。
e加社會富裕,食得太好,小孩唔係讀書就打機,慢性都市病年輕化,真的要多些留意下life style

assado 發表於 20-1-1 11:54
小朋友有興趣, 有好同伴的運動, 家長不用睇住佢, 你想叫停都有難度。
未必在自己控制範圍內。星期日我自己去乒乓球班,起初教錬開的波太低我打唔到,於是佢adjust下然後話照住練就得,先要找到個感覺,我話但找不到人同我咁練,佢咪咪咀回:只有教練先會

MrBeast 發表於 20-1-2 09:37
未必在自己控制範圍內。星期日我自己去乒乓球班,起初教錬開的波太低我打唔到,於是佢adjust下然後話照住練 ...

對手/玩伴不只對孩子持續進行運動訓練有幫助,對大人也是!

上個月開始約到兩位爸爸一起於星期六早操慢跑!我想若非有約,超冷的那兩個星期六多數會放棄跑!如今反而想平日加操以至保持週六例跑的狀態!

我相信小朋友也是如此,要努力為他們找到好對手/玩伴!現在安排細佬練習乒乓球,但水平仍未及哥哥,有待改進!

vin105 發表於 20-1-2 11:06

上個月開始約到兩位爸爸一起於星期六早操慢跑 ...
要fire up 小朋友passion 都唔係咁簡單,輸產生挫折感,贏又唔想做風頭dun。兩兄弟若可以對打就正,我們教錬都是哥哥幫佢練所以打得好

MrBeast 發表於 20-1-2 13:41
要fire up 小朋友passion 都唔係咁簡單,輸產生挫折感,贏又唔想做風頭dun。兩兄弟若可以對打就正,我們教 ...

去年暑假開始玩,細佬進行中,但仍和哥哥差一級水平左右。希望多練幾個月,到今年暑假可以開心對打!

vin105 發表於 20-1-2 11:06

上個月開始約到兩位爸爸一起於星期六早操慢跑 ...

通常波友都喜歡同我打,因為我會set 波比同學,但唔係個個係咁,有d見你打得差0願去執波都唔打。呢d情況係某些球會都好常見,亦無可厚非,時間就得咁多,個個都想改善自己而不是幫人練波。我這些佛糸就做褔世人

IloveJJ 發表於 20-1-2 13:49
呢個就係教練同家長既分別。
你有無試過用發球機?
初學都可以,但個感覺不是太一樣

IloveJJ 發表於 20-1-2 13:49
呢個就係教練同家長既分別。
你有無試過用發球機?

No try 發球機before, 有用嗎?

vin105 發表於 20-1-1 10:37
呈分當然是首先任務!但見到他個肥腩仔,難免要幫她諗下計瘦身!

如果只係小腩,
到中二三標高後就會唔多覺
而且去到思春期
為左求偶 會自我減肥
到時你又會話公開試重要,想佢變做死肥仔冇人吼最好
我是護書簿

IloveJJ 發表於 20-1-2 15:50
教練話係唔同的,所以我睇下你覺得係咪囉?
冇人打都是一個選擇

IloveJJ 發表於 20-1-2 15:51
如果無教練/對手,咁可以自己練習囉!
你去市政局book場可以book, 唔駛加錢的。
...
要另外加$,不過小朋友/學生價都好平