用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中分班,英文班是否一定比中文班好? ...
go

初中分班,英文班是否一定比中文班好? [複製鏈接]

如果初中分班,語文分流有得選擇,是否英文班一定好啲?

廷申去到高中揀科,如數/理科,其實張文憑試證書都見唔到用咩語言作答,咁如果孩子英文能力一般,其實是否選擇中文教和考試更好?以免因英文理解和書寫能力影響表現!
   2    0    0    0

好問題。

香港 10 個家長 8 個都想仔女讀英中。入左中中嘅,10 個讀得書嘅,實有 7-8 個係想入英文班。

咁即係,英文班同學成績會比中文班優勝,or at least,英文班同學,佢哋都係有心讀書同埋能力差異接近。

由於英文班同學成績優勝,家長亦對讀書有要求,學校自然會派啲相對好嘅老師教英文班。

咁即係英文班獲得嘅資源同機會,好大機會比中文班大。

除左文科之外,基本上數理科,英文唔夠好係有影響但唔係咁大。DSE 背誦野始終都多,作答有譜。外面補習社都係英文筆記,但中文授課。英文唔太差就 OK。

但如果自身英文能力真係差到完全聽唔明英文,一定要中文先得,咁呢個情況寧願中文了。

1998Ruby1998 發表於 20-1-1 01:29
好問題。

香港 10 個家長 8 個都想仔女讀英中。入左中中嘅,10 個讀得書嘅,實有 7-8 個係想入英文班。

謝謝分享!

亞仔中/英文也是說話/聆聽較強,閲讀/GE一般,寫作較弱!如果入了英文班,我擔心他看題目和答題的能力,無形中把分數拉低!(我自己以往初中時就有類似的答題困難,當年無得簡!但到高中就好多了。)今天如果孩子有得簡,應該主動入英文班吧!

其實,英文班是否應該比那些外語學生,或自幼在家多以英語溝通的同學?

請問各位家長有類似的困惑嗎?如何為孩子選擇?以中文授課及書本,我只擔心答題速度!

vin105 發表於 20-1-1 06:37
謝謝分享!

亞仔中/英文也是說話/聆聽較強,閲讀/GE一般,寫作較弱!如果入了英文班,我擔心他看題目和答 ...

大部份有開英文班嘅中中都唔係 “人中龍鳳”,始終香港家長大部份都係有英中入英中,英文 talk 得嗰班,叻嘅已經入英中,如果係其他科拉低成績,佢地都入左英中直資,唔會留係中中。

你諗多左啦嘛,傳統名校都唔係個個自幼在家以英語溝通,十個有九個都唔係。

至於答題速度,中文好在閱讀快,可以用文言字詞縮短字數。培正都係中中,冇英文班添,英文科仲用中文授課,一樣有 Band 1 成績。

寫作弱我諗你仔仔都唔會揀文科,數理唔太需要寫作能力。

我諗中英文班係有得跳出跳入?咁點解唔用初中頭兩年去試英文班?到時候真係成績受拖累,我諗你要求,老師都肯俾你轉去中文班。

1998Ruby1998 發表於 20-1-1 06:48
大部份有開英文班嘅中中都唔係 “人中龍鳳”,始終香港家長大部份都係有英中入英中,英文 talk 得嗰班,叻 ...

有道理!

好似你的分享,昨晚和亞仔傾,他話都試吓英文班先。因此我才猶豫應否主動幫他揀中文班!

謝謝你的分享,到時如果有得揀分班安排的話,一於先幫她揀英文班啦!

咁如果在直資英中就讀,單論學業成績,是否會比一般中中有較佳的學習環境?(亞仔現在小六,我正在為他升中的事情煩惱中!)

vin105 發表於 20-1-1 07:11
有道理!

好似你的分享,昨晚和亞仔傾,他話都試吓英文班先。因此我才猶豫應否主動幫他揀中文班!

既然用家自己想試,咁試下先!唔得嘅話,老師到時候肯定叫你返出去,唔洗擔心!

咁直資英中都要睇邊間嘅,聖保羅男女係英文直資,啟思、羅定邦、地利亞都係英文直資。有叻有唔叻,有專讀書亦有專運動。只係家長肯出錢肯俾仔女面試一間學校,學校會揀適合嘅學生同老師,自然冇街外官津咁參差,道理同小學揀直私立官津一樣。

vin105 發表於 19-12-31 21:31

廷申去到高中揀科,如數/理科,其實張文憑試證書 ...

初中仲有大把機會追英文。除非你仔女打算返國內或台灣讀書,否則無論香港或海內,大學全部都用英文,唔襯细打好英文基礎會好蝕底 ,所以有得揀最好當然會揀英文。

vin105 發表於 19-12-31 21:31

廷申去到高中揀科,如數/理科,其實張文憑試證書 ...

如果孩子有能力嘅話,揀英文班比較好,但勉強就會得不常失。

你話孩子仍然小學階段。中英文閱讀和寫作仍有時間提升,有6年中學追英文學習應該無問題嘅。

別外,DSE成績係就係隱藏中答定英答,但不要忽略大學"面試"時教授係會用英語與學生交談,除咗要有一般英語交談能力之外,仲要有相關選修科嘅""專有名詞""的認識才有能力對答如流。這點,係要响高中一開始就用英文教授學科的最大優點。

YmOra 發表於 20-1-1 21:25
如果孩子有能力嘅話,揀英文班比較好,但勉強就會得不常失。

你話孩子仍然小學階段。中英文閱讀和寫作仍 ...

咁考大學是否所有科目都面試?

我做仔時考大部分不用面試的!

vin105 發表於 20-1-1 23:14
咁考大學是否所有科目都面試?

我做仔時考大部分不用面試的!

不是全部,要視乎你揀咩課程。但,個人認為由於難以預知孩子將來喜歡咩大學課程,固,我會盡量"擴闊"孩子未來可以揀嘅大學課程為終旨,即要面試嘅或不要面試嘅都暫時當做係我孩子會揀的課程看,以""英文班""作裝備目標。

YmOra 發表於 20-1-1 23:45
不是全部,要視乎你揀咩課程。但,個人認為由於難以預知孩子將來喜歡咩大學課程,固,我會盡量"擴闊"孩子 ...

明白了!

謝謝分享!

我們也是朝向入讀英文班進發!

vin105 發表於 20-1-1 23:49
明白了!

謝謝分享!

因為你係以"英文班"為描述單位,小妹好奇想問問,孩子是B2生嗎?現在選擇緊B2中學嗎?

YmOra 發表於 20-1-1 23:53
因為你係以"英文班"為描述單位,小妹好奇想問問,孩子是B2生嗎?現在選擇緊B2中學嗎?
...

正確,考慮緊的中學部份是一班英文班,其他混合班或者中文班!學校方面話是以家長/學生意願及分班試(Pre-S1) 及都時中學相關嘅中英文寫作考試來分中英班的!

我想這是一般中中分班的安排吧!家長學生意願配合成績!

vin105 發表於 20-1-2 00:02
正確,考慮緊的中學部份是一班英文班,其他混合班或者中文班!學校方面話是以家長/學生意願及分班試(Pre- ...

明白晒!願你孩子順利入讀"心儀"中學。努力加油呀!

IloveJJ 發表於 20-1-1 11:02
單論學業成績,直資應該比中中好吧?不是因為直資,而是因為香港大部分B1都是英中,中中就不是B1了,除了 ...

直資也不是間間B1吧!微調中中也有B1成績的吧!

其實首要係樓主仔仔要英文成績好, 大部分開英文班的中中都係以英文成績排名入英文班

kayi0556 發表於 20-1-2 09:56
其實首要係樓主仔仔要英文成績好, 大部分開英文班的中中都係以英文成績排名入英文班 ...

一般是否也在Pre S1 試外,另設英文寫作卷以測試同學的英文水平來分班?

另外,有冇中學會否加設其他的試卷去為其他中文班分班?還是只靠Pre-S1?

IloveJJ 發表於 20-1-2 08:45
打漏了,我是回覆樓主問是直資英中。之前唔係你哋話全港只有培正一間中中是B1嗎?
...

不是所有直資英中係B1,正如微調中中都可以係B1,例如九真,佢都有開中文班。
‹ 上一主題|下一主題