用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同 vs 陳守仁 vs 王錦輝 vs SFA
樓主: Monologue
go

港同 vs 陳守仁 vs 王錦輝 vs SFA  

醒目開學勳章 王國長老

noelai 發表於 19-12-23 15:58

呈分試雖然係校內試,但直接影響學校Banding,學校點會唔重 ...

其實我都講過好多次
唔係「駛唔駛呈分」,而係「有無呈分」
校內試點都係要考,只係分別在考完有無呈去教育局,呈左分係俾學生升中時可參加升中派位,唔呈分係學校唔想學生向外闖。無証據顯示無呈分=輕鬆左

另外為學校爭取好banding嘅係ps1,唔係呈分試

醒目開學勳章 王國長老

noelai 發表於 19-12-23 16:01
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2999068#post_40419328

唔少龍校都唔駛呈分, ...

我係話5、6年班無考試,唔係話有無呈分.....

回覆 haihaimom 的帖子

Banding 迷思

https://topick.hket.com/article/2493713/?lcc=at

haihaimom 發表於 19-12-23 16:13
回覆 noelai 的帖子

建議你先了解升中派位,preS1已經決定學校band 123比例,而呈分試是把全校學生由第一 ...

//////

醒目開學勳章 王國長老

呈分試雖然係校內試,但直接影響學校Banding,學校點會唔重視。同埋其實呈得分,小四已經開始要備戰,但又咁講,升中條路係闊啲囉。

不過唔改呈分既龍校,一定係輕鬆啲;高小仲可以explore,發掘自己真正長處,唔駛咁緊張張成績表。
想問你了解左升中派位點玩未呢?
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Charlotte_mom 發表於 19-12-23 15:20
https://www.schooland.hk/ps/plkis
呢間
呢間係IB學校

IBO要求行得IB, 就不能有測考

所以唔同, 而佢當然亦唔屬於本地學制既學校

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 noelai 的帖子

如果孩子要升中派位,梗係呈分試重要,因為preS1唔係自己掌控範圍,係學兄學姊幫你小朋友考嘅。所以學校先要操行啲小六畢業生去考好preS1。

醒目開學勳章 王國長老

呈分試雖然係校內試,但直接影響學校Banding,學校點會唔重視。同埋其實呈得分,小四已經開始要備戰,但又咁講,升中條路係闊啲囉。

不過唔改呈分既龍校,一定係輕鬆啲;高小仲可以explore,發掘自己真正長處,唔駛咁緊張張成績表。
未了解既誠邀你去升中版走一轉, 我慢慢同你解釋咩叫 "呈分試" 同 "Pre-S1"
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-12-23 16:36
未了解既誠邀你去升中版走一轉, 我慢慢同你解釋咩叫 "呈分試" 同 "re-S1"

我女讀左咁耐都未聽講過有人因為港小有呈分而感到有壓力,
我只係驚訝點解部分港小學生會喺五六年班毫無壓力。

幾乎所有壓力都係家長自己俾學生就真
(因為想轉神校等)

lskstephen 發表於 19-12-23 14:09
有D驚訝 TSL 排咁後...

仲諗住TSL 已經可比美九宣,因為經常見到係3私1直中,網友用佢跟九宣 vs, 通常 co ...
性價比高只因學費平

如果佢學費同APS/SFA/KTS同一水平, 你估報考人數仲有冇咁多?

現實中, 佢地既學生除咗英語溝通能力較一般官津小學生強, 學術無明顯優勢

男生係津尖旺區升派位不見突出, 女生主要入到著重英語能力多於成績既學校, 其實已可略知一二

加上近兩年都出現過幾位在校內排名~50%既TSL學生, 轉網去灣仔區抽中學, 最後竟然變了Band 2學生 (從派位結推測) 就可知佢地既學術水平, 其實並不如坊間想像般出色.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我六年前揀TSL的原因是:英文語境好,英文課程學校自己編寫,有3rd language 學,唔谷,小朋友可以enjoy school life. 價錢平。當時有間龍校我都放棄咗。
到今日,雖然有升中壓力,不過小朋友呢六年的開心,值返晒。功課少,冇默書,少測驗。淨返的時間,小朋友可以享受reading, 好值得。
當然要睇小朋友的性格。TSL有好大寛容,不是傳統的吓吓都罰。比機會小朋友。比我再揀,都一樣咁揀。語境好,上到英中可以舒服啲。

醒目開學勳章 王國長老

LinusYip 發表於 19-12-23 16:40
我女讀左咁耐都未聽講過有人因為港小有呈分而感到有壓力,
我只係驚訝點解部分港小學生會喺五六年班毫無壓 ...
揀得港同就係因為一條龍上, 唔使煩升中派位, 就算有呈分試, 只要唔係想走既家長, 基本上都唔會谷仔女

醒目開學勳章 王國長老

miriam 發表於 19-12-23 16:45
揀得港同就係因為一條龍上, 唔使煩升中派位, 就算有呈分試, 只要唔係想走既家長, 基本上都唔會谷仔女
...

現實係,唔打算走嘅,話之佢,考得ookk就算(反正直升谷鬼谷馬咩)
而有心走嘅,開下turbo已經彈晒出黎

回覆 Charlotte_mom 的帖子

呈二後先決定留唔留位。

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 19-12-23 16:51
現實係,唔打算走嘅,話之佢,考得ookk就算(反正直升谷鬼谷馬咩)
而有心走嘅,開下turbo已經彈晒出黎
...
我表妹舊年幫對仔女轉校, 我有叫佢地考港同小架, 咁佢地有錢人~~~最終去左 VSA

回覆樓主:

正路揀港同,如果車程長又唔搬屋,就揀TSL

bepositive99 發表於 19-12-23 15:43
回覆 lambeanmama 的帖子

WKF 係哩度既comments好似一般我都好想知用家有咩comments

是否有offer? 有無入offer谷?谷內有在讀家長分享,也有些好有心嘅家長做數據分析。我自己覺得,是新派直資中冒起緊嘅學校之一。但後勁得唔得就唔知。

利申:有offer但會放棄。

回覆 lambeanmama 的帖子

PM you

回覆 LITTLESPICY 的帖子

多謝你既意見~
如果我老公睇到你回應的話一定會話 TSL 唔夠谷

聽你咁講佢都算係Happy School (相對地),唔知普遍學生既成績係點? 同學之間大唔大競爭? 家長會唔會著重學術比較?

回覆 sunnymama2 的帖子

無錢搬屋