用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同 vs 陳守仁 vs 王錦輝 vs SFA
樓主: Monologue
go

港同 vs 陳守仁 vs 王錦輝 vs SFA   [複製鏈接]

回覆 Charlotte_mom 的帖子

咁港同入大學既成績係咪都係唔錯? 多唔多人去外國升學呢?

Monologue 發表於 19-12-23 17:59
回覆 LITTLESPICY 的帖子

多謝你既意見~
唸清楚,谷係咪好!好緊要。小朋友開心學習最緊要,我自己覚得會事半功倍。老師敎小朋友良性競爭(即大家願意share / 提點其他同學),主要盡自己能力就ok.
不過有一樣就是分數好competitive, 1分可以差好多名。
睇吓小朋友咩性格去選擇。

醒目開學勳章 王國長老

Monologue 發表於 19-12-23 18:02
回覆 Charlotte_mom 的帖子

咁港同入大學既成績係咪都係唔錯? 多唔多人去外國升學呢?  ...

School report 18/19
“The JUPAS offer rate this year was 88.9% and the rate of overseas studies was 22.7%.”

https://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2018-19/JUPAS2019_V2.pdf

https://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2017-18/JUPAS2018_V3.pdf

唔知jupas點解多左幾個%

noelai 發表於 19-12-23 16:29
咁即係其實2個試都重要,小六仲辛苦(emoji)
先瞭解下升中派位先
【小學升中派位分Banding的解說】
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

請教多D關放 TSL
佢地自行及直資好唔錯
會唔會勁既小朋友去左自行及直資, 所以剩落黎派位差?

lskstephen 發表於 19-12-24 10:31

請教多D關放 TSL

來自高小家長的資料

1。大多家長傾向選直資英中

2。過去幾年50名內穩定band 1a,  100名內band 1, 小六約一百四十幾人

3。小六冇操pre s1特訓班或補課,貫徹TSL 作風, 考pre s1完全靠學生自己考,學生連有咩卷都唔熟悉,而pre s1又決定banding, 咁大家又會明白多一點了

4。跨網大抽獎可能會跌band, 點選校也是學問

沒有最好的學校,選擇合適的便可以了。
好難互相比較,因每間學校總有優點缺點。

多問現讀家長也是好的,有更準確的資訊提供。希望可以幫到有需要的人。

Monologue 發表於 19-12-23 17:59
回覆 LITTLESPICY 的帖子

多謝你既意見~
TSL賣點係英文語景同埋英文比較深...中文聽聞都加強左...教學方式不是死背同抄寫...同埋活動多元化...價錢平...所以好受家長歡迎;如果Tsl既學術都覺得唔夠谷....港同學術更加唔洗諗

button822 發表於 19-12-24 11:59
來自高小家長的資料

1。大多家長傾向選直資英中
你唔覺第2點和第3點有矛盾嗎?
其實每年只有~60%學生升B1中學(計B2A-B1有~70%),真係100位內都一定係B1學生?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請教多D關放 TSL
大多數有直資都會揀左先。不過今年個game 轉左玩法,可能有唔同。

請教多D關放 TSL

讀得3私1直,相信不少更可能係失落於考唔入名龍校既小朋友,你估相關小朋友既家長會唔會對升中無要求呢?
如果有要求,你估佢地又會唔會齋靠學校呢?
小學揀得直資放棄抽獎都係希望自己keep過往個主動1權。相同道理,你估佢地升中時會唔又係聽天由命等大抽獎結果,定係及早離場呢?
今年自行結果提早公佈,將會令情況變得有趣。

hkpapa852 發表於 19-12-24 15:55
你唔覺第2點和第3點有矛盾嗎?
其實每年只有~60%學生升B1中學(計B2A-B1有~70%),真係100位內都一定係B1學 ...

可能,以往因為有級50跨區入咗1A中學,又深信1A中學必收1A生,所以有此推論。但事實,1A中學並非一定收1A生呢~~~

mcl203 發表於 19-12-24 19:02
可能,以往因為有級50跨區入咗1A中學,又深信1A中學必收1A生,所以有此推論。但事實,1A中學並非一定收1A ...
50名band1a, 好似誇張咗D

這個是一個十分符合邏輯的結果,反過來說,亦證明係為何出現龍校特別多人爭的現象。同理入左龍校或神校或學生亦有因為不夠競爭力而被淘汰,這也是這個遊戲必然的結果吧。

其實作為家長,最緊要是知道自己想小朋友成為怎樣的人、小朋友的水平、以及更重要的是小朋友的對手是誰吧。

mcl203 發表於 19-12-24 19:02
可能,以往因為有級50跨區入咗1A中學,又深信1A中學必收1A生,所以有此推論。但事實,1A中學並非一定收1A ...

我又估。。。應該係50位當中,有部分或大部分抽入band1a中學

另外點為之band 1a中學?呢個又係另一個問題。

gracelam 發表於 19-12-24 22:48

我又估。。。應該係50位當中,有部分或大部分抽入band1a ...

誇區喎~~~

回覆樓主:

樓主女兒成手offer,相信大人細路都係有備而來,有强勁家長背後扶持,小朋友讀邊間問題不大!
其他3間不清楚,SFA的中文幾深,不過深有深嘅好,小朋友打好底子,佢升中後你就好得閒!

Monologue    發表於 19-12-25 19:14

hkpapa852 發表於 19-12-24 18:28
讀得3私1直,相信不少更可能係失落於考唔入名龍校既小朋友,你估相關小朋友既家長會唔會對升中無要求呢?
...

好有道理

回覆樓主:

樓主,如果係我,我會揀港同

Monologue    發表於 19-12-25 19:09

回覆樓主:

有offer 就易

1. 兩間有中學,交通遠
二選一,正路要港同

2. 兩間無中學,交通近
Sfa vs Tsl, 要谷就sfa, 要活d 要英文就tsl

Monologue 發表於 19-12-24 22:43

這個是一個十分符合邏輯的結果,反過來說,亦證明係為何出現龍校特別多人爭的現象 ...

樓主,最遲幾時要下決定?
‹ 上一主題|下一主題