用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 津校、直資迷思
樓主: icanhear
go

津校、直資迷思   [複製鏈接]

adriantai 發表於 20-1-6 17:06
好似二年級開學後, 學校要求要背了.

我真係唔知亦唔太接受, 不過我選擇有佢先

我哋教育方向係先觀察,後動手,睇唔到佢唔意願係唔做嘅,好彩,佢都係觀察型,由KG到P2都係係上學期班主任話佢反應緩慢嘅,反正有自己中學部,有班同學差過佢就得~~~

icanhear 發表於 19-12-25 14:16
家境不富裕,要節衣縮食,才可以俾到小朋友讀直資。

另一方面,小朋友25分,應該無問題可入一間還不錯的津 ...

//

家境不富裕,要節衣縮食,才可以俾到小朋友讀直資。

//
有平有貴,平野不一定無好。

//

入了津校就做田鴨?

//
你25分的津小是不是填鴨?

//

直資,見個個小朋友要十項全能,課程、成績又緊張

//
你見不到的小朋友,可能大多數唔係咁。

//

為了小朋友將來,是不是應節衣縮食

//
睇送食飯啦。無話入唔到邊間就無將來的。

ar_mak 發表於 20-1-5 00:09
呢單野我都係聽番黎. 話說有句野就叫做"贏在起跑線",係人都識,係人都知,但點得黎有呢句野既既呢? 原來係7,8 ...
//

[size=1.25em]PS:我地一時會聽到有人講,學校好重要架!但有時又會聽到人話,其實唔可以咩都靠哂學校架.....你又有咩睇法?

//

- 好多時會係同一個人講呢兩句,爭在唔係同時講

- 最慘係兩句都似層層

- 聽落矛盾,其實又無

- 基本上講緊阿媽女人的道理

- 只不過叫你踩得太左時要轉返右、

踩得太

時要轉返

sunnymama2 發表於 20-1-2 10:19
係,將來升大學,如果唔想在港讀大學,都可以大d機會去外國讀大學。
在香港讀書,考外國大學的成功機會,我思疑主要因素係:

1. 夠唔夠錢
2. 成績夠唔夠好
3. 學校包裝學生的經驗
4. 係唔係考當地的公開試

至於係唔係國際學校\官津定直私,分別好少。

===

國際學校畀到你子女既野,完全係第2D野,個D野有幾重要,可能各花入各眼。

icanhear 發表於 19-12-25 21:45
因為「不錯的津小」是中文小學,怕英文唔夠好啫...

中文小學,未必英文唔夠好。英文能力同睇英文課外書關係似乎比中/英文小學

關係大D。

===

津校中好多強校,比很多直資都好,不能一概而論。
‹ 上一主題|下一主題