用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我仲未搞清後備生個玩法
樓主: Kikobaby
go

我仲未搞清後備生個玩法   [複製鏈接]

YmOra 發表於 19-12-26 20:05
認同呀!這個真係一個盲點。

咁其實最好緊係由教育局排埋備取生宣布啦,肯定有三成人知道丫嘛,除非唔報自行啫。不過咁樣就要多好多時間,唔可以3月底前公布。

睇嚟!我最初嘅解答係無誤會jm的意思。

gracelam 發表於 19-12-26 20:07
唔係呀。佢話放榜後派左去自二,仲註冊埋自二,但自一中學call waiting,call佢後補入。
...

如果係咁,即係用叩門位。就算女英華都應該只係call自行排得前而入咗直資既正取生,唔會call備取生。所以,JM個case係無希望,只可以叩門。

YmOra 發表於 19-12-26 20:14
睇嚟!我最初嘅解答係無誤會jm的意思。

但係正常學校自行唔會有位剩架嘛。

soscho 發表於 19-12-26 19:44
咁即係話如果我係自一備取生被取錄嘅機會都相當渺茫,學校唔會無啦啦多咗啲位出嚟俾教育局配對
...

只要備取排得前就有機,尤其係勁勁哋既學校,多勁人報自二,勁人好多時自一自二都係正取,咁你咪有機囉。

little_yolky 發表於 19-12-26 20:17
如果係咁,即係用叩門位。就算女英華都應該只係call自行排得前而入咗直資既正取生,唔會call備取生。所以 ...

agree with you
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-12-26 20:23
agree with you

而且,女英華call人都係用叩門位唔係自行位。所以JM基礎上係搞錯咗D嘢。

little_yolky 發表於 19-12-26 20:13
咁其實最好緊係由教育局排埋備取生宣布啦,肯定有三成人知道丫嘛,除非唔報自行啫。不過咁樣就要多好多時 ...

認同。但,仍然受著4月1至7之直資學位嘅放棄人數多寡而影響每所中學的"備取生取代正取生"人數。所以,要教育局完全掌握每間中學的"備取生"人數的取代正取生結果,會是幾難處理,亦要响4月8日後才有機會做得到。

little_yolky 發表於 19-12-26 20:19
但係正常學校自行唔會有位剩架嘛。

係呀!所以我咪話唔會有機會發生jm的假設情況。

YmOra 發表於 19-12-26 20:28
認同。但,仍然受著4月1至7之直資學位嘅放棄人數多寡而影響每所中學的"備取生取代正取生"人數。所以, ...

係呀,唔可以完全做到,只可以做到無人手揸兩個自行位而已。但係教育局既目的就係等家長可以選擇讀官津定直資,所以唔會理會直資學額。

YmOra    發表於 19-12-26 20:37

little_yolky 發表於 19-12-26 20:25
而且,女英華call人都係用叩門位唔係自行位。所以JM基礎上係搞錯咗D嘢。
...

我認為jm攪錯咗個7月7"分界線"之前後事件觸發。

YmOra 發表於 19-12-26 20:35
我認為jm攪錯咗個7月7"分界線"之前後事件觸發。

其實今次個遊戲最難係有直資收咗既後備生。

YmOra 發表於 19-12-26 20:29
係呀!所以我咪話唔會有機會發生jm的假設情況。

其實唔駛諗咁多,鍾意就報。

little_yolky 發表於 19-12-26 20:37
其實今次個遊戲最難係有直資收咗既後備生。

認同!自1自2皆同時被列作"備取生"又要決定是否放棄直資學位者最為""煩腦""。

YmOra 發表於 19-12-26 20:45
認同!自1自2皆同時被列作"備取生"又要決定是否放棄直資學位者最為""煩腦""。
...

係,可憐人!如果直資都唔收,反而無懸念入大抽獎,有直資收,但又唔係最心儀先攞命

YmOra    發表於 19-12-26 20:49

little_yolky 發表於 19-12-26 20:39
其實唔駛諗咁多,鍾意就報。

哩個當然。每當遇到一些難以決定的事情,我哋都會還原"基本步",喜歡那中學就是了,無謂諗咁多。

YmOra 發表於 19-12-26 20:48
哩個當然。每當遇到一些難以決定的事情,我哋都會還原"基本步",喜歡那中學就是了,無謂諗咁多。
...

咪係囉!見到鍾意既男仔唔通坐響度等運到咩。

YmOra    發表於 19-12-26 20:51

little_yolky 發表於 19-12-26 20:47
係,可憐人!如果直資都唔收,反而無懸念入大抽獎,有直資收,但又唔係最心儀先攞命
...

咁咪好似舊玩法咁囉,GH收到offer, 但唔知YWG收唔收?一鳥在手?定到時唔得去叩門?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-12-26 20:56
咁咪好似舊玩法咁囉,GH收到offer, 但唔知YWG收唔收?一鳥在手?定到時唔得去叩門?
...

如果YWG,估計music chair 效應唔高,備取生要向上流都唔方多。應該要GH啦!最多等7月等YWG用叩門位call

應用你句大婆同二奶。

回覆樓主:

請問如第一輪選了2間中學,2間中學也確認收左,但唔去註冊是否可以玩第2輪大抽獎呢?謝謝。
‹ 上一主題|下一主題