用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人自行第一志願會B1B,第二志願B1A架
go

有無人自行第一志願會B1B,第二志願B1A架 [複製鏈接]

因為好鍾意1B果間, 但驚萬一失手, 都仲有間B1A

1    0    0    0

其實學校係咪知道申請人報自一定自二?

回覆 SlowMotion 的帖子

唔知, 但會問
學校叫小朋友如實答

其實,不出奇。
1.取決家長﹑小朋友選擇
2.所謂1A,1B,其實都係學校﹑老師﹑家長估算而已,實際未必如此分明。尤其所謂1A-1B,可能會有估錯中學BANDING,於是便出現這情況。
3.雖然中學自行收生一定睇BANDING,但都會睇面試。1B未必完全輸給1A的同學。
4.好奇問,其實多不多中學會講自己主要收1A或1B學生呢?
去簡介會,聽最多話自己收BAND1生為主,我未聽過講到咁細。
試過有間新界的中學簡介會,校長介紹BANDING玩法,一講到1C,就會話︰請小朋友先考好呈三,保持BAND1先。即使無明講,都知佢無打算收1C。

其實最重要係先諗你的小朋友可否在該校得到想要的東西
公開試成績的入大學率只係選校的其中一個因素

課外活動、友儕、交通、環境、辦學團體背景、宗教等等一大堆因素好多人忽略
我是護書簿

nillnill 發表於 19-12-24 12:39
其實,不出奇。
1.取決家長﹑小朋友選擇
2.所謂1A,1B,其實都係學校﹑老師﹑家長估算而已,實際未必如此分明 ...

第4點應該係坊間評估出黎多D

losoco 發表於 19-12-24 12:50
其實最重要係先諗你的小朋友可否在該校得到想要的東西
公開試成績的入大學率只係選校的其中一個因素
山頂的人在想:哪個活動好玩?哪裏消費娛樂好尼?
普通打工仔:日日都要返工,盼假期,可以休息一下……
N年前的某强國的鄉下,臘月,父親:家中米缸見底了,紅薯也沒多少,怎麽辦……

不同的環境,當然會有不同的追求,或者需求!

寒窗苦讀,為求入大學,當然睇入大學率。
……

medicine 發表於 19-12-24 13:08
山頂的人在想:哪個活動好玩?哪裏消費娛樂好尼?
普通打工仔:日日都要返工,盼假期,可以休息一下……
N ...

我的答案是給站在學業山頂,正在考慮1B定1A擺頭的人

若你問我選九華定林護行先
我唔洗諗就答你九華
我是護書簿

losoco 發表於 19-12-24 14:20
我的答案是給站在學業山頂,正在考慮1B定1A擺頭的人

若你問我選九華定林護行先
撐你向往華山!

所以咪話係各花入各眼,一百個人可以有一百個選擇的理由。

回覆樓主:

其實喜歡就去in, 但B1學校雖然愛成績好的更愛聰明仔,有d人1A成績但可能只會死讀書,但也有人1B1C成績但in果時可以各種多姿多彩的事物出嚟!成日有人氣說為何誰低我個仔幾名收佢唔收我個仔!所以放乜在自一自二都好,有得in時要好好表現自己

chunchunlee 發表於 19-12-24 11:17
回覆 SlowMotion 的帖子

唔知, 但會問
緊係間間都話第一志願. 話第二志願立刻唔收你

SlowMotion 發表於 19-12-24 11:13

不會知,自1自2個"存根"keep响家長手上,中學係唔會得知。就算想用學校存根嘅編號亦估唔到單數號碼係自1吖!定係雙數號碼先係自1。因為,教育局分派給每個小學生的自行申請表會隨機一些單數號是自1,一些雙數號是自1。目的都係唔俾中學估到學生的自行先後意願。所以你可以放心。

YmOra 發表於 19-12-24 16:32
不會知,自1自2個"存根"keep响家長手上,中學係唔會得知。就算想用學校存根嘅編號亦估唔到單數號碼 ...

有直繫/聯擊嘅小學學生,中學部一定知道你嘅意向

YmOra 發表於 19-12-24 16:32
不會知,自1自2個"存根"keep响家長手上,中學係唔會得知。就算想用學校存根嘅編號亦估唔到單數號碼 ...

Thanks, 有啲學校指明 1-1-1 先可扣門, 即係就算填自行二都得?

SlowMotion 發表於 19-12-24 11:13

當中學問你第一志願係乜學校,小朋友要答貴學是我首選先好!

piyohk 發表於 19-12-24 16:47

小學部唔可以咁做喎!若然向教育局舉報會好大件事。

gunsix 發表於 19-12-24 21:28
Thanks, 有啲學校指明 1-1-1 先可扣門, 即係就算填自行二都得?

是的。只要自行有揀該校就可以了。

piyohk 發表於 19-12-24 16:47
why?

hippoo 發表於 19-12-25 16:47
why?

我地有直中,係交比班主任,全校集齊交去中學部。另外張三聯紙係小學派,要mark低唔難,但唔覺小學會甘冇聊。
我地冇自行直中,冇任何老師接觸過我地。

kirstyau 發表於 19-12-25 18:44
我地有直中,係交比班主任,全校集齊交去中學部。另外張三聯紙係小學派,要mark低唔難,但唔覺小學會甘冇 ...
小學只知道有冇自行直中,唔知自一還是自二。
‹ 上一主題|下一主題