用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行選聖士提反?!
樓主: Q寶寶
go

自行選聖士提反?!

Poyau 發表於 19-12-30 18:47
BPS/英華女/聖提女自行目標 B1A生

BPS和SSGC都有睇其他長處,以前同學和師姊都係校內排幾十入咗。YWGS就唔知,同校唔覺有同學去報考~~~

jc2009 發表於 19-12-30 17:10
請教, 入英華/BPS, 是哪些成績才有機會?
我覺得要B1A级頭先有机会

mcl203 發表於 19-12-30 18:54
BPS和SSGC都有睇其他長處,以前同學和師姊都係校內排幾十入咗。YWGS就唔知,同校唔覺有同學去報考~~~
...

你地排十幾 or 幾十,會唔會都係1A 生❓

我覺得今年 ywg / bps / ssg 在自行,都係主要收1A 生。

mykate 發表於 19-12-30 19:21

我講係排幾十,其實同學間係唔知名次,只能由小朋友口中所述嘅平時表現去估~~~

就算學校亦只係提供成績嘅Group,用除9去分,十幾可以係Group 1A或1B~~~

自行SSGC嘅學生,係非常鬼妹型,好presentable和聰明反應快果類~~~

據聞BPS嘅係靠樂器~~~

...

要有什麼長處呀?是有囡囡讀緊嗎?

mcl203 發表於 19-12-30 19:27
我講係排幾十,其實同學間係唔知名次,只能由小朋友口中所述嘅平時表現去估~~~

就算學校亦只係提供成 ...

是名氣小學咩?

回覆 po770 的帖子

要睇長笛級數以及公開比賽, 最認可係校際..

...

SSGC自行 成績次第重要佔60%
面試佔30% 表現出色可望突圍
如有一技之長 可取餘下10%

Rank order 60%
Interview 30%
Cca, service and awards 10%

Instructions to applicants
https://www.ssgc.edu.hk/misc/f1apply/2020/info2020.pdf

mykate 發表於 19-12-30 19:21

SSG 我估1B 都可以, 咁當然1A機會大d, 但1B應該都可以一試, 加上今年同YW撞期, 應該會好d, 可分流左部份1A 學生.
Debby