用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 觀塘區小學,target藍田聖保䘵
樓主: 多多宝
go

觀塘區小學,target藍田聖保䘵

小曳人 發表於 20-1-2 20:08
你眼中,阿女學習能力係咪中上?你覺得1c只係一般的話,是否覺得應該去到1c? 如果係,就响高小考好成績轉校 ...

升中時先過來都仲有架

今屆F5有2個,在田徑隊的
我是護書簿

多多宝 發表於 20-1-2 19:16
其實高記小學究竟好唔好呢 只知中學一般 只係1c

梗係好啦
如果你千金返學唔覺得路途辛苦
你應該安心幫佢讀好書
目標放在聖保祿、庇利羅士、英華女果堆港島top名女校

邊有咁傻走去公屋堆同人逼?
我是護書簿

如果坐車返學耐少少都有問題,
48校網幾間知名小學大部分都係靠谷,
而且普遍自行分配時已超收,
派位填表非常頭痛
家長小朋友已準備好承受學習上的壓力 ?
肯定比坐車返工返學辛苦好多好多.....

小曳人 發表於 20-1-2 20:08
你眼中,阿女學習能力係咪中上?你覺得1c只係一般的話,是否覺得應該去到1c? 如果係,就响高小考好成績轉校 ...

仲睇唔出佢有咩學習能力 佢最大問題係怕丑 係屋企日日好多嘢講 見到老師或者陌生人就好似好驚

losoco 發表於 20-1-2 21:46
梗係好啦
如果你千金返學唔覺得路途辛苦
你應該安心幫佢讀好書

梗我地努力讀好幼稚園先 如果佢叻女 我地再考慮係眯要搬返港島住

gotokoko 發表於 20-1-2 23:10
如果坐車返學耐少少都有問題,
48校網幾間知名小學大部分都係靠谷,
而且普遍自行分配時已超收,

你唔覺得每日冇拉拉少左两粒钟訓覺或者學習嘅時間好蝕底咩?一日除去食飯訓覺都係得12個鐘。兩粒鐘可以做好多練習啦

多多宝 發表於 20-1-2 19:16
其實高記小學究竟好唔好呢 只知中學一般 只係1c

觀塘區返高幼唔算遠,照讀高幼先。
K3考可抽獎私校,有offer放高幼抽兩兆;考唔到直私,照take高小offer準備叩門,點都好過仲無backup入公海。
我認同樓上眼界可以放遠少少!

NNbaby 發表於 20-1-3 00:14
觀塘區返高幼唔算遠,照讀高幼先。
K3考可抽獎私校,有offer放高幼抽兩兆;考唔到直私,照take高小offer準 ...

可能係我地宜家太幸福 N同k都係屋企行路幾分鐘到學校 仲未接受到搭咁耐車返學

多多宝 發表於 20-1-3 00:31
可能係我地宜家太幸福 N同k都係屋企行路幾分鐘到學校 仲未接受到搭咁耐車返學
...

有時候係需要付出,有人選擇過海,有人選擇搬屋,始終港島多名校。
如果有校車,九龍東過北角/灣仔都係半會鐘車程,小朋友上左車傾下計,時間好快過。如果讀兆強,應該多兩個鐘都做唔晒啲練習/溫習,問吓自己想個女小學過點樣既生活。
用讀兆強既決心/努力,在高小都能夠讀得好,top一浸會外闖,未必上高中。

多多宝 發表於 20-1-2 23:46
仲睇唔出佢有咩學習能力 佢最大問題係怕丑 係屋企日日好多嘢講 見到老師或者陌生人就好似好驚 : ...

恕我直言,怕醜驚人考直私好輸蝕,叩門時除學術都要表現醒目,如果阿女咁既性格,我更加覺得有backup好重要!

多多宝 發表於 20-1-3 00:31
...

學校係屋企附近固然好
但為讀書坐校車亦平常
時間運用相應作出取捨

NNbaby 發表於 20-1-3 00:56
恕我直言,怕醜驚人考直私好輸蝕,叩門時除學術都要表現醒目,如果阿女咁既性格,我更加覺得有backup好重 ...

係 我地都知presentable係面試必備能力 所以我地先會放棄语境超好的全日同埋湾仔区好好嘅券校讀高幼 就係為左半龍 其實都唔明miss對佢好好 佢做乜驚

我係德兆用家, 分亨小小野:我地上年抽獎唔到, 最後叩門入到.返左哩幾個月既功課量係OK, 小朋友乖乖的話, 其實好快完成, 但以家先係小一, 打後可能好癲都唔定.
我地住觀塘區, 坐校車竟然要一小時左右, 因為係咁兜路, 所以同區唔代表車程快.

B2S 發表於 20-1-9 16:54
我係德兆用家, 分亨小小野:我地上年抽獎唔到, 最後叩門入到.返左哩幾個月既功課量係OK, 小朋友乖乖的話, 其 ...

叩入要1-1-1?

回覆 1998Ruby1998 的帖子

咁德兆定福小好呢?  聽講福小都谷, 兩間比較谷既程度又如何?

Monchichi110 發表於 20-1-10 11:01
回覆 1998Ruby1998 的帖子

咁德兆定福小好呢?  聽講福小都谷, 兩間比較谷既程度又如何?

咁就算幾谷都好,福小有中學部,正常分數正常操行,點都一定升到福中。德兆冇中學,觀塘又唔係靚區,呈分嗰陣壓力一定唔會細。最後唔少 Band 1 都係入返同福中差唔多 level 嘅學校。

樓主個 case 點睇都係高記最好選擇,福小同德兆都未值得去放棄高記,除非住兩間學校隔離。

thinthy 發表於 20-1-9 23:58
叩入要1-1-1?

見以下分享#4 兩兆叩門不用111

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3809448

回覆 thinthy 的帖子

我地係111, 不過亦有聽到有人唔係111都叩入的

回覆 多多宝 的帖子

觀塘有褓姆車返高小,好早,6:45分左右上車,放學要4:30,如果有課外活動,落車時間是6:00。如果你唔想辛苦足6年,要考慮清楚。

請問藍田聖保祿屬band 1幾?