用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道vs陳守仁
go

真道vs陳守仁 [複製鏈接]

小兒現讀真道小一,是細B。現用大B身份考到陳守仁有offer,請教各位前輩值得repeat小一讀陳守仁嗎?萬分感謝!
   2    0    0    0

huicheukbb 發表於 19-12-28 08:43
小兒現讀真道小一,是細B。現用大B身份考到陳守仁有offer,請教各位前輩值得repeat小一讀陳守仁嗎?萬分感 ...

如果你目標係想小朋友讀傳英中,當然選TSL。
可惜上年你已放棄了比TSL更好既選擇。

rafaelbaba    發表於 19-12-28 09:33
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔係有年齡限制?

回覆樓主:

請問為何想轉校

回覆樓主:

上了 P1 近半年, logos 教學理念是否都認同, 小朋友讀得開心 ? 如果樣樣都可以, 就不用去 tsl 重讀小一了。

之前放棄了一間比 tsl 更好的英小, 現在又走回頭路 ?

如真的想tsl, 不如明年考慮插 P3, 重讀P1真的不須要了。

回覆樓主:

好奇樓主點解揀真道,唔揀KTS? 真道當初有咩咁吸引?

謝謝大家的意見!
我也很喜歡KTS, 上年沒有選擇KTS,有少少是因為學費有點貴,家有兩個孩子,衡量過在讀六年可能也會年年加學費,所以要作出犧牲!而且小兒個性活潑,真道離家近,行路便可返學,也喜歡logos教學理念!
小兒不是操卷型,做卷又慢,怕插班沒機會呢!

huicheukbb 發表於 19-12-28 11:49
謝謝大家的意見!
我也很喜歡KTS, 上年沒有選擇KTS,有少少是因為學費有點貴,家有兩個孩子,衡量過在讀六 ...

咁你不是不滿意logos 只是想以大B身份看看中學能不能更上一層樓?

Btw 我覺得以細B兼寫字慢讀KTS應該仲辛苦過logos. 我又唔覺有你選擇錯wor

小兒現讀真道小一,是細B。現用大B身份考到陳守仁有offer,請教各位前輩值得repeat小一讀陳守仁嗎?萬分感 ...

會 target 出面中學,就 TSL 啦

回覆 huicheukbb 的帖子

如果在真道成積前列,可以考慮轉TSL,要知道升中都係一場硬仗。,如果成績一般,我就唔會轉。

huicheukbb 發表於 19-12-28 11:49
謝謝大家的意見!
我也很喜歡KTS, 上年沒有選擇KTS,有少少是因為學費有點貴,家有兩個孩子,衡量過在讀六 ...

tsl P5, 6 要呈分, 都吾易 !
tsl 都要坐校車, 又何必捨近取遠, 花時間在車程上, 近屋企, 都是一個有利學習的好條件。

Logos 都唔易讀,我tend to 去tsl

回覆樓主:

真道讀得好高中可選IB 性價比高
2019 IB mean score 38.2
躋身 Global Top-20 IB schools

https://www.logosacademy.edu.hk/en/2019-07-06-2019-ib-examination-results/

我又覺得細B讀多年P1問題不大,大把大B讀P1,若可能讀咗6年先回歸DSE制度,見過既例子一樣係要變相留班讀S1~~~

MrBeast 發表於 19-12-28 12:30
Logos 都唔易讀,我tend to 去tsl

讀得好開心,仲可以唔使放暑假嘅好處~~~

小朋友系真道讀得好既話,點解要留級讀一年,系真道讀得差既話,留在真道將來升中更有保證.
你小朋友上年考到兩間唔錯既學校,能力應該冇問題.
除非你有好唔滿意真道既地方,鐵定心走人,否則只是「瞎折騰」.

回覆 haihaimom 的帖子

哦,原來不是插班,是重續小一,咁掉轉,喺真道讀得唔好係因為中文教學,除非係噤先值得走。

haihaimom 發表於 19-12-28 15:09
回覆 haihaimom 的帖子

哦,原來不是插班,是重續小一,咁掉轉,喺真道讀得唔好係因為中文教學,除非係噤 ...

真道小3 開始其他科目都會轉英文教授

mcl203 發表於 19-12-28 13:38
讀得好開心,仲可以唔使放暑假嘅好處~~~
e加是否仲有加中唔洗補$?物超所值

Sing13 發表於 19-12-28 13:57
小朋友系真道讀得好既話,點解要留級讀一年,系真道讀得差既話,留在真道將來升中更有保證.
你小朋友上年考 ...
都是,若現在讀得好,未必有須要轉,況且近,時間車$堅唔少
‹ 上一主題|下一主題