用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC vs DBS
樓主: megawong
go

SPCC vs DBS   [複製鏈接]

男仔嚟講培育出presentable醒目自信性格都好重要,
好愛及對自己學校很自豪, 重視brotherhood又係一種保貴的校園經歷, 我會prefer DB

同意不要只看成績,是你希望小孩將來的性格視野和興趣培養
身邊有朋友當年有齊雙神offer, 最後上到初中成績只是中下,最後都出國升學

Soundervolt 發表於 19-12-27 02:25

又咁講,升小一嘅幾歲小朋友仲有唔少變數, SPCC嘅學 ...
個人覺得5、6歲根本睇唔到小朋友嘅未來,SPCC如果成績唔喺咁上下去國際學校或外國比較多,家長可能要預多少少錢,當然如果成績追得上家長小朋友都開心,因為成績真喺好。DBS即使成績欠佳,唔會有太大壓力,因為有一班人陪你,除非家長小朋友自己接受唔到揾出路。

我覺得重點應(1) 放在自己想以後小朋友是一個怎樣的人(2) 間學校大部份人是否心目中那些人, (3) 不要看extreme cases.
最好自己親自感受。可以中午lunch 在學校了附近茶餐廳看看。

megawong 發表於 19-12-26 19:15
https://medium.com/@lionelsun2/名校的dse成績-bdc4e47d3242

睇呢個分析,成績又好似幾有距離...

去得同一個 level 嘅傳統名校,要睇嗰間學校培養D細路嘅特質多於 DSE result!

MsPi 發表於 19-12-27 14:22
我覺得重點應(1) 放在自己想以後小朋友是一個怎樣的人(2) 間學校大部份人是否心目中那些人, (3) 不要看extr ...

小一選小學,係附近茶餐廳睇學生行為?~~~

回覆 mcl203 的帖子

讀這2間神校,好多家長(出國除外)都準備直升中學部。所以我才叫樓主去觀察下這2間學生特質。

Soundervolt 發表於 19-12-26 23:29

SPCC或DBS到升中五時都會招收校外生插班讀IB,插得班 ...

2018-2019 只收了1個 F4 Preparatory Year. F5 IBPD: Nil;
2019-2020 收了3 個 F4 Preparatory Year. F5 IBPD: Nil.

所以考IB 外援不是很多, 可能10% 都冇. 所以看平均分41.2 也有指摽性的。

兩間其中都要考慮的分別: Spcc是中文小學, 而DBSPD是英小..

回覆樓主:

請問DBS vs SPB又該如何選擇?家住九龍東,仔仔性格隨和可親,學術強,偏向文靜型,聰明但有點兒懶,主觀覺得仔仔性格似乎比較適合SPB,而且我們很欣賞SPB在品格方面的培養, 但DBS又好像比較多元化,校園生活開心,校園地點亦比較方便,所以一直都拿不定主意....

雲翩翩 發表於 20-3-1 12:49
請問DBS vs SPB又該如何選擇?家住九龍東,仔仔性格隨和可親,學術強,偏向文靜型,聰明但有點兒懶,主觀覺 ...

兩間都已經有offer?

Sheep06 發表於 20-3-1 14:05
兩間都已經有offer?

是的

雲翩翩 發表於 20-3-1 12:49
請問DBS vs SPB又該如何選擇?家住九龍東,仔仔性格隨和可親,學術強,偏向文靜型,聰明但有點兒懶,主觀覺 ...

覺得仔仔比較適合SPB, 就讀 SPB 吧!

Sheep06 發表於 20-3-1 20:59
覺得仔仔比較適合SPB, 就讀 SPB 吧!

但這只是我單方面覺得,而爸爸反而覺得DB比較適合我們家庭,因為地點方便太多,而且他覺得既然收了,即學校也覺得仔仔適合,所以考慮了幾個月都還是未有決定。見有topic比較SPCC和DB, 所以就順便一問。

雲翩翩 發表於 20-3-1 21:26
但這只是我單方面覺得,而爸爸反而覺得DB比較適合我們家庭,因為地點方便太多,而且他覺得既然收了,即學 ...

oh sorry, 如果你問我選 SPCC 定 DBS, 我會提議你揀 SPCC. 但到現在還未選定, 還是希望你能盡早決定, 放返個位給有需要的人吧!

雲翩翩 發表於 20-3-1 21:26
但這只是我單方面覺得,而爸爸反而覺得DB比較適合我們家庭,因為地點方便太多,而且他覺得既然收了,即學 ...

呢兩間,如問人意見,坦白講,大部分人一定揀 DBS,因個名太響!ECA 贏曬 + 無敵校園!

但如考慮學業成績,我則會投 SPB 一票!加上近年中學部凌厲走勢及校園改建計劃等..... 綜合能力,其實已達全港男校(有齊中小學計)三強!

我個人認為反而要仔細比較兩間係小朋友培育上嘅分別,其實幾唔同好⋯⋯

兩夫婦真係要認真諗諗!

不過老實,有 DBS,堅好難放棄!

lskstephen 發表於 20-3-1 23:22
呢兩間,如問人意見,坦白講,大部分人一定揀 DBS,因個名太響!ECA 贏曬 + 無敵校園!

但如考慮學業成績 ...

謝謝你嘅回覆,你講中咗個重點,確實係好唔捨得放DB... 請問成績全港最強三大男校係指SPB和邊兩間呢?

回覆樓主:

講讀書成績,DBS一樣有十分好成績嘅學生,而且學業成績對一間強校只係其中一部份,喺其他方面,例如一尐軟實力或學生多元發展等條件,兩校仍然有距離,如果單單用成績去比較呢類學校,未必能夠全面反映學校嘅整體能力嘅高低~

回覆 雲翩翩 的帖子

咁樓主仔仔點諗?

雲翩翩 發表於 20-3-1 23:48
謝謝你嘅回覆,你講中咗個重點,確實係好唔捨得放DB... 請問成績全港最強三大男校係指SPB和邊兩間呢?
...

純個人觀察分享,每位網友不同:

男校(有齊中小學計)
1. La Salle
1. DBS
3. SPB
4. St Jo
5. Ying Wa

以上係計綜合能力,不是只計公開試!因我覺得去到呢級數,要睇「全人培育」.....

再載頭盔,以上排位,純個人分享!

‹ 上一主題|下一主題