用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去美國升學睇法
樓主: 232
go

[美國] 去美國升學睇法   [複製鏈接]

california_soul 發表於 20-1-20 17:26
I must say it is generally easier in exams of community college than at a 4-year university.  But a ...
Thanks for sharing.

Do you think the exam-driven education in HK has put us less competitive in creativity and research than the students grown up in the more liberal system in the States?

nkd 發表於 20-1-20 17:36
Thanks for sharing.

Do you think the exam-driven education in HK has put us less competitive ...
Yes during class discussion, students from HK are generally less creative in ideas.  However, exams and homework are in our blood.  In terms of research and exams, HK students can quickly figure out how to score high on research homework and exams.
That said, I think any students from HK will enjoy studying in USA.

我對升美國大學vs.英國大學看法:
-美國大學申報程序比英國大學複雜好多:要考SAT,要填好多form,要作application essay,仲係間間大學都唔同application essay
-美國大學畢業後留美工作 會比 英國大學畢業後留英工作 人工高 (特別係IT,投行之類既專業工,扣除稅務洗費之後都高)
-學費:美國大學會稍為貴d
-美國大學多d大學教授同tutor支援,但英國大學普遍比較要自立
-美國一般4年制度,英國一般3年制度。好少聽過係美國/英國讀左1年大學之後可以international transfer去英國/美國銜接year 2
-美國year 1可以唔洗揀科,但英國一入大學就已經要讀個科

不過美國高中就難過英國高中,英國高中考A-level+UCAS真係輕鬆過美國高中考SAT+Advanced Placement+做課外活動(為左入大學加分)
我Imperial College London畢業後留英工作幾年的日記:http://bit.ly/2RyPUXS

請教一下,有說法美國大學把香港學生歸納為中國人隊伍,入學時為了平衡race / nationality ,名額有限,所以 Ivy League 現在除了有legacy 之外,很少收香港學生。

對嗎?

19688 發表於 20-1-6 21:36
我有個親戚都係美國本地生,仲好大口氣騙我話識得好多好叻的都入CC,我O哂嘴。以你經驗,其實CC有幾大機會 ...

沈思鈞爸爸也提議入加州的cc然後上大學。朋友cc入Uc Berkeley .叻女黎

我有個親戚都係美國本地生,仲好大口氣騙我話識得好多好叻的都入CC,我O哂嘴。以你經驗,其實CC有幾大機會 ...

美國本地生入CC就唔知係未叻,但國際生入CC就好平常,因係一個路徑,亦可多一些時間適應及考慮大學選科,我女過美國讀一年CC便考入全美排笫六的藥劑學院。

Chole 發表於 20-1-24 08:43
請教一下,有說法美國大學把香港學生歸納為中國人隊伍,入學時為了平衡race / nationality ,名額有限,所 ...

這個又要分你系在香港讀,定美國讀高中。在香港,又分在指定IS定,其他is及LS.
而ivy league 俾全香港可能一年有三個位,仲計埋指定富二代家族。如果要入,真係要去美讀勁boarding school.
我自己就好buy美國大學,我的美國ivy league朋友,真係個個humble又勁

lui 發表於 20-1-26 04:04
這個又要分你系在香港讀,定美國讀高中。在香港,又分在指定IS定,其他is及LS.
而ivy league 俾全香港可能 ...

.
.
.
我女剛interview了幾間ivy league,雖然知道無機會,但佢話in佢d舊生真係個個都好叻,當見識一下吧!

回覆 lui 的帖子

我都識人香港讀完中學, IS又有,LS又有,直接入UCB, UCLA, Harvard, 唔洗經cc。叻人黎。

回覆 happeecc 的帖子

明白,LAC 又唔同cc嘅,但如果因經濟問題,應該都可以申請fin aid?

19688 發表於 20-1-26 15:43
回覆 lui 的帖子

我都識人香港讀完中學, IS又有,LS又有,直接入UCB, UCLA, Harvard, 唔洗經cc。叻人黎。 ...

UCB= University of California, Berkeley
UCLA= University of California, Los Angeles
對嗎?

我想請問近這兩年或明年是否少了人選擇去美國留學 ? 謝謝

唔好亂聽人吹,其實好睇小朋友肯唔肯自律讀書,我識幾個讀CC都transfer到好大學如UC Berkeley, Santa Monica, San Diego...人地話讀CC好似唔完整,是什麼鬼話!見工睇你邊間大學畢業就夠,唔通每年成績表都要睇咩?我是過來人,我大仔都係讀CC

nondescript 發表於 20-1-24 06:41
我對升美國大學vs.英國大學看法:
-美國大學申報程序比英國大學複雜好多:要考SAT,要填好多form,要作appl ...
成績好的獎學金也不少, 分分鐘比在香港讀書還要平宜。

回覆 simonlawht2 的帖子

請問怎樣可以找到獎學金資料? 謝謝
‹ 上一主題|下一主題