用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 津校、直資迷思
樓主: icanhear
go

津校、直資迷思   [複製鏈接]

assado 發表於 19-12-25 23:22
直資學費減免又不用去到綜援程度, 詳細可以問番個別直資學校。
直資不存在冇錢冇得讀的情況, 問題是要考到 ...

當真?會唔會收到既學生係全部有學費寬免?~~~

mcl203 發表於 19-12-25 23:39
當真?會唔會收到既學生係全部有學費寬免?~~~

Deleted

回覆樓主:

我小朋友讀緊直資小一,沒有也沒打算栽培至十項全能。當初一心揀讀直資最主要係家長/學生都揀過,不像津校般咩人都有。其次就係語境+課程比津校有彈性。

小朋友既幼稚園同學/朋友大多是讀津小。返了幾個月小一,最明顯見到既差別就係讀直私既小朋友相對輕鬆愉快、多啲私人時間、閱讀興趣較大(特別係英文書)。

當然,不同學校情況也唔同,你要先了解心儀津校/直資學校,看那間學校比較適合自己小朋友/家庭理念。

醒目開學勳章 王國長老

其實「十項全能」係因為社會富裕左,家長有學識緊張左
讀官津一樣大把虎媽,我姨甥讀官小,佢阿媽一樣日日擔心升中,又要跑成績又要操視藝(要呈分),又怕體藝領袖才能唔夠人黎,升中無野寫,其實咪又係你口中十項全能?

我自己覺得,量力而為,負擔得起咪周圍睇下試下,睇下有咩offer喺手再決定,直私又唔係一定好過官津,做下功課、貨比三家至揀定

kimlam953 發表於 19-12-25 23:52
唔清楚所有學校,但SPB有show PL statement on website, clearly stated the amount granted to the neede ...

你誤會左我果個疑惑,會否出現所取錄既學生係全部可以獲學費減免,或者唔係全部,當一半都可以討論下~

mcl203 發表於 19-12-26 00:09
你誤會左我果個疑惑,會否出現所取錄既學生係全部可以獲學費減免,或者唔係全部,當一半都可以討論下~
...

Deleted

kimlam953 發表於 19-12-26 00:24
係人都知無可能,有需要家庭係全港嘅%=學校收嘅%係最樂觀估計。

如果有一半,咁個討論價值/重點是什麼?

重點係,”直資不存在冇錢冇得讀的情況”~~~

BTW,現實上,學校要考慮營運成本~~~

小兒準備升k1, 家境中等,其實我都係target直私小,原因都係唔夠分,同課程冇咁死板催谷

而家有私幼同熱門津幼offer二選一,私幼真係好貴,但私幼可以幫助增加考直私的籌碼,津幼唔敢講完全冇,但返完學重要不停外補確係好辛苦

所以我都好困惑用20萬私幼學費去換取多dd考直私的籌碼是否值得

但香港制度真係害苦呢一代同家長,未生前成日笑怪獸家長。而家參與緊呢個遊戲先明白那種無奈,又冇能力送小朋友逃離,唯有盡力幫佢減輕壓力

考直私,好多都係因為冇母校/母校讀唔過/唔能夠十拿九穩入官津。少部份係錦上添花。

另外中文小學唔一定英文弱囉!好多官津都係中文小學,然後升英中,之後 DSE 咪一樣考得靚靚仔仔!更何況唔少熱門直私都係中文小學。你肯花時間去栽培,英文一定唔會差。全港最多 NET 嗰間小學,都係津校,學術好,升中亦係官津之冠。

唔好以為官津冇壓力冇人十項全能。叻嘅官津,大把人開衡 turbo,琴棋書畫樣樣玩。年年仲有唔少直私插班入佢哋學校。到呈分 in 中學嗰陣,個個都能文能武。津校當然資源冇好似直私咁「自由」,但都要睇邊間官津架。

直資都有平有貴,TSL、LHT 呢啲都係學費 2000 樓下(暫時)。自己計下有幾多多餘錢,再望下有乜直私係你 budget 內,咪試下去考。你 25 分,咁我估你個細都可以 25 分。如果真係覺得負擔唔起,咁最穩陣係你入自行,然後谷學術去叩啲有中學部嘅名校。

btw,迷思即係「myth」,即係「很多人以為如此,其實是錯的觀念」。

無閒$俾學费,咪去官津,有乜好諗

入官津又唔等於無好將來

不过又有閒$俾私幼學費.....

kunn 發表於 19-12-26 02:27
小兒準備升k1, 家境中等,其實我都係target直私小,原因都係唔夠分,同課程冇咁死板催谷

而家有私幼同熱門 ...

如家長放得開, 小朋友學習其實冇乜壓力。

legolas625 發表於 19-12-26 07:53
不过又有閒$俾私幼學費.....

幼稚園N班好似無學卷, 係吾係都要俾貴學費.

assado 發表於 19-12-26 08:23
如家長放得開, 小朋友學習其實冇乜壓力。

但學校會俾壓力家長

回覆樓主:

吾好以為直私多野玩, 津小就無乜. 其實而家津小都與時俱進, 初小減少測考增加多元課外活動. 最大問題係你有時間玩得幾多樣

回覆樓主:

有D直資最大既吸引力係全龍升中, 但係内(emoji)競爭(比較)壓力其實都大. 另ㄧ樣係英文語境, 但真係多語境既直私, 學費吾會平囉

adriantai 發表於 19-12-26 09:02
有D直資最大既吸引力係全龍升中, 但係内(emoji)競爭(比較)壓力其實都大. 另ㄧ樣係英文語境, 但真係多語境既 ...

語文好的直資又唔一定貴, 如tsl, lmc.
龍校不用呈分, 小學都相對輕鬆。

assado 發表於 19-12-26 09:17
語文好的直資又唔一定貴, 如tsl, lmc.
龍校不用呈分, 小學都相對輕鬆。

好似係得呢兩間平英小, 圓玄算吾算?

icanhear 發表於 19-12-25 21:43
我小朋友其實是讀私幼N班,如果諗住讀津小,我就會安排佢轉免費幼稚園(普通幼稚園,不出名的,相信不會考 ...

現實係直資令學校收生多彈性,如不用計校網,可揀學生,升中唔需要理呈分, pre-S1 等等。客觀地令學校有選擇權,亦令到入讀嘅家長有錯覺於初期有輕鬆感覺!

點解只係初期?因 12年嘅盡頭,除非 出國或IB/IAL (1/3 學生 only),全部都會 DSE 試場見,任間學校之先 sell 你乜理念都係殊途同歸!

我覺得做父母要清楚遊戲規則,及早為小朋友預備。

另外,所有嘢都要講 balance,除非你倆夫婦心甘情願 ok 去降低生活水平,否則勉強無幸福....

小朋友真係無所謂的!對於佢哋無 PS4,無得個個月去主題公園,甚或無得去歐洲/日本重要D?定有爸媽係身邊陪住落樓下公園緊要D?相信為人父母好清楚!生活水平同享受往往來自大人,唔係細路!千祈唔好生活水平下降,跟住話因為畀佢地讀書!

所以自己計過度過,OK 先去嗎!

回覆樓主:

適合家庭狀況最緊要, 可能會有ㄧ兩間直私學校令你真心降低水平去遷就, 但吾係非直私不可既心態, 山長水遠都要去, 時間 校車錢都吾少.
‹ 上一主題|下一主題