用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大讀書,財政証明
樓主: 灝童媽咪
go

[加拿大] 加拿大讀書,財政証明

小時了了 發表於 19-12-27 10:51
唔好意思想問多一問, 你仔仔下兩星期1月6日開學, 依家你仲未交學費? 係咪咁意思?
...

稍後回覆

灝童媽咪 發表於 19-12-27 12:34
咁想問,你申請學簽時,咪未交呢D費用?甘你係純用銀行戶口證明(30萬?)+學校取錄信去申請學簽?係咪第 ...

稍後回覆

小時了了 發表於 19-12-27 10:51
唔好意思想問多一問, 你仔仔下兩星期1月6日開學, 依家你仲未交學費? 係咪咁意思?
...

係今年12月19日嘅
Spring Pre-departure Briefing

我問過升學中心職員,他說大約開了學1個月,會收到交學費電子郵件,大約2020年2月,才交正在讀緊學期的學費 !

小時了了    發表於 19-12-28 00:05

灝童媽咪 發表於 19-12-27 12:34
咁想問,你申請學簽時,咪未交呢D費用?甘你係純用銀行戶口證明(30萬?)+學校取錄信去申請學簽?係咪第 ...

咁想問,你申請學簽時,咪未交呢D費用?
2019/9/21或之前的費用,是已經交了 !

甘你係純用銀行戶口證明(30萬?)+學校取錄信去申請學簽?

1.我本銀行簿仔申請學生簽證時,是超過50萬 !

2.學校取錄信 !

3. 2019/9/21或之前的已交費用之收據 !

4. 點解加拿大讀書300字 !

係咪第一次申請?
唔好意思,咁多問題
係第一次申請 !

回覆樓主:

會唔會公校同私校的分別?私校要交學費才出LOA, 申請學簽要提交LOA, 公校是否不用先交學費,就已出 LOA, 咁銀行戶口就會多些BAL,

灝童媽咪 發表於 19-12-28 12:06
會唔會公校同私校的分別?私校要交學費才出LOA, 申請學簽要提交LOA, 公校是否不用先交學費,就已出 LOA, 咁 ...

我仔讀私校
學費可以分期比
比左第1期(50%)
學校就可以出LOA
不過效率好慢
差不多2-3星期才交到仔手

灝童媽咪 發表於 19-12-28 12:06
會唔會公校同私校的分別?私校要交學費才出LOA, 申請學簽要提交LOA, 公校是否不用先交學費,就已出 LOA, 咁 ...

我仔女報公校,要交哂全年學費先出LOA,我朋友報大學,交留位費學校已經肯出LOA

回覆樓主:

公校都要交晒全年學費先

灝童媽咪 發表於 19-12-28 17:17
公校都要交晒全年學費先

我份人比較固執及執著, 加拿大政府官方網站清楚寫明 "最低財力證明" (proof of financial support >> Minimum funds >> Outside Quebec) 係 Amount of funds required per year (additional to the tuition) Tuition +$10,000 (for the student) - 學費 + $10,000 CAD. 而官方網站無寫中學、大專、大學...對於財力證明會有分別.

樓上網友經驗分享, 真係有最少3位網友能成功申請加拿大學生簽證, 而申請簽證時佢哋係銀行財力證明時係包括加拿大私立中學及大專(大學) 未交學費 或 只交50%學費.

以此推論及我個人想法, 以我為例, 理論上加拿大公立中學交晒全年學費, 申請學生簽證時父母嘅銀行戶口"最低財力證明"  其實係可以扣咗已交嘅公立中學全年學費+homestay 費用 23,350 CAD (~HKD140,100), 申請學生簽證時 "最低財力證明" 只需要最少有  $10,000 CAD (~6萬港幣)  銀行存款. 但係, 我又唔可以只 meet 到呢個 "最低財力證明要求 (即是未交學校全年費用父母銀行存款只有 33,350CAD (~20萬港幣) , 因為最低要求有機會唔通過壓力測試嘛.)

純我自己自我感覺良好及自己意見:
- 如果我未交公校全年學費, 我銀行財力證明有 $30萬港幣存款
- 如果我已交公校全年學費, 我銀行財力證明有 $16萬港幣存款就可以了.
** 理論上, 以上我銀行財力證明係夠資格及係有鬆動, 唔係最低財力證明的.**
** 實際上, 領事館有無一啲 "潛規則" 對中學、大專、大學不同嘅財力證明要求就不得而知了**

未交公校全年學費:  
- $30萬港幣存款 之前pm 同2 位網友傾計, 佢哋都係話真係好掹水.
- 加中文化教育協會講係要$50萬港幣存款,
- 依家幫我攪緊嘅 agent 就話最少要 $34 萬港幣存款

老老實實, 我真係會實驗我未交公校全年學費, 我銀行財力證明 ~ $30 - $34萬港幣存款去嘗試申請阿女出年學生簽證 (前題係嗰 school board 出 offer 俾阿女先, 依家我仲等緊 offer), 因為我同阿女倆人一直打定底, 學生簽證財力證明未必過到, 出年阿女未必去到加拿大, 所以, 阿女唔係 "must" 一定出年去加拿大留學, 咁我可以大膽做呢個實驗. 最後實驗結果, 半年後再同大家講.

yy13 發表於 19-12-28 15:24
我仔讀私校
學費可以分期比
比左第1期(50%)
學校就可以出LOA
不過效率好慢
差不多2-3星期才交到仔手
原來, 加拿大私立中學可以分期付款俾學費, 又可以未交晒學費時已出 LOA (Letter of Acceptance) 咁好. 以下呢間私校我都鍾意佢校舍好大, 亦可以唔同 payment option

Lynn-Rose Schools (IB) 及 Ontario 省 OSSGD Diploma (OSSGD)
https://www.lynnroseheights.org/cf_media/index.cfm?obj=303 (校舍 video) &
https://www.lynnroseheights.org/admissions/international-students &
Many flexible payment options to suit your needs
2020 - 21
INTERNATIONAL STUDENTS TUITION - KINDERGARTEN TO GRADE 8 - $19,300.00

INTERNATIONAL STUDENTS TUITION - GRADES 9 - 12 - $20,300.00
INTERNATIONAL STUDENTS TUITION- IB DP GRADES 11 & 12 - $21, 300.00

2020 - 21 (Ontario Secondary School Graduation Diploma) Fee as below

Tuition Fees – Grade 9,10,11 & 12: $20,300

Material Fee (March 1st): 650
Laptop Fee: $400
One Time School Development Fee: $600
Application Fee: 300
Transportation – Flat Rate: Single $4,700; Family $7,000
ESL: $2,750

Homestay Select http://www.homestayselect.ca/pricing.html (學校 Homestay 用呢間)
Homestay February 1, 2020 to June 30, 2020: $37.50 x~305 days = $11,250
Homestay Registration Fee: $400
Homestay Service Fee: $200
Monitoring Services and Responsibilities: $100 x 10 months = $1,000
Custodianship $50 x 10 months = $500
Airport Transfer: $50/trip
Courier Service Fedex custodianship: $150

小時了了 發表於 19-12-30 11:02
我份人比較固執及執著, 加拿大政府官方網站清楚寫明 "最低財力證明" (proof of financial support >> Mini ...

小時了了,欣賞你的堅持✊
祝你一切順利(emoji)(emoji)

小時了了 發表於 19-12-24 16:52
唔知方唔方便透露仔仔讀中學定大學? 以及學費幾多錢一年呢?

我剛剛計下膳食費,大家分享下:

2/1/2020 至 26/4/2020
宿舍膳食費
2100加元
自助餐
2⃣4⃣24小時營業
唔打羊

1⃣1月:30日
2⃣2月:29日
3⃣3月:31日
4⃣4月:26日

總數 :116日
116日 x 3餐
= 348餐

2100/348
= 6加元/餐

相等於港元 :36元/餐

仲平過香港食 !

小時了了 發表於 19-12-24 16:52
唔知方唔方便透露仔仔讀中學定大學? 以及學費幾多錢一年呢?

再計下住宿費,大家分享下:

住宿:
3108加元
大約18648 港元
住116日

平均每日26加元
大約每日156 港元

db7mu23 發表於 19-12-30 15:28
再計下住宿費,大家分享下:
住宿:
3108加元
大約18648 港元
住116日
平均每日26加元
大約每日156 港元
db7mu23 您好啊! 一直以來你分享及提供咗好多好有用及實在嘅一切有關去加拿大讀書資料, 令我哋呢啲後輩有跡可尋, 唔洗太過盲模模.

祝願你孩子下兩星期開學順順利利, 係加拿大能夠有佢一片天空.

小時了了 發表於 19-12-30 16:45
db7mu23 您好啊! 一直以來你分享及提供咗好多好有用及實在嘅一切有關去加拿大讀書資料, 令我哋呢啲後輩有跡 ...

多謝 你先!

要睇嗰仔造化 !
做家長盡做
得唔得
真係睇佢自己努唔努力 !

我仔嚴重濕疹
係香港冇運行
在外國讀書又冇事!

希望他大學畢業後
成功取得加拿大居留權 !

db7mu23 發表於 19-12-30 16:56
多謝 你先!

要睇嗰仔造化 !

朋友剛從加拿大回港過聖誕,他說現在大多數讀Master的學生較容易辦移民。

Radiomama 發表於 19-12-30 18:44
朋友剛從加拿大回港過聖誕,他說現在大多數讀Master的學生較容易辦移民。
...

多謝你的訊息

最緊要阿仔有心機讀書 !

小時了了 發表於 19-12-30 11:02
我份人比較固執及執著, 加拿大政府官方網站清楚寫明 "最低財力證明" (proof of financial support >> Mini ...

就你呢個問題,我今朝都有認真睇過官網,睇法同你一樣

而咁岩今朝我有個過左加拿大既朋友搵我,我亦問下佢,因為佢有3個小朋友係加拿大讀緊書,佢同我講佢上年申請係每個小朋友有大約10萬既財力証明就ok

小時了了    發表於 19-12-30 23:00

回覆樓主

朋友姪女讀左2年Columbia high school
+ 4年York art 畢業
喺fitness center 搵左份工
依家攪緊手續做PR
相信只要小朋友乖乖地讀書
如果政策唔變
要入籍應該唔係咁難

我仔今年G12
仲有半年high school 畢業
佢成績有d 科只係一般