用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS or DGJS
樓主: mamakarena
go

SPCCPS or DGJS  

b3410 發表於 20-4-19 12:00
讀到的,通常家庭都重視教育。如果中間發現小朋友唔適合,已經自行籌劃之後條路點行,唔會坐以待斃,賴死唔 ...

重視教育? 即係家長出全力以赴?
唔係話 好輕鬆 又多時間玩課外活動 ?

Baby.caroline33 發表於 20-4-19 12:16

家長重視教育,其實有好多方面, 例如早教、 自小培養閱讀興趣, 、小朋友自學能力,,當上到小學時, 已經很輕鬆地面對課程, 更有多餘時間再 體藝方面發展, 自然讀書得心應手。 但有些小朋友發覺入到這間學校, 完全 適應 不到課程, 便會 選擇其他學校。

Baby.caroline33 發表於 20-4-19 12:16

唔係話  .......後面果句我冇講過
是否感覺輕松,個人觀感,我覺得輕松,你未必。或者調轉,你覺得好輕松,我未必。
大家對自己的要求唔同,能力唔同,一定有人讀的輕松,有人要全力以赴。

咁我都唔係呢兩間家長
我都係識讀緊嘅朋友講咋...
因為聽到100%直升 又可以玩課外活動
講到好神級 .... 好羨慕

讀書兩間都最top的,看學校風氣吧,spcc的學生性格較溫和,低調謙和,個人比較喜歡spcc的氣質。

如果真的做哂research, 問哂人都吾知點決定,我會提議SPCC, 因為SPCC比較中庸、温和。

cheriedglau 發表於 20-4-17 11:53
小女沒有此happy problem,只有spccps,但真的感恩自己和小朋友都非常喜歡這所學校,沒有心得罪任何家長, ...

你女或者其他同學仔,通常要考什麼證書,才入到這間好學校?想了解 如何裝備我女試吓考,希望你嘅分享,謝謝你

回覆 picalo 的帖子

其實DG初小有好多時間比小朋友去發掘自己的興趣
興趣並不集中在運動,音樂, 亦都可以有其他方面
在DG我亦見過普通小朋友(即你們指的隱形人), 她們都讀得好開心
唔好想那麼多, 如果你住九龍區, DG好值得讀!
我是用家! 女兒讀得好開心, 家長們都好nice
好多時候, 壓力係黎自自己及比較!
純分亨! 不喜勿插

CandyCheung123 發表於 20-5-16 10:37
你女或者其他同學仔,通常要考什麼證書,才入到這間好學校?想了解 如何裝備我女試吓考,希望你嘅分享,謝 ...

證書係完全冇用的,呢類學校唔會睇證書來揀小朋友,最重要的是小朋友的語言能力,表達能力同埋閱讀興趣,不過如果你可以透過考試來培養小朋友對語文同閱讀嘅興趣,考亦無妨,不過絕對唔係必須

九龍塘陳太 發表於 20-5-16 13:45
回覆 picalo 的帖子

其實DG初小有好多時間比小朋友去發掘自己的興趣

多謝你前輩
我住港島西
也不算遠
越近大抽獎愈會諗,抽到叩到好津校,如果放棄,會否後悔

1998Ruby1998 發表於 19-12-26 21:19
我鍾意 DG 課程,鍾意 SPCCPS 嘅純樸、品德發展。

兩個各有千秋,既然 DG 近就當然 DG。 ...
hi, Ruby
請問可以解釋多些 DGJS 統SPCCPS 課程有什麼分別嗎?為何喜歡DG課程?

進入女拔final interview 請問各位前輩可唔可以俾啲方向大約流程如何

回覆樓主:

請問各位用家, second in會考啲乜嘢?

回覆樓主:

請問用家,聖保羅男女second in會考啲乜嘢?請前輩提點