用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我仲未搞清後備生個玩法
樓主: Kikobaby
go

我仲未搞清後備生個玩法  

little_yolky 發表於 19-12-26 18:20
我諗佢意思係,佢自二正取收咗,但自一係備取,所以收唔到通知。最後,有D自一學校既正取生可能兩間自行都 ...

bingo

YmOra 發表於 19-12-26 17:18
...自行waiting list而入到的,估計唔多。...

個人認為,這現象出現嘅應該會多。

會少咗一批keep直資,但原本自行收咗,放榜叩門既人。之前呢批同學既位係後備頂上,佢哋係用自行位,依家係後備同學要玩大抽獎。

soscho 發表於 19-12-26 18:23
bingo

你係寫得好鬼亂不過我感同身受,所以明你講乜

YmOra    發表於 19-12-26 20:02

little_yolky 發表於 19-12-26 18:28
你係寫得好鬼亂不過我感同身受,所以明你講乜

咩喎,我寫少左'申請自一個間又以備取生收左我'咋嘛

soscho 發表於 19-12-26 18:23
bingo

你呢個case有D麻煩。因為如果你係備取生,你又唔知,有好既直資收你正常就一定唔玩大抽獎。但係,中學係唔會知自己有幾多備取生上,所以如果唔繼續堅持,只有去直資或叩門。如果係備取,我覺得學校7月後未必會call你。

little_yolky 發表於 19-12-26 18:31
你呢個case有D麻煩。因為如果你係備取生,你又唔知,有好既直資收你正常就一定唔玩大抽獎。但係,中學係唔 ...

我呢個case唔包直資,只有自一自二,自二先通知收左,7/7註冊,之後自一(假設我是備取生一)話收我,就好似JM咁講,攞番註冊証去自一註冊?

soscho 發表於 19-12-26 18:40
我呢個case唔包直資,只有自一自二,自二先通知收左,7/7註冊,之後自一(假設我是備取生一)話收我,就好似 ...

唔係!如果唔牽涉直資就簡單,因為自行收咗都係7月放榜註冊,只係3月提早知而已,所以你只需要去放榜紙上既學校註冊就得,因為教育局響7月放榜前已經做好所有配對。

soscho 發表於 19-12-26 18:40
我呢個case唔包直資,只有自一自二,自二先通知收左,7/7註冊,之後自一(假設我是備取生一)話收我,就好似 ...

諗諗下唔會出現咁嘅情況,樓上jm講得啱,放榜前已經配對好,7月7日後冇人去註冊就會用作叩門位,除非你叩返自一,中學佢睇到你地資料,可能優先補上。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

little_yolky 發表於 19-12-26 18:31
你呢個case有D麻煩。因為如果你係備取生,你又唔知,有好既直資收你正常就一定唔玩大抽獎。但係,中學係唔 ...

我就係諗,阿妹如果係備取生,收唔到信,假設直資收,唔敢博要直資,要交6年學費,但可能暗瓦底備取入到 老實如果入家姐,唔會想交6年學費。

gracelam 發表於 19-12-26 19:42
諗諗下唔會出現咁嘅情況,樓上jm講得啱,放榜前已經配對好,7月7日後冇人去註冊就會用作叩門位,除非你叩 ...

咁即係話如果我係自一備取生被取錄嘅機會都相當渺茫,學校唔會無啦啦多咗啲位出嚟俾教育局配對

soscho 發表於 19-12-26 19:44
咁即係話如果我係自一備取生被取錄嘅機會都相當渺茫,學校唔會無啦啦多咗啲位出嚟俾教育局配對
...

你自一係備取,可能人地正取係放自二呢!機會唔會冇

...

甲之正室,乙之二奶

當你當佢正室,但人地只當佢係二奶

所以鐘意就報,無謂諗咁多。

little_yolky 發表於 19-12-26 18:20
我諗佢意思係,佢自二正取收咗,但自一係備取,所以收唔到通知。最後,有D自一學校既正取生可能兩間自行都 ...

但,因為那jm話7月7之後自1的中學有人無去註冊下call佢話收佢,jm假設的事情觸法於"註冊之後"發生,所以我認為這假設是不會發生,因為响註冊前已經有備取生補上了。

soscho 發表於 19-12-26 18:22
我係其中一個備取生呢?

IC!原來我誤會你的問題。

gracelam 發表於 19-12-26 19:42
諗諗下唔會出現咁嘅情況,樓上jm講得啱,放榜前已經配對好,7月7日後冇人去註冊就會用作叩門位,除非你叩 ...

唔係喔,應該係果位JM有D混亂!佢假設自二正取自一備取。咁佢自二收到消息。其實,有機會自一學校有同學兩間自行收晒而該學校係放自二。如此,個位會備取補上但家長7月前唔會知。佢只會以為係自二收咗,但最後放榜係入自一。

YmOra 發表於 19-12-26 19:56
但,因為那jm話7月7之後自1的中學有人無去註冊下call佢話收佢,jm假設的事情觸法於"註冊之後" ...

所以佢係搞錯咗D嘢。

YmOra    發表於 19-12-26 20:06

認同呀!這個真係一個盲點。

little_yolky 發表於 19-12-26 20:03
唔係喔,應該係果位JM有D混亂!佢假設自二正取自一備取。咁佢自二收到消息。其實,有機會自一學校有同學兩 ...

唔係呀。佢話放榜後派左去自二,仲註冊埋自二,但自一中學call waiting,call佢後補入。

...

你有無睇教育局張CD!如果你係備取生排得前,前面又有咁多個同學兩個自行收咗,你排到凳仔咪到你囉。

但係,如果你備取位置排得後,排唔到,就唔會有自行位多出嚟俾你㗎啦!你要去叩門攞叩門位架,明白未?

kirstyau 發表於 19-12-26 19:47
你自一係備取,可能人地正取係放自二呢!機會唔會冇

明晒,搞到眾JM咁混亂真係唔好意思