用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道vs陳守仁
樓主: huicheukbb
go

真道vs陳守仁 [複製鏈接]

mcl203 發表於 19-12-28 13:36
我又覺得細B讀多年P1問題不大,大把大B讀P1,若可能讀咗6年先回歸DSE制度,見過既例子一樣係要變相留班讀S ...
logos 讀少年畢業時超細B

是,畢業時超細B,亦都因為是讀少一年,會與龍年小朋友一齊競爭IB or DSE,都是我考慮之一。
小兒在沒有家長摧谷及幫忙下,在校成績中英屬成績好的學生,數學就中等成績。
另小兒自少喜歡英文,日常溝通也會説英文,而且小兒考TSL時說很喜歡這間學校,我也覺得TSL語境很好,所以很掙扎。

kimlam953 發表於 19-12-28 11:53
咁你不是不滿意logos 只是想以大B身份看看中學能不能更上一層樓?

Btw 我覺得以細B兼寫字慢讀KTS應該仲辛 ...

對,升中想更好。

huicheukbb 發表於 19-12-28 17:26
對,升中想更好。

升中想更好,應先加強中文語境。
除咗國際學校同大部份PIS,基本上8成以上香港學生最終只能面對DSE。真道雖有IBDP,但如未能擠身1前列恐怕亦無得揀。
就算揀到,IBDP一樣要考中文。
大部份自小連日常講嘢都用英文既小學生,中文既能力只會日漸遠離正常水平。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

huicheukbb 發表於 19-12-28 17:26
對,升中想更好。

升中想更好,中英數3科不可忽略,呢3科呈分試係 x 9, 叻仔叻女每科分數咬得好緊,主科一分不能少。

上到中學更覺得中文係所有科目係最深,最難取得高分,除非唔諗住考DSE, 中文科無論讀邊間小學,點都要打好個底。

入正題,升中想更好,就TSL。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

升中想更好,就TSL x 2 !

hkpapa852 發表於 19-12-28 17:58
升中想更好,應先加強中文語境。
除咗國際學校同大部份PIS,基本上8成以上香港學生最終只能面對DSE。真道 ...

真道ib 仲規定中文必須考母語水平

mcl203 發表於 19-12-28 13:36
我又覺得細B讀多年P1問題不大,大把大B讀P1,若可能讀咗6年先回歸DSE制度,見過既例子一樣係要變相留班讀S ...
正正是細B fans的論點,既然都是留,不如留番大d先留(其實我明佢地出發點)

huicheukbb 發表於 19-12-28 08:43
小兒現讀真道小一,是細B。現用大B身份考到陳守仁有offer,請教各位前輩值得repeat小一讀陳守仁嗎?萬分感 ...

TSL 係好好嘅學校,可惜唔係龍校,但中學都考得很好(預了高小都唔係輕鬆)。我當NPL 係保險線,你 OK 嗎?ok 就轉。

真道雖然開心,但DSE真的一般。
‹ 上一主題|下一主題