用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 作為爸爸自行選中學的疑惑(估計囡囡是應該BAND 1) ...
go

作為爸爸自行選中學的疑惑(估計囡囡是應該BAND 1) [複製鏈接]

作為爸爸自行選中學的疑惑(估計囡囡是應該BAND 1)

囡囡在灣仔的某女校讀小學,

自己和囡囡都沒有想太多升中的問題,因小學有直屬的中學。

只是剛剛見完老師,老師在言談之間暗示囡囡成績可能在全級頭25%之內,若成績能夠維持不變,直升直屬的中學應該沒有問題。

反而老師試探式問我有否考慮報其他學校?但自己對升中不是認識很多,所以想問下若想自行報其他學校,有什麼好選擇?

6    0    1    0

自行估都係搏上BPS同YWGS? 都係band1头女仔之選?佢地机会係10名甚至5名內学生?如自行選他校,自己中学会否當自动放棄升上中学部?入“中学交流”问下同校師姐家長意见好d

hk51113973 發表於 19-12-23 17:11

看你女是哪女校小學。
有可能會入更好的。
老師問你是想看看中學部收生派飛如何吧

有直中,即係乙一收硬。差在想唔想更上一層樓去其他中學。如果想咪試自行一,二,選2間banding高過直中黎試,前題要阿女都想轉校先好。

已經小六?咁都係2間自行可以試下有冇更加想讀的。不過灣仔有直屬的女校已經都好好,如果想試自行,一定要揀真係好想讀的學校。

Yanamami 發表於 19-12-23 17:22
自行估都係搏上BPS同YWGS? 都係band1头女仔之選?佢地机会係10名甚至5名內学生?如自行選他校,自己中学会 ...

其實我都唔知囡囡是否10名內, 不過自己覺得囡囡唔似可以全級10名內! 因聽囡囡講, 佢不少同學都好叻!

除BPS 或YWGS外, 會否有一些較好 , 但較少難度/競爭的學校?

kirstyau 發表於 19-12-23 17:34
有直中,即係乙一收硬。差在想唔想更上一層樓去其他中學。如果想咪試自行一,二,選2間banding高過直中黎 ...

我未有深入去了解升中的選校方法。只想問一下若甲部沒有選直屬中學, 只有在乙一選直屬中學, 直屬中學是否一定要收直屬小學的學生

hk51113973 發表於 19-12-23 18:30
我未有深入去了解升中的選校方法。只想問一下若甲部沒有選直屬中學, 只有在乙一選直屬中學, 直屬中學是否 ...

直屬位只係統一乙部有效,仲一定要放乙1~~~

mcl203 發表於 19-12-23 18:32
直屬位只係統一乙部有效,仲一定要放乙1~~~

謝謝你的解答

咁你唔問老師有乜學校係過往女女呢個排名可自行入?咁你心中都有個譜,大概乜學校可以報,乜學校會高攀。
BPS 好似係要級 5 內。我估你係會組嗰間?其他兩間都好 top,我諗佢哋頭嘅女女都會試報銅鑼灣、麥當勞同過海,自行頂多報 BPS 同山頂,唔得就入中學部。

如果你真係會祖嗰間,試下中西區 St Clare、同區另外兩間(英文好可以試山頂嗰間)、東區張記(張記應該唔洗 in,睇成績)。今年自行會對外公佈,自行唔得,你大抽獎放返中學部乙一就得。

其實要諗清楚自己及女兒是否想升直屬中學,唔好因爲有條件跳船便跳。有朋友女兒幾年前讀St Paul Cat,成績前列,但一心一意升SPSS,因適合女兒而女兒也想和同學一齊升中。於是沒考直資,自行只報SPSS,派位甲一SPSS,其他留空,乙一SPSS,如願入SPSS亦讀得很好。其實灣仔三女校也很好,成績好的同學讀哪一間、是否跳去YWGS或BPS等學校分別不會很大。讀了6年你們應清楚學校style,如合適便一動不如一靜。

1998Ruby1998 發表於 19-12-23 19:23
咁你唔問老師有乜學校係過往女女呢個排名可自行入?咁你心中都有個譜,大概乜學校可以報,乜學校會高攀。
B ...
邊間係山頂果間?

b3410 發表於 19-12-23 20:20
邊間係山頂果間?

Jardin 山嗰間。

1998Ruby1998 發表於 19-12-23 19:23
B ...
你講SFCS?如果係,我唔覺有Band 1 會揀St Clare or 聖馬可而唔揀自己中學部,唔係話佢哋唔好,但因為成績好而轉嘅,會揀更熱門的。
Fyr,上年去咗其他Band 1 官津包括 YWGS (3)丶MSS(3)丶SSGC(2)丶坑真(2)丶BPS(1)丶SPSS(1)丶張祝珊(1);去咗其他Band 1 直資包括DGS(1)丶SPCS(1)丶GH(1)丶港同(2)。本身MSS有4個丶HY也有一個,但各有一個最後去咗第二度。

咁樣亦唔代表SFCC 唔夠好,有部份排前面嘅,都鍾意原校升讀。

oh_really 發表於 19-12-23 23:14
你講SFCS?如果係,我唔覺有Band 1 會揀St Clare or 聖馬可而唔揀自己中學部,唔係話佢哋唔好,但因為成績 ...

冇話佢唔好 wor。事實係我介紹嘅學校 DSE 成績好過佢。如果樓主同女女係想去戰鬥力更強嘅學校,可以試。唔得嘅話入返自己中學部都唔差。

1998Ruby1998 發表於 19-12-23 23:18
冇話佢唔好 wor。事實係我介紹嘅學校 DSE 成績好過佢。如果樓主同女女係想去戰鬥力更強嘅學校,可以試。唔 ...
嗰句係同樓主講嘅,唔係話你,別誤會。
自行想試出面嘅,要多了解心儀學校特色,亦可參考師姐經驗。

灣仔區女校,不如睇番小朋友性格去決定邊間中學更適合自己,多於去取決於學術,其實各中學學術唔會相差太遠~~~

oh_really    發表於 19-12-23 23:54

mcl203 發表於 19-12-23 23:45
灣仔區女校,不如睇番小朋友性格去決定邊間中學更適合自己,多於去取決於學術,其實各中學學術唔會相差太遠 ...

其實我都知灣仔區的女校都算幾好!

基本上囡囡無論入灣仔區邊中一間女校讀書, 我都覺得ok! 不過老師的反問, 令自己都想一想會否有更好的選擇而已!

hk51113973 發表於 19-12-24 00:17
其實我都知灣仔區的女校都算幾好!

基本上囡囡無論入灣仔區邊中一間女校讀書, 我都覺得ok! 不過老師的反 ...

都係回歸消費者心態,你或小朋友想佢中學階段成長路如何,學術相信只係其中一個要求~

B ...

灣仔女校更上一層樓點會選聖馬可同St Clare,唔好老點人同笑死人

‹ 上一主題|下一主題