用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 第一年家長會陪飛去開學嗎?
go

第一年家長會陪飛去開學嗎?

請問第一年家長會陪飛去開學嗎?開學前早到或開學後才到好?機票好貴同時要上班請假.....

你指中學boarding school 或大學?
中學的話開咗學就唔可以離校,而且頭幾日或整個星期都係迎新活動,唔會比家長參與。大學就當然你想點就點啦。所以一般都係一齊早D到,去玩幾日,開銀行戶口或在學校個town 逛逛,同囝囡一齊入宿,睇吓有乜需要補給吓,當日上網或出town買埋。佢入宿後一天就可以飛回港

golulu2002 發表於 19-12-23 11:45
你指中學boarding school 或大學?
中學的話開咗學就唔可以離校,而且頭幾日或整個星期都係迎新活動,唔會 ...

是中學。非常吾該晒,我仲以為可以遲d去,睇吓開學後問吓學校還有什麼要補給添。請問一般買被、床單、校服等用品都是開學日前攪掂嗎?早到一般可把行李放好在宿舍?

Joba 發表於 19-12-23 11:19
請問第一年家長會陪飛去開學嗎?開學前早到或開學後才到好?機票好貴同時要上班請假.....
...
我地開學前一星期到,添置些日用品,去埋銀行,再周圍遊覽下。

...

我的小朋友年紀小,所以決定了和他去開學。會先到倫敦玩兩、三天,然後再和小朋友到學校。

回覆樓主:

吾該晒

我系提早一星期前同阿仔到倫敦,去觀光區遊覽,又行街買野,順便可以教佢搭地鐵同火車,又去左劍橋區,最後就坐火車到學校最近既鎮,翌日一早送佢到學校參加induction day,自己當日就搭車去機場返香港。
因為返工我都好難請好長假,但呢一個星期真系好值,同阿仔2個人一齊探索倫敦,最後送到去佢宿舍房。
就甘買張英航大人來回倫敦機票唔系好貴,但阿仔張1年期學生機票好貴,所以最後我買左EK。

...

講到機票,基本上越早買就越平,尤其是Singapore Airlines,Emirates ,甚至Air China,南方航空。原來很多大陸主要城市都有直航班機往英國,價錢比較化算。小數怕長計!

4eyesDad 發表於 19-12-23 17:37
講到機票,基本上越早買就越平,尤其是Singapore Airlines,Emirates ,甚至Air China,南方航空。原來很 ...

我上個月訂左國泰直航去Manchester 機塲,明年8月尾去,9月頭返,$7,770再加稅

小朋友出發一樣,明年12月返,$8500再加稅,未計um

因為小朋友得11歲,頭兩年坐直航覺得安心點

請問你訂幾錢,邊個機塲,謝謝

會,一家人早三個星期到,我同老公開學後一星期走,前後一個月,買定開學用品同埋周圍遊覽,開咗學之後有乜嘢買漏都可以即時補貨。

4eyesDad 發表於 19-12-23 17:37
講到機票,基本上越早買就越平,尤其是Singapore Airlines,Emirates ,甚至Air China,南方航空。原來很 ...

倒頭飛直航會否差不多?打算買9月單程,12月倒頭飛

回覆 Joba 的帖子

我仔第一年去英國讀Y10, 佢話唔駛我陪佢開学,我又好聽佢話,無陪佢開学。佢間学校有校車去機場接送學生。

wfish 發表於 19-12-24 21:32
回覆 Joba 的帖子

我仔第一年去英國讀Y10, 佢話唔駛我陪佢開学,我又好聽佢話,無陪佢開学。佢間学校有校 ...

我囝y9. 你囝囝帶得多行李嗎?或去到咗先網上添置?我仲諗緊要否陪佢過去......

請問大家第一次去是怎樣買機票?單程很貴呀!

cherubic 發表於 19-12-26 19:59
請問大家第一次去是怎樣買機票?單程很貴呀!

我幫小朋友買單程機票,要轉機,價錢 ok

Sana2010 發表於 19-12-28 09:02

你小孩子年紀比較大?或相對獨立?好叻呀!轉機時行李要取回再check in嗎?

Joba 發表於 19-12-28 13:26

不是的,我的小朋友年紀小,我和他一起飛去英國開學。他的是單程機票,我的是來回機票。
轉機不用再取行李或 check-in,在香港 check-in 時已經出了轉機用的登機證。

Sana2010 發表於 19-12-28 09:02
which airline?

SmileSmileSmile 發表於 19-12-23 18:50

我上個月訂左國泰直航去Manchester 機塲,明年8月 ...

請問你小朋友在哪間學校讀書

請問大家是否offer confirmed以後就開始book flights? 會唔會太早了?多謝