用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 如何處理分離焦慮
go

如何處理分離焦慮 [複製鏈接]

我女剛3歲..
佢N同K1都係讀普通私幼..
基本上去 in 就會收.. 所以一直無咩面試經驗..
諗住比佢試下考其他幼稚園k2插班..
今日去 in 簡直慘不忍睹..
面試要一班小朋友排隊自己行入課室..
佢一去到條隊就已經喊..
攬住我要抱.. 完全唔肯入課室..
主任比佢係出面坐下冷靜下..
佢坐到人地in 完出來..
都係唔肯入去..
點氹佢都唔得..

0    0    0    0

回覆樓主:

我女平時對住我同工人姐姐/嫲嫲係判若2人..
我女同我一齊時.. 好痴身.. 又成日扭計.. 自理完全唔得..
同對住姐姐/嫲嫲就好乖.. 唔嘈唔扭.. 自己食飯咩都自己做..
我帶佢出街佢完全唔行.. 全程要抱..
但姐姐帶佢出去就好乖.. 姐姐話拖住佢自己行.. 唔會扭抱..

回覆樓主:

K1 開始上唔同既興趣班..
我女本身都慢熱..
上新興趣班頭一兩堂佢一定會喊..
通常興趣班老師有2種處理方法..
一種係老師會直接帶佢入去..
佢一定喊爆.. 但一關埋門..
其實就聽到我女係即唔喊..
跟住落堂老師比返影片我睇..
我女上堂其實好投入好開心..

而另外有 d 老師見到我女呢個情況..
會叫我係陪阿女坐下.. 等佢 ready 先上堂.. 唔好迫佢..
但呢個真係唔 work..
就算坐到落堂佢都係唔肯入課室..
又係點氹都唔肯..

其實我女呢個情況..
應該點處理?
(sorry.. 有 d 長.. 請見諒..)

似識睇人蝦! 我大女好細個已出街唔使我抱,因為我好快抱唔起佢,但爸爸同佢出街經常要抱,因她一要求爸爸就抱。另興趣班我係你,我會放佢入去即走由佢喊,反正佢唔會喊好耐。

我大女考幼稚園都唔肯自己入去考,所以我每年都有考不同學校既插班,並不是想佢轉校,而係想俾多啲單獨入唔同學校見唔同老師,其實我女考K2插班都有喊,但考k3就開始唔喊。

tinnytinny 發表於 19-12-24 01:40
我女剛3歲..
佢N同K1都係讀普通私幼..
基本上去 in 就會收.. 所以一直無咩面試經驗..

我囡剛4歲,都出現同一問題!佢都只係分離唔到果一下,入左學校門口/興趣班課室就冇事!我都唔識解決

candywyk 發表於 19-12-25 13:32
我囡剛4歲,都出現同一問題!佢都只係分離唔到果一下,入左學校門口/興趣班課室就冇事!我都唔識解決:thin ...

其實當日去面試..
我都好想老師會夾硬抱佢入去..
因為我知只係個一下..
佢見唔到我就一定唔喊..

但主任其實好有耐性好有愛心..
佢陪我一齊氹佢..
我同主任解釋佢既情況..
但主任只不停叫我唔好迫佢..
所以最後都無入到去 in..

hkcecilia 發表於 19-12-24 18:18
似識睇人蝦! 我大女好細個已出街唔使我抱,因為我好快抱唔起佢,但爸爸同佢出街經常要抱,因她一要求爸爸就 ...

我都係傾向放低佢就走...
但好多時唔同老師有唔同做法..
有 d 老師會叫我留低陪下佢..
或者試過叫我入埋去一齊上堂..
(佢全程就會成隻樹熊咁..)

tinnytinny 發表於 19-12-29 10:03

我都係傾向放低佢就走...

但我發現留底陪佢/同佢一齊入課室上堂,佢會喊得仲勁/痴到實,反而頭也不回咁走,會即刻收聲返正常,我已經試過好幾次,但就係唔知點解決分離果下

candywyk 發表於 19-12-29 18:04
但我發現留底陪佢/同佢一齊入課室上堂,佢會喊得仲勁/痴到實,反而頭也不回咁走,會即刻收聲返正常,我已 ...

其實咁樣係咪安全感唔夠?
我都唔知應該點做..
可能我分寸拿捏得唔好..
我以前會驚佢唔夠安全感..
所以我女BB時我傾向係多 d 抱佢.. 多 d 陪佢..
佢既需求我都儘快會回應..
(但係我老公眼中佢覺得呢 d 叫縱
我老公成日話我女而家出街唔肯行要抱係我縱出來..

tinnytinny 發表於 19-12-29 23:30
其實咁樣係咪安全感唔夠?
我都唔知應該點做..
可能我分寸拿捏得唔好..

我囡自bb開始已經係高需求,佢好鐘意人抱同攬,幾時都係痴住我,但佢知我出街唔會抱,所以佢自己行。我都有諗過係呆安全感唔夠,但我咩時間都係陪住佢,所以我都諗唔明

我都同你有過相似經驗,我個仔都特別痴我太太。
我地頭幾次去面試或上興趣班時,可以考慮下由爸爸帶。等阿仔習慣咗之後先媽媽或屋企人/工人帶。咁會暢順啲。

CHANs.F 發表於 20-1-1 11:00
我都同你有過相似經驗,我個仔都特別痴我太太。
我地頭幾次去面試或上興趣班時,可以考慮下由爸爸帶。等阿 ...

但通常面試都會 in 埋家長.....
爸爸帶咪要 in 爸爸?
咁都會凍過水 wor...

如果interview 有難度,就唔好試啦。
其實我想講嘅只係既然小朋友太痴媽媽嘅身,以致咁難離難捨。
不如由另一個人小朋友無咁痴身嘅人帶佢去,咁會容易啲分離,等佢習慣咗咗新地方就會好好多架啦。

CHANs.F 發表於 20-1-1 14:29
如果interview 有難度,就唔好試啦。
其實我想講嘅只係既然小朋友太痴媽媽嘅身,以致咁難離難捨。
不如由另 ...

其實由爸爸帶去可能會無咁痴身..
但可惜爸爸 interview 唔得..
‹ 上一主題|下一主題