用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 懷疑一歲bb自閉
go

懷疑一歲bb自閉

囝囝剛一歲,由佢10個月開始我就覺得佢同其他小朋友有d唔同。以下係佢依家既情況:

好既地方:
        1.        叫佢名會望人,係居企都經常望人
        2.        識俾俾。有時指一樣野要佢俾俾,佢識攞俾你
        3.        識手指指,問佢花花,燈燈,畫畫,鐘鐘,如果肯指的話,大部分時間都指到
        4.        有時識指佢想要既野,e.g 奶咀
        5.        有時會模仿大人既行為,e.g 拍手
        6.        識舉手示意人抱
        7.        街外人同佢講野,佢會望人
        8.        出街會望其他小朋友,會想摸人
        9.        有時會主動攞野俾父母同工人姐姐
        10.        大人指住一樣野佢會望個樣野
        11.        會同人玩peekaboo

有問題的地方:
        1.        有fing 手,humming, 經常Bu, 但可以冇口水,純粹震動下唇,一個鐘可以bu十次,有時可以bu成5分鐘。扮咳,了耳仔,前兩日了到流血
        2.        有bb話,但係佢自己講,似自己同自己講野,冇點同人有對答
        3.        出街唔多應人,望環境多過望人
        4.        鍾意望燈
        5.        鍾意玩車轆
        6.        拜拜係上下fing隻手,有時係兩隻手咁fing住拜拜。早兩日可以左右擺隻手,不過只係試過兩次
        7.        有時叫佢拜拜佢會拍手,有時叫佢拍手佢會兩隻手咁fing手,唔知係唔跟指令or跟錯指令
        8.        鍾意舔野同咬野,鍾意食手,但係以前冇咁鍾意的
        9.        望街外既人唔多笑
        10.        未識自己行,但成日坐唔定
        11.        有時會望住一個點發呆
        12.        對聲音敏感,有時細細聲都會嚇親

我會同健康院姑娘講,但我想大家俾下意見,覺得佢似唔似?我地叫佢唔好bu, 佢會停下跟住好似忍唔住一定要bu咁...其他小朋友係唔係會bu咁多?我好擔心佢呢d自我刺激既行為。

同埋我想問下一歲有咩醫生睇同training可以做?我試過問一間autism center 佢地話最早要18個月先可以start training... 我唔想只係等...

我真係好驚好辛苦,成日同老公吵架因為佢覺得個仔冇野,佢唔鍾意我話個仔有野。我覺得我整個人生同婚姻都唔同左...朋友好多覺得係我有問題,我a媽鬧我亂諗野...真係唔知點算...

VVCHAN1124 發表於 19-12-23 10:39
囝囝剛一歲,由佢10個月開始我就覺得佢同其他小朋友有d唔同。以下係佢依家既情況:

好既地方:

我覺得唔多似,佢d行為好正常呀

好既地方:

我都覺得唔太似,好正常。我諗媽媽妳真係唔好咁緊張,放鬆啲啦,唔係變咗妳屈出病黎㗎。

回覆樓主:

好多謝兩位既意見!因為係第一個小朋友,我唔知咩係正常.....我去樓下playground個度玩,都未見過有bb 'bu' 到好似佢咁誇張,有時佢望住街景都會自己係度bu, bu到一個點係你會覺得好煩。玩具好多時都係擲,唔係好識玩。尋日有個7個月既bb黎玩,佢走到舔人地個鼻....我覺得好怪。同佢換衫著衫都好爭扎....

會望你及識指野,就算真係ASD都唔會嚴重,何況真係唔似

VVCHAN1124 發表於 19-12-28 10:26
好多謝兩位既意見!因為係第一個小朋友,我唔知咩係正常.....我去樓下playground個度玩,都未見過有bb 'bu' ...

換衫著衫掙扎似感統問題多,不過都唔一定既,至於自閉就唔似,bb出牙仔係會成日bu, 我bb都係咁,只係唔算好密,同埋佢地覺得好玩就會成日bu 架喇,唔洗緊張,我覺得你bb都幾叻識咁多野,慢慢觀察下先

聽落又唔係咁差喎

我個仔確診左自閉, 都會轉wheel 睇燈。治療之前佢冇模仿,唔鍾意 peekaboo。所以你個仔都唔太差,而且只係1歲。

我個仔上既中心有免費 assessment 架, 你有興趣既話我俾資料你啊

vanemama 發表於 20-1-4 20:53
聽落又唔係咁差喎

我個仔確診左自閉, 都會轉wheel 睇燈。治療之前佢冇模仿,唔鍾意 peekaboo。所以你個仔 ...

好呀!多謝你!我想知個中心既assessment 係唔係最細都要等到18個月?

VVCHAN1124 發表於 20-1-5 20:42
好呀!多謝你!我想知個中心既assessment 係唔係最細都要等到18個月?

呢層我唔太清楚.. 因為我個仔當時已經兩歲,我冇問過。 你可以直接問佢哋啊。 我PM 資料俾你啊

如果你唔放心,可比錢私家做評估,但好似咁細個無得評

好既地方:

我個女宜家就黎8個月,佢都係成日扮咳同埋撩耳仔,請問呢D都係sign嗎?

vanemama 發表於 20-1-4 20:53
聽落又唔係咁差喎

我個仔確診左自閉, 都會轉wheel 睇燈。治療之前佢冇模仿,唔鍾意 peekaboo。所以你個仔 ...

請問可以pm我嗎?

marieforyou 發表於 20-4-16 18:06
請問可以pm我嗎?

OK(emoji)(emoji)

回覆樓主:

本帖最後由於 20-6-8 20:33