用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去美國升學睇法
樓主: 232
go

[美國] 去美國升學睇法  

MaMaMin 發表於 19-12-29 15:58
美國好似只有華盛頓州既CC完成中三就可以入讀,而其他州既CC要中學畢業才可入讀。
...

我係揀華盛頓州

如果美國揀醫科要先讀完first degree至可以讀喎

Chole 發表於 19-12-29 17:12
如果美國揀醫科要先讀完first degree至可以讀喎

吾會係美國揀醫科

如真的要揀醫科
我多數會揀UK

回覆 luiling 的帖子

College學術上應沒有分別,最重要學生自律,college一般都有堂先返學,没有寄宿,較自由,應該較多不同的人,有可能係mature students ,當年我仔都諗住college呢條路,後來覺得唔放心,先選擇boarding school .而家諗番應該留港去上補習班自修ial仲抵,因為學校老師又未必教得好,返到香港而家又要去補習。

回覆樓主:

boarding school 好貴,over budget

回覆樓主:

請問咩係ial?

jj100c 發表於 19-12-29 18:29

College學術上應沒有分別,最重要學生自律,college一般都有堂先返學,没有寄宿,較 ...

ial = ?

回覆樓主:

自修ial係咩科?

International Alevel,香港考評局可報,一年兩次考試,響英國考係gceAlevel, 英國以外國家考iAL。香港補習社都有幫學生補呢類課程,我仔話香港有Dse名校生,都會做兩手準備,可以報埋外國大學,但美國就一定要考SAT。自己報喇,一科都係$1Xxx,唔好出國了,響外國老師都未必個個老師教得好,因為GceAL 呢兩年轉了制,比以前深左好多。出國留番大學先喇!

回覆樓主:

thanks

回覆樓主:

不好意思,什麼是CC?

回覆樓主:

Community College

jj100c 發表於 19-12-29 10:46
始終搵工填申請表都需要填公開考試成績,如果只得大學畢業證書,感覺唔係full cert.這是我個人意見。 ...

係,好多大公司,唔請冇正式中學畢業的人,有些甚至睇埋中學最後兩年成績。所以唔係話入咗大學就算。

所以我囡打算都讀埋A level ,再考SAT報美國大學,美國好睇課外活動。Agent當然想遊說讀CC慳D錢喇!又話某某名人都係由CC升大學。其實即係等於在香港讀完副學士或high diploma transfer入大學大學咁。YouTube 有個台灣女仔Lisa,分析由community College ,transfer入U,可以參考下。

College學術上應沒有分別,最重要學生自律,college一般都有堂先返學,没有寄宿,較 ...

我細個嘅時候喺美國讀中學同埋大學,考慮吓喺美國入CC的本地學生全部都係入唔到大學嘅學生,小朋友會同一啲乜嘢嘅朋友一齊讀書,兩年好容易hea 咗去,入唔到大學繼續扮讀書,或最後求其入間大學⋯
當然也有例外,咁要睇小朋友係唔係好自律。
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

del...

happeecc 發表於 20-1-6 06:26
我細個嘅時候喺美國讀中學同埋大學,考慮吓喺美國入CC的本地學生全部都係入唔到大學嘅學生,小朋友會同一 ...
我有個親戚都係美國本地生,仲好大口氣騙我話識得好多好叻的都入CC,我O哂嘴。以你經驗,其實CC有幾大機會入返到大學?

我都有聽過美國社區大學,我都諗緊比我女F.5過去讀好(現在F.4)或是考完DSE去英國讀好(但學費好貴)、有冇jm可以指教一吓,謝謝

19688 發表於 20-1-6 21:36
我有個親戚都係美國本地生,仲好大口氣騙我話識得好多好叻的都入CC,我O哂嘴。以你經驗,其實CC有幾大機會 ...

CC儲夠GPA分,加tofel成績就可transfer去大學,當然好既大學GPA和tofel都要高分。

19688 發表於 20-1-6 21:36
我有個親戚都係美國本地生,仲好大口氣騙我話識得好多好叻的都入CC,我O哂嘴。以你經驗,其實CC有幾大機會 ...

CC係入大學的一個踏腳板,1-2年CC儲夠GPA分就可transfer去大學讀少一、兩年,美國大學無咩分year幾,讀晒所需課程就可畢業,所以有些學生想快些畢業就讀埋summer。