用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會幼稚園幾時出offer?
樓主: HHYip
go

聖公會幼稚園幾時出offer?

IloveJJ 發表於 20-1-8 11:49
咁你係咪用家?
係.  
....

阿豬媽@C 發表於 20-1-8 10:37
如果係用家,及了解過佢嘅課程/ compare 過其他Kg 的課程,一定唔會話skh係happy school.

...

請問一下

N無人士考入SKH, 考小學的成績如何?因身邊就讀過的小朋友父母都是名校舊生,升小成績十分好,但不清楚是背景因素或是實力取勝

謝解答

kyleebc 發表於 20-1-7 10:49
回覆 aodsky 的帖子

三間神校也是聖公會, 這間Net Work 特別好此外,若能在該校取得好成績嘅品學獎,考上s ...

邊三間?

Yuenfamily 發表於 20-1-8 13:39
請問一下

N無人士考入SKH, 考小學的成績如何?因身邊就讀過的小朋友父母都是名校舊生,升小成績十分好, ...

唔...呢條問題我諗我答唔到你.

N無? 何為N無? 有sibling 讀緊固之然唔係N無, 但如果有家姐係dgjs 細佬又算唔算N無? 專業人士父母算唔算N無? 會計師算唔算? 定一定要醫生? 住私樓? 住九龍站的算唔算?

父母係名校舊生, 除左津小會有分加之外, 父係DB系對個囡會唔會有幫助? QC/SPC/Kings/LS/st marys/MCS etc. 畢業的父母呢? Grandparents 係以上學校畢業的算唔算? 定係名大學畢業? Oxbridge? HKU 又算唔算?

我自己唔識define N 無, 識身邊好多SKH 去SPCC/DBSPD/DGJS的 (真係認識, 有面對面傾過, 食過飯, 唔係朋友的朋友), 我都唔會逐個去問人家宅/學歷/關係/職業/教會等, 所以好難去俾你一個客觀的數字.  除非極之熟的朋友, 唔係我想人地就算有非直接關係的 (eg. 大家族/名門之後), 人地係唔會話俾你知.

認識有D SKH grad 大果個已經係神校讀緊, 但大果個未入之前, 佢好可能係一個N無.

In general, 有司機接送的, 有XX會籍X會的都有 (約過去玩), 但都有人搭nanny bus/ 雙職父母的亦有.    班上真係好多有siblings 已在神校中, 但大家都好low profile.  

唯一可以好肯定答你的係,  SKH 小朋友的父母都好著緊個小朋友, SKH 的課程亦係非常之好 (有機會再詳述), 絕對唔係 'happy school', 考小的成績亦十分理想.  

至於點解名校家長個小朋友in general 都有好offer, 我想: 1) 識教/ (搵識的人教) (父母肯/有時間/俾心機/$ 去invest)  2) 父母的朋輩/ 專業人仕的同事/ 舊生network alumni 教路 (eg. 邊間中心邊個老師好, 考試重點, 題目等).  3) 父母在(名校)學習期間認識同學校有關係的教會人仕 (e.g. sisters, priest etc)   

anyway, 因時間關係, 只能sum up說SKH 本身係一間好好的學校, 好感恩小朋友有機會在SKH 中成長.

good luck to all.

請問一下

N無人士考入SKH, 考小學的成績如何?因身邊就讀過的小朋友父母都是名校舊生,升小成績十分好, ...

sorry 回應番你的問題, 我認識的, 有入普通津校, 有入神校, 有入名校的 (3-6千人考的)等.

名校舊生父母有軟實力, as I typed before, networks, $, time etc.

背景, 年年都有好多神校alumni 的小朋友入唔番父母的母校,  除非非常顯赫的背景, 唔係的話無實力一樣out.  我地永遠唔會知道背景VS實力的weighting.  每間學校/校長心中的weighting 應該會有分別.  

如其花時間去考究,不如好好裝備。  

回覆 阿豬媽@C 的帖子

講得好詳盡,我諗唔使神化一間學校,讀咗SKH都唔代表肯定考到邊間學校或者肯定有好的小學收,具體都係睇父母點樣幫小朋友鋪排。

阿豬媽@C 發表於 20-1-8 15:52
sorry 回應番你的問題, 我認識的, 有入普通津校, 有入神校, 有入名校的 (3-6千人考的)等.

名校舊生父母有 ...

其實謹慎選校亦是裝備自己及小孩的其中一個項目,教育孩子,家校同步

Anyway, thanks for your information

阿豬媽@C 發表於 20-1-8 15:52

名校舊生父母有 ...

想問一問,SKH的英文課程程度?是NET任教嗎

回覆樓主:

其實考唔考到神校,名校係靠小朋友實力,父母栽培多過咩幼稚園,SKH係一間好好嘅學校,但唔好認為入到去靠學校,家長咩都唔做就會考到直私。

小朋友係SKH讀緊,身邊有人N冇考到神校,亦有人有關係而考唔到,所以同意有家長講,好好裝備小朋友,考小真係令人好煎熬,今年深深體會到。

回覆 阿豬媽@C 的帖子

SKH 的課程亦係非常之好——比起每年升小統計,呢點先最有參考價值,無論家庭背景如何。聽日收到offer的幸運兒會好期待你分享呢方面內容,雖然我大機會冇offer,但都好想知

201507mama 發表於 20-1-8 17:17
想問一問,SKH的英文課程程度?是NET任教嗎

SKH的英文老師是NET加一位助教,但每日只有30分鐘英文課,內容十分簡單,需要外加。

請問有人收到信呀?

回覆 KBoyboy 的帖子

在SKH內的學生家長, 明白在剛過去果年係好大煎熬的。你有小學offer 嗎?

kyleebc 發表於 20-1-9 12:44

在SKH內的學生家長, 明白在剛過去果年係好大煎熬的。你有小學offer 嗎? ...
感恩已有offer   

Poyau    發表於 20-1-11 10:25

好好享受仍在SKH的日子, 加油!

請問一下

無實際數據,但n無人仕考入聖公會再以n無身份考入受歡迎直私也為數極多。

回覆 kyleebc 的帖子

你好,請問你話三間聖公會係神校係邊三間呀?如果北角聖保羅堂係咪好呢?感謝🙏🏻

回覆 peppang 的帖子

DGS, DBS & SPCC.

阿豬媽@C 發表於 20-1-8 15:32
唔...呢條問題我諗我答唔到你.

N無? 何為N無? 有sibling 讀緊固之然唔係N無, 但如果有家姐係dgjs 細佬又 ...

可以分享一下SKH 課程係點的?學校會訓練小朋友考小?支援有幾多?我有AM offer, 但對呢間學校認識好有限