用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2020 英國大學開學機票
go

2020 英國大學開學機票 [複製鏈接]

小女明年將到英國升讀大學, 請問如果想早日買定機票 (因為聽聞出年機位一定好緊張), 但不知從何入手.  我們兩公婆會買2套來回倫敦機票, 而女兒是吾買一張單程機票?
   1    0    0    0

回覆樓主:

要做visa嗎? 如要,你要計算埋做visa 的日子。

年年暑假尾前往英國的機位為好緊張,2020年應該會更加多人出國。

回覆樓主:

要做 visa, 因為是 Year 1, 但不知幾時買機票好?只知大學大部份9月尾開學,請問要預早幾多日到埗?

回覆樓主:

Visa 是否指在香港做?

Rica 發表於 19-12-31 10:13
要做 visa, 因為是 Year 1, 但不知幾時買機票好?只知大學大部份9月尾開學,請問要預早幾多日到埗?
...

你孩子已經已收offer? Conditional offer 定係firm offer?

如要做讀書簽證,你估唔到幾時批出簽證比你,又唔知2020的暑期又會唔會好似早兩年出現申請簽證大排長龍的情況,而令你做簽證遲左。除非你唔洗做簽證。

如第一年出國,好多未知之數。

回覆樓主:

是呀! 半个月前 apply, 現在收了一間 Conditional offer, 請問如果其他 reject的話,會否通知結果?

回覆樓主:

因為是第一年出國讀書,不知從何著手!又聽聞出年機票十分緊張,所以真係很担心和不知應否買定!!

Rica 發表於 19-12-31 11:07
因為是第一年出國讀書,不知從何著手!又聽聞出年機票十分緊張,所以真係很担心和不知應否買定!!
...
樓主你好,第一唔洗太緊張,還有很多事情要做,不需太擔心機票問題. 當真的有大學錄取你女兒後會出一封碓認入學通知信給妳,到時再去辦理VISA.當全部完成後,再訂機票都未遲,如上年某航空公司有優惠,買2-3套來回機票會有特價,或者暑假期間多留意一下.

英國大學就萛收唔收你女兒都會有e-mail通知你的,唔會沒有消息.

回覆樓主:

謝謝 Zsokol, 你回覆完我真安心很多!(emoji)(emoji)(emoji)

Rica 發表於 19-12-31 11:07
...
機票緊張但又不至於買唔到既,就算無直航轉機都好多選擇,況且中學生起9月頭開學,而大學生就9月尾,所以又唔洗甘擔心。

回覆樓主:

謝謝!但亦想請教下,如女兒收到 CO後要6月前選 Firm and insurance?? 之後就考DSE. 那還有甚麼要準備和做(emoji)(emoji)

Rica 發表於 19-12-31 10:54
是呀! 半个月前 apply, 現在收了一間 Conditional offer, 請問如果其他 reject的話,會否通知結果?
...
會通知

回覆樓主:

(emoji)(emoji)

Rica 發表於 20-1-2 13:18
謝謝!但亦想請教下,如女兒收到 CO後要6月前選 Firm and insurance?? 之後就考DSE. 那還有甚麼要準備和做( ...
有不同回覆日期: 5May, 4June, 18June
https://www.ucas.com/ucas/events/find/scheme/undergraduate/type/key-date

建議去British Council 聽下:

https://hk.registration.study-uk.britishcouncil.org/study-uk-fair-2020?utm_source=Google&utm_medium=sem&utm_campaign=Study%20UK%20Jan%20expo%2020&utm_content=Jan2020_googlesem_en&gclid=CjwKCAiAo7HwBRBKEiwAvC_Q8ZjSVAQ0-JE2O1EX6ryAc1_zQvKkxQU7Vh_xF0N7GrW9zWG5ZNrBmBoCY5MQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds#programme-detail

Rica 發表於 19-12-31 10:13
...

通常 fresher week 会早一個星期開始,另外, 需要 IELTS 成績嗎?

回覆樓主:

好!(emoji)

回覆樓主:

IELTS巳考了,亦收了一間 CO, 希望遲少少再有其他 conditional offer

Rica 發表於 20-1-2 13:46
IELTS巳考了,亦收了一間 CO, 希望遲少少再有其他 conditional offer
我覺得樓主真的不需要太擔心,反之,最重要是考好DSE, 簡單一句,只要成績好,什麼好學校都會有OFFER.

回覆樓主:

都是的!

回覆樓主:

樓主唔洗太擔心,中學因為開學/放假日子間間都差唔多,機位自然緊張。但係大學開學日子間間唔同,機票易買好多。我係你會等埋DSE放榜,確定去邊間大學及收到CAS先買機票。
‹ 上一主題|下一主題