用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC vs DBS
go

SPCC vs DBS   [複製鏈接]

小兒好好彩有兩校嘅offer。家住九龍,有細佬跟尾,大家認為點揀?
   38    0    0    1

醒目開學勳章 貢獻勳章

有就咁睇,DB

問題係:你無講孩子性格,亦無講自己想要點嘅教育
恐龍家

回覆樓主:

其實sibling來講,兩間都唔係話太有advantage, 但如果住九龍,好似DB好D,而且DB返學好遲,可以瞓到7點半先起身返學,好幸福

但係如果會搬,就SPCC啦

megawong 發表於 19-12-25 08:22
小兒好好彩有兩校嘅offer。家住九龍,有細佬跟尾,大家認為點揀?

樓主分享下小朋友性格及自己睇法,否則好可能有大食大.... SPCC

回覆樓主:

Vote for Spcc!

rafaelbaba    發表於 19-12-27 10:16

回覆樓主:

男女校,公開試成績,品德培育方面, Spcc for sure!

一定係spcc

Arabellahk    發表於 21-2-22 23:47
rafaelbaba    發表於 19-12-27 10:16

樓主,我小朋友也有這兩間的 offer。小朋友自學能力很高,天文、動物、史前生物、國家歷史各樣知識都喜歡,所以中文能力很高,體藝反而興趣不大,屬知識型小朋友,所以好像SPCC 較適合他。

要討論到中學DSE/IB成績,似乎,兩間都不可以作準,小學部嘅學生去到S6,已經走咗頗大部份了~~~

lskstephen 發表於 19-12-25 10:10
樓主分享下小朋友性格及自己睇法,否則好可能有大食大.... SPCC

小朋友動靜皆宜,無乜特別。我自己就覺得兩間學校同級數,DB近啲方便啲,但正正就係好似你咁講(同埋樓下啲網友),個個都話SPCC好啲,所以要諗係咪值得去遠啲番學。

其實SPCC成績好啲,係咪只不過佢中學會收哂全港成績最好嗰班,而DB會收有其他talent(尤其體育叻)嘅學生,所以先會咁?如果係嘅話,咁就唔關乎學校對學生增值幾多,而係intake政策嘅分野,究竟係咪咁呢?

megawong 發表於 19-12-25 11:15
小朋友動靜皆宜,無乜特別。我自己就覺得兩間學校同級數,DB近啲方便啲,但正正就係好似你咁講(同埋樓下 ...

我自己嘅觀察,你理解係差唔多了。小學階段係為將來中學打底,成績係同級學校差不多。SPCC比較靜態,或稱詩文D,DBS比較動態,活躍D~~~

中學收生亦如是,SPCC外來生成績較好DD,DBS就無太大分別,體藝都係重要~~~

幸福的煩惱

megawong 發表於 19-12-25 11:15
小朋友動靜皆宜,無乜特別。我自己就覺得兩間學校同級數,DB近啲方便啲,但正正就係好似你咁講(同埋樓下 ...

我會較相信兩者皆有, 學校 intake 自己鐘意嘅,亦同時係佢地有信心栽培嘅!

如小朋友動靜皆宜,就要家長問自己想仔仔性格去邊一邊發展...... 家長一定有 preference!

DBS 嘅 brotherhood,氣勢(或負面叫氣焰),人所共知,佢哋專長將小朋友長處放得更大,但短處方面就閣下自理!傳統男校亦較自由,唔好太寄望佢哋會好規矩.....白啲講,醒但串!

SPCC 一句乖、文靜!放落女仔一定係好,但男仔就....... 可能 SPCC 前身係女校吧 (St Paul’s Girl College)..... 感覺樣樣都好,但栽培男仔就好像欠了一DD..... 男子氣概.....

成績就一定 SPCC, 因為乖,文靜,傳統,學業先行,雖然現世代聽落有D old school,但返學就要讀好書,所以都有好多家長 buy!

如入 DBS,話畀人聽齋讀書,D人都會覺得晒咗,因為咁多嘢玩!至於成績就自己努力啦......

作為一個男性,我會 prefer DBS....
但一定會畀人話,有 SPCC 都唔讀,傻的嗎!

祝樓主一家早日解決呢個 SUPER happy problem!

Merry Christmas!

978212    發表於 19-12-26 12:51

lskstephen 發表於 19-12-25 13:40
我會較相信兩者皆有, 學校 intake 自己鐘意嘅,亦同時係佢地有信心栽培嘅!

如小朋友動靜皆宜,就要家長 ...

非常到point! 多謝你嘅意見。都祝你聖誕快樂!

SPCC,因為近2年升中,DBS級頭都去咗SPCC。當然,如果做到DBS級頭,應該想去邊揀都任揀

Arabellahk    發表於 21-2-22 23:50

小學和中學都是培養品格的重要時間,學校培育與 薰陶都有深遠影響,所以都要小心考慮才作決定。

樓主,我地都有呢兩間offer, 都諗緊應該讀邊間,同埋覺得放棄任何一間都好可惜!但同樣,選邊一間都唔會有錯 :)

Sorry, 係都有呢兩間offer

auntie7 發表於 19-12-25 18:19
樓主,我地都冇呢兩間offer, 都諗緊應該讀邊間,同埋覺得放棄任何一間都好可惜!但同樣,選邊一間都唔會有 ...

你暫時傾向邊間多啲?

回覆樓主:

今年好似咁多人有spccps+dbspd, spccps+dgjs      
‹ 上一主題|下一主題