用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

培道VS聖三一

請問如果男仔,培道同聖三一曾肇添點揀?係咪兩間都直升小一呢?
而小學兩間成績如果呢?
聖三一好似四成入brand 1中學
而培道網上睇嘅派位結果大部分都直資/私立,當中亦有男拔女拔咁
(點解呢?34校網唔通冇人抽獎嘅?)
男仔受惠唔到有一條龍中學,但培小派位又好似唔差
兩間性質差唔多,你地會點揀?

回覆 EdwardChristoph 的帖子

通常女就培道,因聯繫中學係女子中學。男仔就聖三一,起碼都係34網先

回覆樓主:

聖三一堂2019年升中如下供參考:

B1 40 (37.74%)
B2A-1C 5 (4.72%)
聖三一堂中學 13 (12.26%)
其他 48 (45.28%)
本地: 106 (100.00%)
國際/海外: 3
總數: 109

B1* 40
九真 6 丘佐榮 5 銀禧 4 迦密 4 華英 1 
旅港 1 黃笏南 1 
油真 1 QES 1 上智 1 德雅 1 YWGS 1
直資: DBS 1 SSC 1 滙基KE 2 
顔寶鈴 1 福建 4 香島 4

B2A-1C* 5
直資: SMC 1 王錦輝 1 培基 1 
李國寶 1 播道 1

B2* 18
陳瑞祺 4 五旬節 4 何官 1 TKPS 1 
基道 1 德蘭 1 恩主教 1
直資: 基崇 4 啟思 1

NR 30
彭學高 3 文理 1 余振強 1 KTSSS 1
蔡功譜 1 唐乃勤 2 
李賢堯 1 劉伯樂 1 台山商會 1
直資: 聖道迦南 11 林大輝 5 
地利亞吉利徑 1 中聖 1

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

Poyau 發表於 20-6-2 16:28
聖三一堂2019年升中如下供參考:

B1 40 (37.74%)

Deleted

chantelle321 發表於 20-6-4 13:37
請問有無培道升中資料

培道小學2019年升中資料如下:

B1* 29 (27.10%)
B2A-1C* 7 (6.54%)
培道中學(B2*) 24 (22.43%)
其他本地 47 (43.93%)
本地學校: 107 (100.00%)
海外升學: 2
總數: 109人

B1* 29
迦密 8 丘佐榮 5 銀禧 2 
聖家 1 喇沙 1 MCS 1 黃笏南 1 華英 1 
蕭明 1 聖傑靈 1 上智 1
直資: 協恩 1 DGS 1 DBS 1 滙基KE 1 
赤提 1  福建 1

B2A-1C* 7
體藝 1 
直資: 培基 3 播道 1 李國寶 1 王錦輝 1

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

升中分配
https://www.ptps.edu.hk/?page_id=1833