用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大讀書,財政証明
樓主: 灝童媽咪
go

[加拿大] 加拿大讀書,財政証明 [複製鏈接]

小時了了 發表於 19-12-24 14:39
呢個, 就係我成日頭痕周圍問人究竟係點計

我啱啱"的起心肝"直接 e-mail問 Consulate General of Canada i ...

我已經交哂學費,我仲要2個小朋友一齊過,咁樣我都驚我財力証明度有問題

CACACAROL 發表於 19-12-24 14:43
回覆 janjan28 的帖子

好似我2個囡情況, Richmond school board(公校) 要求在11月中交2020-2021全年學費,  ...

我同你情況差唔多,school board要收左學費先出LOA,又係未知派邊間學校,而家開始擔心財力証明過唔到

CACACAROL    發表於 19-12-24 16:16

灝童媽咪 發表於 19-12-24 15:38
我冇咁多錢,我係每年儲

我本來都係咁諗

回覆樓主:

如果有物業,就沒有問題,但弊唔知得唔得   

回覆 灝童媽咪 的帖子

我問過幾個agent也說物業唔計

db7mu23 發表於 19-12-24 15:34
我自已今年做法
銀行簿仔
今年初開始大約有50萬元港紙
跟著每個月再加少少
齊學歷證明、學校取錄信、學校所需費用和一封阿仔寫300字點解到加拿大升學信!
阿仔再交給升學中心處理(免費)
然後往簽證中心交文件,仲要打手指毛
好似大約兩星期
再往簽證中心取回文件 !

唔知方唔方便透露仔仔讀中學定大學? 以及學費幾多錢一年呢?

小時了了 發表於 19-12-24 16:52
唔知方唔方便透露仔仔讀中學定大學? 以及學費幾多錢一年呢?

稍後回覆 !

回覆樓主

基本上物業/車呢d 唔計
戶口/定期先計
我仔已經申請過visa 3次
對上一次係去年5月續期
我只係比左個加拿大戶口
入面只有唔夠C$2萬
我自己預算係
唔計必需支出
每月預C$1500-1800 放戶口
當小朋友洗用
基本上都ok
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

回覆樓主:

物業唔計   

灝童媽咪 發表於 19-12-24 19:26
物業唔計

其實有無話最少要有幾$在戶口?

lakesilver 發表於 19-12-25 13:02
其實有無話最少要有幾$在戶口?

升學中心話
40至50萬
要擺半年
同埋唔好下下戶口
幾十萬
上上落落 !

db7mu23 發表於 19-12-25 14:40
升學中心話
40至50萬
要擺半年

Thx

db7mu23 發表於 19-12-24 15:41

一定要有學費收據!

我再睇清楚加拿大官方網站,我閱讀理解又真係要有證明交咗學費及住宿費。

加拿大學生簽證所需文件 https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/study-canada/study-permit/get-documents.html
You need these documents to apply for a study permit:
proof of acceptance
proof of identity
proof of financial support
Proof of financial support
You must prove that you can support yourself, and the family members who come with you, while you are in Canada.
You can prove your funds with:
•proof of a Canadian bank account in your name, if you have transferred money to Canada
•Guaranteed Investment Certificate (GIC) from a participating Canadian financial institution
•proof of a student/education loan from a bank
•your bank statements for the past four months
•a bank draft that can be converted to Canadian dollars
•proof you paid tuition and housing fees
•a letter from the person or school giving you money or
•proof of funding paid from within Canada, if you have a scholarship or are in a Canadian-funded educational program.

Minimum funds needed to support yourself as a student (and family members who come with you):
Outside Quebec

Persons coming to Canada

Amount of funds required per year (additional to the tuition)

Amount of funds required per month (additional to the tuition)

You (the student)

$10,000

$833

First family member

$4,000

$333

Every additional accompanying family member

$3,000

$255

Example:
If you and two family members want to come to a province outside Quebec for a year, you will need:
•Tuition +$10,000 (for the student)
•+$4,000 (for the first family member)
•+$3,000 (for the second family member)
Total: Tuition + $17,000

In Quebec
Persons coming to Canada

Amount of funds required per year (additional to the tuition)

Amount of funds required per month (additional to the tuition)

You (the student)

$11,000

$917

First family member (18 years or older)

$5,100

$425

First family member (under the age of 18)

$3,800

$317

Every additional accompanying family member (18 years or older)

$5,125

$427

Every additional accompanying family member (under the age of 18)

$1,903

$159

littlepower.ma 發表於 19-12-24 15:19
對! 是不包括的, 這是兩筆款項!

根據加拿大官方網站,我閱讀理解又真係好似兩筆款項。

yy13 發表於 19-12-24 19:21
基本上物業/車呢d 唔計
戶口/定期先計
我仔已經申請過visa 3次
對上一次係去年5月續期
我只係比左個加拿大戶口
入面只有唔夠C$2萬
我自己預算係
唔計必需支出
每月預C$1500-1800 放戶口
當小朋友洗用
基本上都ok
多謝你分享仔仔去年做學生簽證財力證明資料,好有用。

咁,我理解及演繹我最少預備阿女學生簽證財力證明如下:
Palliser Program (Calgary)  
1) Tuition and housing fees: $22,950 CAD (~HKD137,700) (ALTERNATIVE FAITH-BASED ATTENDANCE FEES) (tuition & homestay)  https://www.palliserbeyondborders.com/international-students/on-site-studies/fees >> https://drive.google.com/file/d/0Bxl5D-GdOeM3Tk0zRjJKZVF5aEZZWGE1U1VrUTJUcG1iMDVR/view

2) Tuition +$10,000 (for the student) : $13,350 CAD + $10,000 = 23,350 CAD (~HKD140,100)

1) + 2) Toal簽證財力證明金額最少 $22,950 CAD (~HKD137,700) (呢筆錢,proof paid tuition and housing fees 代替) +  23,350 CAD (~HKD140,100) = 46,300 CAD (~ HKD277,800), 預鬆啲最少HKD30萬.

所以,以我女公校為例, 如果預HKD50萬(學費 + 住宿 + 銀行戶口財力證明) 學生簽證幾乎係實成功. 但係,如果只有 HKD30萬 (學費 + 住宿 + 銀行戶口財力證明) 只達到官方最低學生簽證財力證明要求,最低要求所以有風險未必過到, 我可唔可以咁理解呢!

小時了了 發表於 19-12-26 10:23
多謝你分享仔仔去年做學生簽證財力證明資料,好有用。

咁,我理解及演繹我最少預備阿女學生簽證財力證明如 ...

其實我預得好簡單
冇真係好刻意計
只係預每月
學費C$3000
當比監護人C$1500
當比仔洗用C$500
Total = C$5000 x 12 = C$60000/年
所以坊間agent 話預HK$40萬/年係走唔甩
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

小時了了 發表於 19-12-26 09:54
我再睇清楚加拿大官方網站,我閱讀理解又真係要有證明交咗學費及住宿費。

加拿大學生簽證所需文件 https:/ ...

我睇番條數
我仔2020年1月6日開學
我仲未交學費 !

小時了了    發表於 19-12-27 10:40

db7mu23 發表於 19-12-27 10:20
我睇番條數
我仲未交學費 !

唔好意思想問多一問, 你仔仔下兩星期1月6日開學, 依家你仲未交學費? 係咪咁意思?

db7mu23 發表於 19-12-27 10:20
我睇番條數
我仲未交學費 !

咁想問,你申請學簽時,咪未交呢D費用?甘你係純用銀行戶口證明(30萬?)+學校取錄信去申請學簽?係咪第一次申請?
唔好意思,咁多問題 [/smil  

灝童媽咪 發表於 19-12-27 12:34
咁想問,你申請學簽時,咪未交呢D費用?甘你係純用銀行戶口證明(30萬?)+學校取錄信去申請學簽?係咪第 …

綜合 EK 爬文所知及以我理解,  以下 2 個 case 網友申請簽證時 "未交學費", "未交學費"金額包括在申請學生簽證財力證明內.  

留意一下,  以下 2 個 case 都唔係讀中學的. 大專/大學 ....等專上教育申請 visa 財力證明時係未交學費. 反而, High School 中學係要交晒全年學費及住宿費

Case 1: 日期 2019-12-27 , 網友樓上 #37 --- 樓上網友雖然提到直到今日仍未交學費, 但資料顯示佢申請仔仔 visa 時其實已俾咗學費押金(Tuition Deposit) ~港幣8

Case 2: 日期 2018-5-30 , 網友#38
加拿大學生簽證 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3638724&fromuid=1539350
想問見申 visa 度要學費收據。想問交學費係唔係用信用卡交還是如何?

未使交學費住啊,申請visa時都未交學費,開咗學先交啊

申 visa 要俾學費 receipt wor

邊個話要提供交學費收據?你可以上加拿大簽證中心網頁睇要交咩資料,亦有電話可查詢,但最好做咗身體檢查先申請,一定提供大學寄畀你話收仔封信

‹ 上一主題|下一主題