用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 津校、直資迷思
go

津校、直資迷思   [複製鏈接]

家境不富裕,要節衣縮食,才可以俾到小朋友讀直資。

另一方面,小朋友25分,應該無問題可入一間還不錯的津小(中文小學,若成績好,有機會升band 1的英中)

見社會趨勢,不少家長覺得「入直資小學才有將來」,津校資源是否真的那麼短缺?制度是不是真的很死板,入了津校就做田鴨?但入了直資,見個個小朋友要十項全能,課程、成績又緊張...似乎學校生活壓力也非常大..

為了小朋友將來,是不是應節衣縮食,將一切可減免的錢都減免(買衫、旅行、出街食飯等),以讓小朋友升讀直資小學/中學?

28    0    0    0

量力而為,人比人比死人,津小很多都不錯,沒必要人云亦云

icanhear 發表於 19-12-25 14:16

另一方面,小朋友25分,應該無問題可入一間還不錯的津 ...

但見入左直資,見個個小朋友要十項全能,係唔係有誤解? 至少我嗰件蕃薯仔唔係。

眼光放開d,津校好多都十項全能ga.

如果為將來,津校唔駛錢,可以慳好多錢出國讀書。

回覆樓主:

睇餸食飯,既然有25分而又唔錯既津小,點解要節衣縮食去讀直私? 除非你十分喜歡某間直私學校,覺得非讀不可。

另一方面,小朋友25分,應該無問題可入一間還不錯的津 ...

我並不認同 入直資小學才有將來。 直資的小朋友很多十項全能, 原因不是 因為 直資小學, 而是背後的家長。 讀津校不等於被比下去, 家長適當培育, 小朋友 自己努力, 一樣會十項全能。

happyfafa    發表於 19-12-31 13:29
tantanmama    發表於 19-12-27 09:28

其實倒轉係好多人無廿五分先要努力考直私

b3410    發表於 19-12-25 16:05

應該咁講,直私家長背景都差不多。津校就乜人都有,有d家長唔多理個細路

回覆樓主:

直資有學費減免, 如果考到, 但有經濟問題交唔到學費, 都冇問題。

不要過份神化直資學校

凡事量力而為,官津亦有不少好學校
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

assado 發表於 19-12-25 15:54
直資有學費減免, 如果考到, 但有經濟問題交唔到學費, 都冇問題。
有問題㗎~因為楼主未到果个“經濟有問題”既门檻。

的確,直資資源比較多,課程亦都比較靈活,但唔到代表津校就差一等,好嘅津校都有新式教學方法。

如果要節衣縮食,就唔好揀畀錢讀直資,無謂因為讀書要令到生活壓力咁大。

每個家庭財務狀況唔同,外人好難評論。

有25分就可以揀啲學費減免比較寬鬆嘅直資試下,收嘅咪計下數,唔收嘅咪當到此一遊專心讀津小囉。

其實為何會覺得讀律小便不用十項全能, 你也提到如那律小讀得好,可以入Band 1中學,但怎樣是讀得好,應該由申請的中學說了算,所以要入心目中的中學,咪要十項全能囉,
這個不關直小/私小定律小,想有把握入到好中學,便要有十項全能,否則便要靠運氣了

回覆樓主:

我都有呢個迷思,同樣係2020升小一。我係您我會讀津校。十項全能小朋友都係家長居功至偉。除非係神校直資,覺得唔讀好可惜。否則津校啦。。。。。

cylau2 發表於 19-12-25 18:38
每個家庭財務狀況唔同,外人好難評論。

有25分就可以揀啲學費減免比較寬鬆嘅直資試下,收嘅咪計下數,唔 ...

我小朋友其實是讀私幼N班,如果諗住讀津小,我就會安排佢轉免費幼稚園(普通幼稚園,不出名的,相信不會考到直資小學):如果打算讀直資小學,就會繼續讀私幼...$$$$

您地講得岩。讀私幼、直資小/中,經濟真係會好大壓力,生活會透不過氣...我重有個細BB,兩個讀直資真係好貴。

wg_ann 發表於 19-12-25 14:39
睇餸食飯,既然有25分而又唔錯既津小,點解要節衣縮食去讀直私? 除非你十分喜歡某間直私學校,覺得非讀不可 ...

因為「不錯的津小」是中文小學,怕英文唔夠好啫...

assado 發表於 19-12-25 15:54

又未窮到拎綜緩...(emoji)

icanhear 發表於 19-12-25 21:43
我小朋友其實是讀私幼N班,如果諗住讀津小,我就會安排佢轉免費幼稚園(普通幼稚園,不出名的,相信不會考 ...

私幼學費, 貴過直資。
直资學費千多元都有, 又唔一定好貴。

icanhear 發表於 19-12-25 21:45
因為「不錯的津小」是中文小學,怕英文唔夠好啫...

直私所 慳嘅錢可用來增強英文

icanhear 發表於 19-12-25 21:46
又未窮到拎綜緩...(emoji)

直資學費減免又不用去到綜援程度, 詳細可以問番個別直資學校。
直資不存在冇錢冇得讀的情況, 問題是要考到先。
‹ 上一主題|下一主題