用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我仲未搞清後備生個玩法
樓主: Kikobaby
go

我仲未搞清後備生個玩法  

vin105 發表於 20-1-5 16:19
因為之前面試直資A時,收到D入讀注冊情序資料,註明四月尾他們把取錄學生名單呈交教署後,已經注冊的學位 ...

你咪到時見步行步,上嚟EK講出情況求問意見囉!唔好咁擔心。

fefemom 發表於 20-1-5 16:31

我反而覺得二線直資往年會有學生怕自行唔收要抽就 take offe ...

個問題是自行只會出正取,如果個學生其實能力也不差那種,自行做咗備取生,所以他三月尾無通知。他很可能在四月不在直資(不知一、二定三缐直資)抽飛而我等其自行備取生offer 了。

我想往年這樣的情況到七月放榜時,這些能力不差的備取生是不入讀直資中學的。

不知以上理解有冇偏差,請指教!

從B2生/家長的角度,我較想在自行階段,不論資助學校或者直資學校上岸,而不太願意大抽獎!始終大抽獎多咗個隨機號碼變數,尤其是係B2頭嘅同學/家長!

另外仲有羊群心理,在自行放榜時,A同學有沒有Offer,B同學又話有Offer,所以到頭來不論直至或者資助中學,總之有Offer都可能會攞左先!博大抽獎的情況應該會比往年少!

不過這只是我的個人推測!B1生/家長應該有唔同嘅睇法!

vin105 發表於 20-1-5 17:34
個問題是自行只會出正取,如果個學生其實能力也不差那種,自行做咗備取生,所以他三月尾無通知。他很可能 ...

我覺得熱門學校今年備取會少咗,原因是正取生 take offer 棄直資機會大咗,少咗位放俾備取生頂上。

vin105 發表於 20-1-5 17:44
從B2生/家長的角度,我較想在自行階段,不論資助學校或者直資學校上岸,而不太願意大抽獎!始終大抽獎多咗 ...

我都有同樣嘅睇法,我有擔心小孩子响3月31無正取生資格肯定會影響孩子心理,如果班上有九成人已有正取生資格,咁剩餘的學生咪好大壓力。若然多數家長採取保守策略,自行階段小學裏"精英班"學生有九成成功率係有機會發生。

vin105 發表於 20-1-5 17:44
從B2生/家長的角度,我較想在自行階段,不論資助學校或者直資學校上岸,而不太願意大抽獎!始終大抽獎多咗 ...
如果咁,應該抽獎的機會大咗

b3410 發表於 20-1-5 20:14

同意,特別是B2尾的同學博到Ben two頭的學校機會應該會大左!

換句話講,B2 學生/家長獲得B2直資而未獲資助中學正取的。他們的抉擇最難。假設有50%這類的B2 學生/家長選擇投入B2直資中學的,相關的二、三缐也因此而增加了B2學生的比例。

YmOra 發表於 20-1-5 08:18
當假設自1和自2皆被選為正取生:
1. 响3月31日都會獲兩中學通知取錄為正取生。
2. 放榜日將顯示自 ...

好奇一問,假設自1和自2皆正取,經教育局協調後,3月31日會否只收到自1通知取錄?而自2學位由其他後補生補上收取通知?

ET0911 發表於 20-1-5 05:59
我想問下。如果同時成為自一 和自二的正取生:
1/ 4月1 前兩間都會通知你已被取錄?
2/ 最後7月7 放旁係會s ...

鍾意自二又為何不放在自一?
另一情況照妳所講,如果你自二間學校要求111先有得叩門,你企不是連叩門機會都無?

Diversifyedu 發表於 20-1-5 22:25
好奇一問,假設自1和自2皆正取,經教育局協調後,3月31日會否只收到自1通知取錄?而自2學位由其他後補生補 ...

31/3 收到自1同自2兩間通知收咗,
7月教育局派通知入自1,
自2個位7月派畀後補生,而後補生之前不獲通知。

好奇一問,假設自1和自2皆正取,經教育局協調後,3月31日會否只收到自1通知取錄?而自2學位由其他後補生補上收取通知?

如果,學生皆獲自1自2兩中學取錄為正取生,响3月31將接獲兩校的電話通知取錄為正取生,但務必清楚,獲得"正取生"身份不代表最終的結果,以這假設情況來看,自2之正取生取錄就將不會是最終結果了,因為自1之正取生""優先""過自2之正取生嘛!縱言自2有後補生被補上,也不會接獲來電通知學生成功補上給取錄!因為"備取生"到最後有幾多人成功""遞補""取代正取生,就連自1自2中學也不會知道,只有教育局响4月30日之後收齊晒直資中學遞交嘅最終取錄名單才做到有關備取生最終情況。

好奇一問,假設自1和自2皆正取,經教育局協調後,3月31日會否只收到自1通知取錄?而自2學位由其他後補生補 ...
EDB只要求中學係3月31日通知被取錄既自行,EDB中間唔會做任何協調
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 20-1-5 20:14
我既睇法係相反,大抽獎競爭只會更激烈
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

咁如果大家自一和自二都是選同一樣的學校, 咁B1頭的學生就會二間都收, 變相B1尾的咩都無
我咁諗唔知啱唔啱

Kikobaby 發表於 20-1-6 08:22
回覆 hkpapa852 的帖子

咁如果大家自一和自二都是選同一樣的學校, 咁B1頭的學生就會二間都收, 變相B1尾的 ...
唔一定。可能係B1頭學生自二用唔到個位,俾B1尾學生後補入,不過佢地要驚多幾個月,同可能驚得滯已註冊二線直資放棄抽獎。

hkpapa852 發表於 20-1-6 08:20
我既睇法係相反,大抽獎競爭只會更激烈

若果你有此見解,假設你家孩子獲得一間直資中學的取錄,你仲會否博大抽獎?當然要看所獲得取錄直資中學的水平,但你最初有申請,如果不是只為增加面試機會的,往往也可能選擇入讀這所在射程範圍的直資中學!

咁到底最終競爭多咗定少咗啦?

vin105 發表於 20-1-6 08:28
若果你有此見解,假設你家孩子獲得一間直資中學的取錄,你仲會否博大抽獎?當然要看所獲得取錄直資中學的 ...
直資中學如果有人抽飛,佢地多番出嚟既位幾時會fill番?
好似無限制,即係佢可以留番派晒位係叩門階段再招生都未遲。

hkpapa852 發表於 20-1-6 08:32
直資中學如果有人抽飛,佢地多番出嚟既位幾時會fill番?
好似無限制,即係佢可以留番派晒位係叩門階段再招 ...

7/4/20 前要抽飛,之前有家長分享過,四月中至尾,直資多數會大call 備取生!

vin105 發表於 20-1-6 09:04
7/4/20 前要抽飛,之前有家長分享過,四月中至尾,直資多數會大call 備取生!
...
統一派位競爭激烈程度, 係要睇吓有幾多學生係已註冊入讀直資中學, 同成功係自行離場.

"四月中至尾,直資多數會大call 備取生"

呢個只係過往部份學校曾出現既情況, 唔代表所有直資中學都會出現, 更加唔代表今年一定會出現 (過往無得抽飛, 一線直資收咗去二線抽飛好正常, 但今年可能連一線直資都會出現抽飛潮, 咁佢地有冇需要咁委屈去Call waiting呀?)

過往註冊直資+自行離場人數根本唔會重疊 (因為無抽飛呢條事), 所以整體離場比例會保持到3X%-4X%, 但今年自行提早公佈, 可能導致最終係deadline前註冊直資人數少咗, 令到整體離場比例低咗, 咁大抽獎競爭就會多咗

EDB真係應節, 鼠年變白老鼠年

hkpapa852 發表於 20-1-6 09:40
統一派位競爭激烈程度, 係要睇吓有幾多學生係已註冊入讀直資中學, 同成功係自行離場.

"四月中至尾,直資多 ...

我這樣想, 雖然自行提早公佈, 但成功率不高, 一來只有三成位比自行、二來實際有部分學生會有2 個位、結果有部分其實可以以後備入了這三成位也不知、三來有部分band 2 生已有直資位的會搏高一線(eg 2A 搏1C) 甚至搏同band 也不一定成功率因為全港升中學生多了、結果最後band 2 生都係註冊直資早早離場、尤其今年見到有些band 2 生連林大輝、聖道迦南或羅定邦都考不上而嚇怕了。