用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我仲未搞清後備生個玩法
樓主: Kikobaby
go

我仲未搞清後備生個玩法   [複製鏈接]

Casperjunior 發表於 19-12-23 12:58
唔好意思,見第二個post 話,直資收了,要offer ,都可以申請自行,但無大抽獎
如自行收了,要offer 再去直資抽飛 ...

應該可以但要在4月初,直資呈交取錄學生名單上教育局的死缐前!

vin105 發表於 19-12-23 10:58
咁應該對B2的同學及家長舒服啲,不用等到脛都長才在有offer!特別是直資!
...
問題係, 有人抽飛後直資中學係咪需要馬上call人補番個位, 定係會留番7月放榜後再慢慢睇定嚟食呢?

定係4月先再開始第N輪招生呢?

嚟緊係鼠年, 仲要係"白老鼠"年, 大家醒定D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

oh_really 發表於 19-12-23 08:19
知道今年S1有個case係本身已經註冊協恩,有去自行面試但冇抽獎。放榜後女英華call 佢,最後去咗讀。佢喺英 ...

英華女係一個special case,佢係會放榜後主動撈人(撈自行有offer)嘅學校
我識人同一例子,揀左直資,放榜後收英華電話,無叩過。學你話齋自行收左但最後offer list唔見人,學校就會call

vin105 發表於 19-12-23 13:15
應該可以但要在4月初,直資呈交取錄學生名單上教育局的死缐前!
要保留自行學位, 要係4月7日前通知直資放棄已註冊既學額.

直資交學生名單上EDB既deadline係4月24日.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我想問問, 假設B1A生, 自一揀B1A, 自二揀B1B
咁B1B學校, 假設收了一半自二B1A生(20人), 同一半B1B生為正取生(20人)
可能呢度當中一半自二B1A正取生(10人), 係已有自一的B1A校收了
最後呢間B1B學校, 咪要上10個備取生囉

同樣地, B1C學校, 假設收了一半自二B1B生(20人), 同一半B1C生為正取生(20人)
當中一半B1B正取生(10人), 已有自一的B1B校收了
最後呢間B1C學校, 又要補上10個備取生

即係新制度其實MUSIC CHAIR效應係冇變?
我都未計B1A生自一二都揀B1A, OR 區外更高一線果D,  咁另一間收後, 另一間又要備取生上
B1B生自一二揀B1B OR B1A OR 區外更高一線, 一間收後, 另一間又係要備取生上

即係好多人, 要繼續4月去填大抽, 就算去到7月7日, 根本唔知自己係做了備取生, 定大抽中(如自行同第一志願同一間)

定係學校其實好識揀人, 一睇已經知你自一定自二揀佢?

我知我講得好亂, 如果有家長明我講咩, 可以幫忙再解釋一下, 感謝!

bluerain_baby 發表於 19-12-23 16:57
我想問問, 假設B1A生, 自一揀B1A, 自二揀B1B
咁B1B學校, 假設收了一半自二B1A生(20人), 同一半B1B生為正取 ...

1.中學根本唔知你揀佢放自一定自二

2.中學亦唔知interview嗰位學生係band 1abc定band 2生,甚至band3生,佢地手上只有報考佢地中學全港排名次第及小學成績表copy, 其他cert, 靠呢D資料同面試表現來取錄學生

所以唔洗諗得太複雜,今年玩法只是自行正選提早知道, 學樓上話,自行在waiting list而入到的,估計唔多。

所以當自己小朋友冇自行offer時,大家可以提早點樣部署,繼續大抽獎定take 直資offer(如有)
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

直資可抽飛,自行可以嗎?

想問三月底時,假設自二收左,但當時沒有一間直資取錄,出奇地呈三考得好好,那麼可向派位組取消自行二的學位,繼續參加大抽獎嗎?

susuwai 發表於 19-12-23 19:02
想問三月底時,假設自二收左,但當時沒有一間直資取錄,出奇地呈三考得好好,那麼可向派位組取消自行二的學 ...

應該不可以!

vin105 發表於 19-12-23 19:17
應該不可以!

噤真係要好小心揀自行果兩間學校啦!謝謝。

susuwai 發表於 19-12-23 19:02
想問三月底時,假設自二收左,但當時沒有一間直資取錄,出奇地呈三考得好好,那麼可向派位組取消自行二的學 ...

唔可以,提前知結果只是得個知字,無動作可以讓你做。除咗決定是否放棄直資學位。

gracelam 發表於 19-12-23 17:36
1.中學根本唔知你揀佢放自一定自二

2.中學亦唔知interview嗰位學生係band 1abc定band 2生,甚至band3生, ...

...自行waiting list而入到的,估計唔多。...

個人認為,這現象出現嘅應該會多。

舉個例子:一些中學長期都係做二奶,被選作自2。
九龍城區嘅"旅港"為例,自行對旅港感興趣又最多人配搭嘅會係::
自1迦密+自2旅港;自1華英+自2旅港
其次先係自1旅港+自2其他

我認為,最多人選填自2旅港嘅學生屬"次弟高"的一群,
即是話這批學生好大機會同時係迦密和旅港定為正取生,
與及華英和旅港定為正取生,對於二奶命嘅旅港而言,
旅港前20至30個正取生就會給迦密或華英取去,
咁!由排名51至80之備取生就有機會上移給取錄了。
估計這裏牽涉嘅人數唔少。

回覆樓主:

請問若果自二嗰間31/3話收咗我,7/7 去註冊,之後自一可能有人冇去註冊call我話收我 ,咁我可以點做呢?

soscho 發表於 19-12-26 17:41
請問若果自二嗰間31/3話收咗我,7/7 去註冊,之後自一可能有人冇去註冊call我話收我 ,咁我可以點做呢?
...

咁即係好似叩門咁,叩到第二間,攞返小六學生資料証,取消註冊。

gracelam 發表於 19-12-26 17:45
咁即係好似叩門咁,叩到第二間,攞返小六學生資料証,取消註冊。

請問如果學校想頭三志願靚d,包唔包括自行的結果?定係只睇派位?

luluhaha 發表於 19-12-26 18:02
請問如果學校想頭三志願靚d,包唔包括自行的結果?定係只睇派位?

小學頭3志願結果%係包括自行入

soscho 發表於 19-12-26 17:41
...

自1嗰間應該唔會無人去註冊,因為會有"備取生"補上嘛!

gracelam 發表於 19-12-26 18:04
小學頭3志願結果%係包括自行入
唔怪得喇

YmOra 發表於 19-12-26 18:05

我諗佢意思係,佢自二正取收咗,但自一係備取,所以收唔到通知。最後,有D自一學校既正取生可能兩間自行都收而該校係填自二所以佢最後係吉咗個位。咁呢位自二收咗既小朋友原來係自一既後備生,咁是否7月放榜時,係有機會入到自一個位,因為佢最終後備頂上自一。

YmOra 發表於 19-12-26 18:05

我係其中一個備取生呢?
‹ 上一主題|下一主題