用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 津校、直資迷思
樓主: icanhear
go

津校、直資迷思  

mcl203 發表於 19-12-27 19:44
我以為你動你個仔,佢動番你咋~~~

真人真事,發生在我身邊的親友身上,當然人地C隱我唔會攞證據出來
亦不會模仿

MrBeast 發表於 19-12-27 19:47
真人真事,發生在我身邊的親友身上,當然人地C隱我唔會攞證據出來
亦不會模仿
...
活動可以只限口部既
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

提提樓主有兩句永恆有效既金句:
(1)有錢就可以任勝
(2)貼錢買難受
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

icanhear 發表於 19-12-25 14:16
家境不富裕,要節衣縮食,才可以俾到小朋友讀直資。

另一方面,小朋友25分,應該無問題可入一間還不錯的津 ...

好多津校資源好多,來源包括辦學團體同校友

回覆樓主:

回覆樓主:

回覆樓主:

活動教學既學校已經出左成績幾年.唔相信無妨,不要誤導別人就好.

1.如果課堂是有趣既,小朋友專注聽講,比起每晚做多兩個小時習題更有用.
2.又為何一個小朋友某科目學唔好,一大部分原因就是唔感興趣.
3.勤力用功當然好,但操題一本書翻來覆去讀二十次好還是用同樣既時間讀二十本書好.

Sing13 發表於 19-12-28 02:53
活動教學既學校已經出左成績幾年.唔相信無妨,不要誤導別人就好.

1.如果課堂是有趣既,小朋友專注聽講,比 ...
你似乎將唔係百份百採用傳統教學方式既學校就叫活動教學喎?

咁何謂活動教學,有咩官方定義

hkpapa852 發表於 19-12-28 08:37

活動教學成功既例子不列舉了,如果你認為活動教學是不濟既,究竟邊間唔掂呢,你所指既是邊間?這間如何HEA教,如何對活動教學有代表性?
另外官津私校好多都加入左活動教學元素.

hkpapa852 發表於 19-12-28 08:37

原來前小學雖然係津校,都係活動教學嘅學校,Mission寫明。happy school for studying and learning。仲唔係活動教學~~~

DengCK 發表於 19-12-28 09:04

阿仔讀直資,佢的表兄姐弟讀二線三線津校,課堂活動冇得比較,但單憑功課可見分別好大。

表兄姐弟的津校功課主要練習為主,功課量較多,阿仔的功課量較少,但要完成的時間未必較少,因為要資料搜集,仲要整實驗,之後寫實驗感想

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 19-12-27 19:34
我都有,若某樣野要我教3次,就有活動要做
即刻笑左
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

直资/津小, 都吾可直接比較,永遠都冇答案。

播道大家點睇?

兒子屬於探索型,學術不錯,有弟弟跟尾。

桌子媽媽 發表於 19-12-28 15:04
播道大家點睇?

播道一條龍升中
近兩年DSE成績達B1C水平

DengCK 發表於 19-12-28 09:04

應該問自己,咩先算自己心水既活動教學?

認真的,我只認為鄉師自然學校先係百份百活動教學。

如本身好學又無特別學習須要,有好嘅津小,我傾向會將讀直私嘅錢留返嚟提供外掛資源,早啲計畫下未來到升中學前後可以点分配,無必要過於節約去讀直私小,影響生活質素,小學階段,健康又快樂嘅家庭生活,對成長嘅重要性大於咩未來名校光環、校友關係網。

2jkidsfather    發表於 19-12-28 23:51