用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 入左高幼但目標不是高小會可惜嗎?
go

入左高幼但目標不是高小會可惜嗎? [複製鏈接]

收到高幼offer,但我想小學係津小或資助,如果take左高幼offer會浪費嗎?定係照讀當打好底子,將來出去考都容易跟得上?
   2    0    0    0

回覆 Catlovers 的帖子

入左高幼,target 津小只有兩間st joe,Ls,直資只有spcc,spb,dbs會令我心郁,其他一般津小,基本上我本人唔會足以令我放棄RC。你唸一唸,有咩津小會令你放棄RC 小學?

回覆樓主:

讀讀下可能改變唸法呢
有3年時間咪慢慢唸囉

PTL_L 發表於 19-12-22 22:46

入左高幼,target 津小只有兩間st joe,Ls,直資只有spcc,spb,dbs會令我心郁,其他 ...

你意思指高小已是較一線小學?st jo, Ls, spcc, spb, dbs 比他更一線,如考到會放棄RC?

同樓主同問。

回覆 PTL_L 的帖子

如果我心中冇你提出嘅津小,咁係咪基本上我唔讀高主教幼稚園都冇影響呢?

回覆 miss321 的帖子

其實好個人睇法,我會按自己小朋友個性、學校教學宗旨及方法、宗教黎考慮。由於我是較為傳統保守的人,(傳統保守並唔係壞事,只要適合就可以)我會首選傳統有歷史學校,幫小朋友趁早建立工作network,加上是男仔,說真,我真是想唔到仲有咩學校符合我要求。

津小搞珠靠運氣,完全唔關能力事(扣門另當別論),咁底子打得穩又會差好遠。出外扣門,邊間幼稚園都會有影響。

唔同情況:
1. 有兄姊在官小讀,自行必收,或有25分- 係咪高幼都無所謂,高幼可以自行
2. 一心諗住大抽獎 - 放高幼,因為高小take offer 唔可以抽
3. 得20分 / 想叩門官津 - 讀高幼,有backup,叩門校名都有優勢
註:以上考慮以男仔計

回覆 NNbaby 的帖子

我地得最基本15分😫 係咪讀高小最好?起碼學校唔嫌棄收左讀高幼先?

意思係咪其他學校會睇你來自邊間幼稚園再作考慮?讀好些少既幼稚園會加分?

我自己經驗係睇得出小學會揀幼稚園,好簡單道理「街坊福利會幼稚園同高主教書院幼稚園部」,你係學校校長或老師,你會揀邊個出黎interview?

PTL_L 發表於 19-12-23 10:00

我自己經驗係睇得出小學會揀幼稚園,好簡單道理「街坊福利會幼稚園同高主教書院幼 ...
咁我明白啦😅

Catlovers 發表於 19-12-22 23:34

如果我心中冇你提出嘅津小,咁係咪基本上我唔讀高主教幼稚園都冇影響呢? ...

聽聞過私校和學卷,對某d名校黎講,係有分別的,所以會建議㨂私幼

有朋友讀高幼, 而家讀緊DBSPD。

回覆樓主:

老實的說,若自己有心同財力時間,我會選擇一間扣門能力比較強的私幼。不會target高幼

醒目開學勳章 王國長老

PTL_L 發表於 19-12-22 23:44
回覆 miss321 的帖子

其實好個人睇法,我會按自己小朋友個性、學校教學宗旨及方法、宗教黎考慮。由於我是 ...

路過,望遠少少,睇下各校公開試水平,可能考慮點會有所不同
(大概按dse成績排序,RC在#7帖)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724 2018中學文憑考試成績及入大學率 (更新1436 GT 20/5/2019  20:27)

回覆 Charlotte_mom 的帖子

起入面讀,先知發生咩事。仔女係自己,先知咩係最適合。

6年小學、6年中學,望12年都好遠,我預計唔到咁多年後小朋友仲會唔會留港讀書。有得揀當然係最好,如果唔肯定有冇得揀,係咪穩陣啲好?我兩個小朋友唔細架喇,一個升中,一個都就黎高小,所以中學既我有留意。
不過,謝謝提醒

醒目開學勳章 王國長老

PTL_L 發表於 19-12-24 12:12

6年小學、6年中學,望12年都好遠,我預計唔到咁多年後小朋友仲會唔會留港讀書 ...

出唔出國,考慮又唔同了
不過,天主教男校,選擇的確唔多

回覆樓主:

若果出國,更加唔會 要高幼.令要名幼
‹ 上一主題|下一主題