用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇兩個自閉症人士家長可以傾吓呢?
go

有冇兩個自閉症人士家長可以傾吓呢?

我本身有兩個小朋友,大囝有自閉症,細囝就正常,但而家又意外有咗BB,其實真係好想要啊,但我本身係高齡產婦,大囝又有自閉症,好擔心肚入面果個會唔會好似哥哥咁呢?如果生咗之後真係又有自閉症,咁會有咩支援呢?

AZAZ 發表於 19-12-23 22:29
我本身有兩個小朋友,大囝有自閉症,細囝就正常,但而家又意外有咗BB,其實真係好想要啊,但我本身係高齡產 ...

你大仔幾多歲呀? 其實而家政府都有支援, 不過唔多。 私人費用有啲貴囉

AZAZ 發表於 19-12-23 22:29
我本身有兩個小朋友,大囝有自閉症,細囝就正常,但而家又意外有咗BB,其實真係好想要啊,但我本身係高齡產 ...

我同你一樣情況,3寶冇事,,

我家兩位公子都為自閉症譜系.
大仔中5症狀好輕微,細仔小6有讀寫障礙...

樓主大仔除左自閉症有冇其他情況? eg 過度活躍,專注力不足?

我都係,兩個小朋友都被確診自閉⋯好難接受,他們差一歲。從來都無霖過會有自閉寶寶這回事...

samus90 發表於 20-3-11 01:24
我都係,兩個小朋友都被確診自閉⋯好難接受,他們差一歲。從來都無霖過會有自閉寶寶這回事...
...

自閉,好多唔同情況,都唔一定係好惡劣,但真係要放開懷抱,對佢哋既期望要轉化. 努力幫佢發展佢地特別有天份既項目,但幾乎肯定唔會係學術野.

試諗下,讀書對佢哋黎講已唔易.. 有一技之長更重要

Octopusma 發表於 20-3-13 13:39
自閉,好多唔同情況,都唔一定係好惡劣,但真係要放開懷抱,對佢哋既期望要轉化. 努力幫佢發展佢地特別有 ...

請問你大仔中五是讀主流學校?你大仔自閉輕微的是指言語?行為情緒?智能?都是輕微擇界?

unfunny 發表於 20-3-15 22:28
請問你大仔中五是讀主流學校?你大仔自閉輕微的是指言語?行為情緒?智能?都是輕微擇界?
...

兩個仔都係讀主流學校,兩個都智力正常。
大仔對陌生人/事/環境會容易焦慮,情況可以嚴重到不停肚痾,直至果份不安消失,馬上唔痾。 仲有感覺統合問題,佢好怕坐人造皮既凳/梳化,有包書膠既書都唔掂,但大個左情況好好多。佢會自己識避開,以免尷尬場面出現。

細仔就中文有讀寫障礙,主要係理解及運用最嚴重.  

回覆 Octopusma 的帖子

點解一定唔係學術嘢?
我仔小六, 除咗鍾意睇書其他無乜專長