用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 觀塘區小學,target藍田聖保䘵
go

觀塘區小學,target藍田聖保䘵 [複製鏈接]

來緊搬入觀塘,請問讀邊間小學入藍田聖保䘵機會較大,女女宜家係港島區龍幼讀k,但係小學係灣仔,離觀塘太遠,唔想佢日日返學太辛苦。
   5    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

官塘去灣仔都算遠?半個鐘就到喎....
不過,問題係值唔值得,同有無人湊

回主題,熱門女校,當然要入勁學術嗰幾間啦!e.g. 兩間李兆強
恐龍家

港島龍幼....轉觀塘小學, 打算搏藍田聖保祿...
有無諗過如果搏輸左, 你地點?

坦白講, 我唔會....

回覆樓主:

樓上講48綱兩間兆強過半升B1中學
跟住就係聖馬太約5成 聖安當約4成

小曳人 發表於 19-12-30 10:04
官塘去灣仔都算遠?半個鐘就到喎....
不過,問題係值唔值得,同有無人湊

果個小學係半山 唔近地鐵站 搭車全程要十個字至少。好遠呀。

Poyau 發表於 19-12-30 12:26
樓上講48綱兩間兆強過半升B1中學
跟住就係聖馬太約5成 聖安當約4成

依2間兆強同福小邊个好?唔熟觀塘區學校。

lskstephen 發表於 19-12-30 11:41
港島龍幼....轉觀塘小學, 打算搏藍田聖保祿...
有無諗過如果搏輸左, 你地點?

我自己每日1個鈡返到公司都覺得好攰 小朋友咁細個 真係唔想佢咁辛苦 港島區北角至鰂魚涌附近學校仲可以考慮。

多多宝 發表於 19-12-30 13:46
我自己每日1個鈡返到公司都覺得好攰 小朋友咁細個 真係唔想佢咁辛苦 港島區北角至鰂魚涌附近學校仲可以考 ...

咁你要諗諗當初點解選擇要過海讀龍幼啦!

回覆 lskstephen 的帖子

一定是兆強……做乜港島区吾讀?要走过來?

多多宝 發表於 19-12-30 13:43
兆強

福附是直資 目標上福中
不過亦有人外闖更上一層樓

https://www.hk01.com/親子/347048/福附小一簡介會-望收勤奮拼搏學生-從挑戰中建立良好抗逆力

平兆2019年有13人升讀SPSLT

https://www.skhlsk.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=14&pageId=84&nnnid=20

德兆2019年有14人升讀SPSLT
http://www.skhttlsk.edu.hk/tc/academicStat.php

應屆六年級學生獲派以英語為授課語言的中學摘要(全港) 截至20/8/2019

校名

獲派名額

分區

英皇書院

中西區

聖保羅男女中學

中西區

聖保羅書院

中西區

英華女學校

中西區

皇仁書院

灣仔區

聖保祿中學

灣仔區

聖保祿學校

灣仔區

張祝珊英文中學

東區

香港中國婦女會中學

東區

港島民生書院

東區

中華基金中學

東區

聖士提反書院

南區

九龍華仁書院

油尖旺區

嘉諾撒聖瑪利書院

油尖旺區

民生書院

九龍城區

旅港開平商會中學

九龍城區

保良局第一張永慶中學

黃大仙區

德望學校

黃大仙區

賽馬會體藝中學

沙田區

天主教郭得勝中學

沙田區

景嶺書院

西貢區

保良局羅氏基金中學

西貢區

啟思中學

西貢區

小計:

應屆六年級學生獲派以英語為授課語言的中學摘要(觀塘區)

校名

獲派名額

聖言中學

藍田聖保祿中學

聖傑靈女子中學

觀塘瑪利諾書院

觀塘官立中學

順利天主教中學

梁式芝書院

新生命教育呂郭碧鳳中學

福建中學

基督教中國佈道會聖道迦南書院

小計:

入讀他區英中        38

入讀本區英中        52

備註:

• 獲派中學排名不分先後
  • 尚有其餘獲派中學名單未能盡錄

福小係直資,要另外面試考入去,都算係一條龍(雖然福中未必收哂),福中係band 1 c。兩間兆強係津校,要派位入,觀塘區呢兩間算最勁,但都幾谷,另外聖馬太、藍循、油基顯、油基法、官秀都係大熱(津校),升band 1率亦都唔錯

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,如果你覺得作息咁重要,遠遠超過平穩升學,又對中學有要求,咁,你就要take 一個risk,就係入唔到理想小學,你OK嘛?!

兩間兆強都好難入,而且唔少野!都係谷嘅學校

利申,我都覺得作息重要,但萬事都講取棄同平衡
祝你好運!
恐龍家

回覆 多多宝 的帖子

大家應該知邊間小學啦....
坦白講佢會好過福小, 同兩間李兆強比, 應該係貴, 因要畀學費
但灣仔女仔升中D學校給引D

回覆樓主:

要睇幾點出門/坐校車,讀得直私,6:45出門或上車十分平常.
灣仔間中學同藍田聖保祿差唔多,但你選擇既升學path困難數倍.
要抽就要放棄灣仔小學offer,抽簽過唔過到第一關都已經是問題.

Update...估錯左學校,上文是指坑真.

lskstephen 發表於 19-12-30 14:03
咁你要諗諗當初點解選擇要過海讀龍幼啦!

宜家仲住係港島 出年先搬去觀塘

多多宝 發表於 19-12-30 12:56
果個小學係半山 唔近地鐵站 搭車全程要十個字至少。好遠呀。

查過過海校巴每日幾點上車未?如果係尾站上車經東隧過海唔洗好耐,分分鐘快過同區坐巴士返學

抽獎唔係十拿九穩,萬一唔中,派左去普通學校,你有冇 back up plan?叩門亦唔係容易,要知道兩間兆強升中最強,區內有料嘅小朋友都會試叩。福小當然好,但都要考到先。
有兩個相對安全得多嘅做法:1. 攞住福小/龍幼 offer 去叩兆強 or 九龍區直屬/龍津。 2. 考入蘇小,去抽兆強。唔中都有東區最強,算近屋企又升中利女,之後你真係唔鍾意東區學校,非藍田聖保祿不可咪升中轉網(不過咁樣有啲愚蠢,建議都係有港島留港島)。
‹ 上一主題|下一主題