用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 ABA vs 密集班 vs 個人综合訓練
go

ABA vs 密集班 vs 個人综合訓練   [複製鏈接]

想請教大家
ABA和密集班的分別在哪裡?

我見另外有個別的綜合訓練,和ABA的又有何分別?

我知道ABA是由註冊導師教,密集班和綜合訓練都不是。但內容上有什麼分別?

我仔仔做了評估有發展遲緩,上密集班的導師話佢都些少ASD的特徵。

我而家好confused,很多不同類型的課程訓練,到底邊種最適合佢?

如果佢真係有ASD,而ABA係最能夠有效幫助ASD的小朋友,咁係咪應該集中做ABA?

5    0    0    0

回覆 camocamomile 的帖子

我都好想知道應該怎樣幫仔仔
他3歳,但不聽指令,常自言自語和亂說話。

已經每天上午上不同的訓練,如幼兒導師,耀能班,感統,語言導師等。下午上k1.

但是我感到很難教他讀書識字,他在自己的世界裡,不聽故事,不做功課,不肯學習

好希望他可以上到主流小學,讀書識字。

請問上密集或ABA 是不是可以真的幫到?

先要了解小朋友需要,再找相關訓練,才能有效幫到小朋友
每個訓練也有其目的。

ABA︰ABA(Applied Behavior Analyses)是應用行為分析法的簡稱也普遍稱為強化行為干預。

密集班︰小組學習,針對小朋友適應流程、安坐、常規建立

個別幼兒指導︰單對單,針對小朋友學習需要設計訓練內容

希望幫到大家

camocamomile 發表於 19-12-29 13:22
想請教大家
ABA和密集班的分別在哪裡?

我覺得要睇你小朋友既程度.. 我個仔程度超低,2歲完全唔識講野/聽指令,所以我選擇把握時間做密集 ABA。 但如果你小朋友程度冇咁差,如果上密集班都已經足夠,咁密集班金錢上會比較容易負擔既..

Evachan^_^ 發表於 19-12-29 18:48

我都好想知道應該怎樣幫仔仔

我個仔程度冇咁高,但上左 ABA 一陣就已經學識坐定定, 學唔同技能。

本來個仔係好唔收控制,佢想點就一定要點,如果唔係就喊。 覺得好難同佢相處。 但依家好似明得多D嘢,可以俾簡單指令佢會做。重學識左模仿大人,做不同task,玩唔同玩具(之前只會不停玩wheel)

如果負擔得起,我絕對覺得ABA好值得做。

ABA

經過多年的科學研究已証明可有效改變行為的治療,尤其對患有自閉症人仕。除了針對問題行為外,ABA也著重全面提升能力。

透過密集及有系統的一對一ABA學習模式,小朋友可學到語言溝通、認知、社交及學術等等技能。已PM更詳細的解釋~ 希望幫到手:)

回覆 vanemama 的帖子

媽媽請問你可否PM我你用緊邊間ABA呀?

Aba你可以買autism partnership出版的”工程進行中”了解一下先, 出外訓練之外,,自己都可以在家試下,加快成效 !

Antiveg 發表於 20-3-11 20:56

Aba你可以買autism partnership出版的”工程進行中”了解一下先, 出外訓練之外 ...

AP ABA materials sale is on

https://www.facebook.com/121357901307803/posts/2565246716918897/?d=n

Antiveg    發表於 20-3-12 14:07

vanemama 發表於 20-1-4 21:07
我個仔程度冇咁高,但上左 ABA 一陣就已經學識坐定定, 學唔同技能。

本來個仔係好唔收控制,佢想點就一 ...

Can u pm me your ABA contact ?

stephaniechen 發表於 20-3-11 22:18
ABA其實都幾幫到有ASD既小朋友,我都有親人有成功既例子,幫到個小朋友有進步 ...

Can u pm me the ABA contact ?

vanemama 發表於 20-1-4 21:07

本來個仔係好唔收控制,佢想點就一 ...

ABA可以上到幾多㱑?

gilgil39 發表於 20-4-23 23:44
ABA可以上到幾多㱑?

據我所知應該冇限制?

回覆樓主:

題外話
香港只有唔夠100個註冊 ABA 導師
家長請 ABA導師
可要求導師先出示以下證明

行為分析師認可資歷
美國行為分析師認証委員會
1. BCBA-D
Board Certified Behavior Analyst – Doctoral Level 
博士級註冊行為分析師

2. BCBA
Board Certified Behavior Analyst
註冊行為分析師

3. BCaBA
Borad Certified Assistant Behavior Analyst
註冊助理行為分析師

如果導師無以上其中一項證明,
佢就唔係應可嘅 ABA 導師

helenwky01 發表於 20-4-27 15:12
回覆 gilgil39 的帖子

無限制,但最好 6歲前

係咪6㱑後上作用不大?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊