用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同 vs 陳守仁 vs 王錦輝 vs SFA
樓主: Monologue
go

港同 vs 陳守仁 vs 王錦輝 vs SFA  

Charlotte_mom 發表於 19-12-23 13:44

識人讀plk xx商會學校

呢間無記錯係行 IB..... 條路似 CKY?

Monologue 發表於 19-12-23 13:33
回覆 Jecabayle 的帖子

其實港同最主要係遠, 如果唔係咁遠的話真係最好的選擇。

咁爸爸同女女意思呢?

TSL 除了英文外,全部科完全冇教快,跟足小學原有課程,所以學術能力去唔到sfa 小六學生的超前能力是正常的,這也給人冇咁谷的感覺,亦可能因為唔超前,小六派位一直排在aps sfa之後. 但個人認為已很好了,視乎家長想要乜。

回覆樓主:

//////

醒目開學勳章 貢獻勳章

一般官津校、直資,係必需即課程指引,但可以加校本課程
所以,教深同課程有無跳級,並無必然關係

另外,坊間就算相同年級課程,都有深淺之別,而reader更加係無年級嘅,所以....  TSL 同 SFA 教學方針係有別,TSL 較似官津校所能做到嘅深
恐龍家

Monologue 發表於 19-12-22 20:55
唔記得講,因為我家住何文田,去港同實在太遠......

如果冇一定要住喺何文田嘅原因,搬去港島東就解決咗呢個問題。一條龍加上中學成績唔錯,真係好吸引㗎!

(利申,小女唔係讀港同,不過都係港島直資小學,每日由九龍西搭保母車,由上車到到達學校時間,大約35-45分鐘,不過我冇錢搬,暫時都叫做接受到。)

回覆樓主:

我又唔覺得港同會/需要為呈分試而谷。不過我同意其他前輩家長所講,其實讀邊間都好,考得公開試都no pain no gain。
我個人喜歡有選擇而又有可以全人發展的學校,畢竟12年後咩世界都唔知,所以會 更傾向有non DSE選擇嘅龍校。不過,如果不考慮「選擇權」問題的,當然是以港同為先。畢竟,已有持續亮麗的成績,而wkf, 近一年成績猛進,但都要睇多幾年才知是否sustainable。

利申:兩間龍校,一間有考而獲取錄而另一間無考,兩間無中學部的,無考。

醒目開學勳章 王國長老

noelai 發表於 19-12-23 14:41
港同同王錦輝既分別係,港同有呈分試,可以跳船,王錦輝冇,所以難啲;但有呈分試,即係其實都係谷,所以成 ...

呈分試,係校內試,我唸香港無咩主流學校去到5、6年班都唔考試掛?
有呈vs無呈,分別只係學校交唔交分去教育局而已。試都係要考的

回覆 Monologue 的帖子

仔仔現讀港同, 小學不是港小! 當我經歷完呈分試, 建議你揀龍校! 港同老師好有心, 校長也明白事理, 是一間很好的中學!

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-12-23 14:00
妳係咪講天后廟道個間?

https://www.schooland.hk/ps/plkis
呢間

回覆 noelai 的帖子

呈分試只係校內試,有冇呈分都要考,其實冇學過校會谷。一般小學面對升中派位,學校會谷preS1,因為直接影響師弟/妺嘅banding 。有啲學校weekday要留校補課操練,有啲星期六返校補課操練。港同冇此需要,因為佢預咗學生讀12年,時間用喺真正教學上。小六教完書,連graduation project都present 完先開始準備preS1,我諗咁唔算谷掛。呈分試其實係家長自己谷,因為直接影響子女嘅派位,呢樣港同家長亦冇此需要,除非諗住升中轉校,一家壓力的確少好多。想轉又得,唔轉亦得。

回覆 lambeanmama 的帖子

WKF 係哩度既comments好似一般我都好想知用家有咩comments

回覆 李大人 的帖子

龍校亦陸續交到成績。

haihaimom 發表於 19-12-23 15:22

呈分試只係校內試,有冇呈分都要考,其實冇學過校會谷。一般小學面對升中派位,學校會 ...

//////

Charlotte_mom 發表於 19-12-23 15:15
呈分試,係校內試,我唸香港無咩主流學校去到5、6年班都唔考試掛?
有呈vs無呈,分別只係學校交唔交分去教 ...

//////

isobelkaka 發表於 19-12-23 03:56
多課外活動既學校,要考慮接送問題,校車唔一定support到。即使有extra school bus, 因為服務既範圍較大, ...

最尾嗰段講得好真。

仲要呢排交通燈壞左,試過長老喺車呆等2個鐘先去到學校接小朋友,最辛苦係接送者,小孩放學後亦少左空餘時間

I vote 港同

建議你先了解升中派位,preS1已經決定學校band 123比例,而呈分試是把全校學生由第一名排到最尾,按preS1 band123比例assign個banding俾佢啲學生https://www.tutorboard.com.hk/blog/blog_article/sspa/pre-secondary-one-hong-kong-attainment-test

回覆 Jecabayle 的帖子

爸爸係一個傳統學校畢業既人,比較偏向傳統學校。
佢認為港同太遠,擔心物流及安全。
而佢本身唔太中意WKF,因為早年行政好混亂。聽埋聽埋好多負面消息,所以唔多想。

所以剩返 TSL同 SFA。

佢覺得 SFA 個教法著重成績,方向簡單,就全力谷個囡就得,希望可以谷一兩年出黎考返傳統津校。就算一兩年唔得,等到第6 年派位,以SFA既成積都較有信心可以派到B1 學校。至於小朋友其他發展,到中學先算。由於佢覺得TSL 升中成績無 SFA咁好,所以偏向SFA。