用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 ABA vs 密集班 vs 個人综合訓練
樓主: camocamomile
go

ABA vs 密集班 vs 個人综合訓練  

vanemama 發表於 20-1-4 21:07
我個仔程度冇咁高,但上左 ABA 一陣就已經學識坐定定, 學唔同技能。

本來個仔係好唔收控制,佢想點就一 ...

Pls PM ABA中心資料,thanks

vanemama 發表於 20-1-4 21:07
我個仔程度冇咁高,但上左 ABA 一陣就已經學識坐定定, 學唔同技能。

本來個仔係好唔收控制,佢想點就一 ...

請問可Pm 資料給我嗎?謝謝你

Poorgrace 發表於 20-11-22 23:01
請問可Pm 資料給我嗎?謝謝你

OK

回覆樓主:

給所有SEN及自閉譜系小朋友(特别是2-3歳)的家長們:

密集班選校注意:
由於很多密集班是不準家長參與及觀堂,而SEN小朋友亦不能很好的表達自己,所以家長在選校時必須格外小心。以下是家長需要在上課前必須知道的事項:
- 師生比例:老師是否獨自一個面對多個學生
- 班上新生和舊生比例
- 家長能否在付費前先參觀學校
- 老師會否先與家長見面了解小朋友情況
- 校方就算不容許家長參與及觀堂,校方會否阻家長在不影響課堂情況下,步近課室了解小朋友情況
- 老師怎樣處理(一個及同時多個)小朋友的情緒
- 老師如果不用獎勵,是用什麼方法教授小朋友安坐
- 課室大小/小朋友可活動空間

警號:
- 師生比例不正常
- 同一堂有過多新生
- 家長不能參觀學校
- 老師沒有與家長及小朋友先見面,就直接讓小朋友上課
- 老師沒有指導家長在家中怎樣配合老師在課堂的教導、及製定目標給小孩
- 校方阻止家長步近及遠觀課室
- 老師跟家長說話的邏輯前後不對應
- 老師跟家長說話有沒有以你的小朋友或SEN小朋友的情況作標準來回應
- 老師只是用阻止小朋友活動的方法來讓小朋友安坐
- 小朋友極之不願意上課及在課堂中發出不尋常哭聲

——
如小朋友參與了密集班,請注意他們在下課後有沒有出現以下任何變化:
- 手軟腳軟:半步半步咁行,無力要人抱佢
- 憂鬱: 唔做平時鐘意既野
- 易怒:易發脾氣、嚎哭
- 焦慮:長時間需要痴住照顧佢既人
- 神情呆滯
- 減少食欲

如以上情況出現,請各位家長一秒都唔好等,馬上到公立醫院安排身體檢查及藥物檢查。 亦可聯系社工,密集班中心附近區議員協助及馬上停止到該密集班上課。

小朋友的一生可能就是你的一分細微觀察及一個快速堅定的決定。

回覆 vanemama 的帖子

Can u pm me aba contact?

jessicalyc 發表於 20-12-12 00:49

Can u pm me aba contact?

Ok

搵上門既ABA係好貴既,但又要貪平又貪方便真係隨時累左個小朋友一世,立即查一查自己的ABA治療師是否美國BACB應用行為分析師認證,去呢個網站 https://bacb.com/services/o.php?page=101135 打番治療師全名及選擇地區CHINA去核實,治療師必須由BCBA(不是RBT及BCaBA)委派才可以執行治療。

去人地中心做治療都要查,查下有無BCBA監督,再強調一次不是RBT及BCaBA,家長自己做好D功課先好將自己D仔女交比人,家長們切勿誤信一些不合資格人士接受治療,因平價及貪方便而害左自己的小朋友一世。香港政府沒有對應用行為分析治療進行監管,因此對於這群冒認治療師是追究不了,所以一定要自己醒目上網站度查!!!

Can u pm me aba contactThanks

請問可Pm. ABA 資料給我嗎?謝謝你

回覆 camocamomile 的帖子

咩都耍試下,先知邊樣有用,人地OK你小朋友又唔同講法

回覆 shing0225 的帖子

我都想pm 中心資料 唔該曬

麻煩我都想pm 中心資料 唔該曬

kiki90 發表於 20-1-7 18:49
回覆 camocamomile 的帖子

ABA經過多年的科學研究已証明可有效改變行為的治療,尤其對患有自閉症人仕。除 ...

可以pm嗎?謝謝你

麻煩我都想pm 中心資料 唔該曬

你好 請問你小朋友還有上ABA嗎?現在進展如何?可PM一下那裏上ABA?謝謝!

找一個有專業資格的行為治療評估,one to one 先再睇下一步點做。

ungi1831 發表於 21-10-14 17:03

你好 請問你小朋友還有上ABA嗎?現在進展如何?可PM一下那裏上ABA?謝謝! ...

好啊 PM 你啊

JanetCMC 發表於 20-4-26 17:43
題外話
香港只有唔夠100個註冊 ABA 導師
家長請 ABA導師
坊間好多都無此專業資格,發現有些作到好大系BCBA但check 唔到原來只是RBT 而且過期。到今天只有85個BCBA 香港區。

ABA 一定要越細越快治癒⋯⋯見過有些朋友仔女已經可以返正常小學

ABA只是一個理論,日常生活,教學,訓練都會用到。反而最重要嘅係導師肯用心教同埋係會同家長分享家居訓練呢d。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊