用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中自行選校,help!
樓主: konwongcc
go

升中自行選校,help!

LeoChung_FB 發表於 19-12-27 22:36
識得有人讀聖言,學校極力唔鼓勵學生drop科所以少人drop,我間學校就唔同,elective排名差會推薦你drop然後 ...

我都有估drop科率咁低一係自願修讀,一係被迫修讀。但,見"聖言"平均每人修讀7.5科之高,且大約有六成以上考獲4+成績,平均每人考獲5科4或以上成績,已經係差不多是過往入八大最低分數,成績亮麗。固學生""自願""修讀的機會比較高。

參考資料:
https://www.singyin.edu.hk/en/achievements/public-exam-results/2019
www.singyin.edu.hk/images/files/reports/school_report_2018-2019.pdf#page=43

DSE2019:
級總=164人
4+=845個
人均5科(4+成績)=845÷164

回覆 LeoChung_FB 的帖子

對 85分以上

如果以我囝囝的排名和成績,入聖言有冇機會?如果冇在自行選聖言

konwongcc 發表於 19-12-29 13:35
如果以我囝囝的排名和成績,入聖言有冇機會?如果冇在自行選聖言

自行對手B1A為主 突圍唔易
大抽獎B1無分彼此只講運氣

konwongcc 發表於 19-12-29 13:35
好似樓主的情況,如果換一個提供資料的方式,該可以有更多的版友畀到更爲具參考意義的建議,比如,提供校名,不能提供詳細呈分排名而畀呈分範圍(呈1排名2X)。
有校名,尼度啲版友可以根據過往派彩記錄(前提是學校有具體派彩校名及人數)對照呈分名次可以提出更貼近實力的選校建議。
現在畀左名次同全級人數,但觀塘甘多學校,不同學校可以差天共地,相同學校相差幾名距離都沒甘大

tpmon 發表於 19-12-27 15:46
60%按學生成績次弟,請看以下解釋。

中學只會見到小六全港排名?定係會知道埋學生在原本小學的全校排名?

fightforhim 發表於 19-12-30 12:24
中學只會見到小六全港排名?定係會知道埋學生在原本小學的全校排名?

中學只會收到申請該校自行嘅學生排名先後~~~

fightforhim 發表於 19-12-30 12:24

教育局會給中學所有自行申請該中學的申請人的list "次第"由最好排到最後。

如提交給中學的小學成績表副本没有校內排名,中學是不會知。

自行中學有EDB提供全港成績次第
即各申請人的相對排名 非全港排名

囝囝第二次排名第28名 可以去什麼學校

machuchu 發表於 19-12-27 13:11

觀塘英小Band 1b , 比較鐘情男校 , 請指教會點排:

聖若瑟書院 ( 可能太進取)

聖言

觀瑪

長天

如果不是講緊SJACPS,下文可以不看。

Blb係乜意思?如果呈分排位無15名以內,又無體育成就配合,自行SJC
會好有風險。

唔好重覆去年四、五十人自行SJC,攪到大部份人齊齊攬炒的覆轍。

其他三間可以考慮,當然進取d的可以選聖言和區外的Blb學校,如協和、迦
密主恩等。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

TLHE 發表於 19-12-27 14:40

聖言自行的話,沒有B1A, 机会很微,怕会浪費了机会觀瑪机会大些……

其實,景嶺活動较少,適合文静男生多 ...

以去年情況,B1b是有面試聖言機會的。

medicine 發表於 19-12-29 16:44

[size=1.25em]現在畀左名次同全級人數,但觀塘甘多學校,不同學校可以差天共地,相同學校相差幾名距離都沒甘大

若去年無畢業生入到聖言,恐怕有d寶味。。。

LeoChung_FB 發表於 19-12-29 17:59

只要你係B1格,大抽獎就有機會入聖言。你仔仔肯定係B1。

連係邊間學校都未知,你點肯定?

回覆 konwongcc 的帖子

其實以你個仔嘅學校嘅成績,150幾人唔好話自行連大抽獎都唔中一個,就可以估到,屬於band1嘅學生唔多,我覺得就唔好搏,聖言係好多九龍城區band1學生跨區嘅選擇,起碼我個仔果年就睇到好多人跨區報聖言自行,就算畀你好彩入到去,都要諗吓自己個仔程度跟唔跟得上,我個仔小學有個後佢幾十名嘅同學抽中入聖言好開心,但係喺聖言考尾幾名又有乜意思呢,咁樣讀書連自信心都無埋。

奥脫福 發表於 20-1-11 22:45
若去年無畢業生入到聖言,恐怕有d寶味。。。
但年級159人,算大校,真估唔到會沒人入本地區的算熱門的聖言。有甘多人又唔似寳……估唔島

如果以這種排名,還有什麼因素能駿進聖言?