用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同vs女拔
樓主: GR_Patience
go

港同vs女拔   [複製鏈接]

回覆樓主:

我都認為小學讀男女校為佳,可惜選擇吾多。
家長群聽吾少女拔獨有的「格」。
放棄狀元名校的確要好大勇氣, 另外睇下有冇細佬妹跟尾。

常聽到港同很好,但好極跟DGJS還差一大截,以前我小朋友細個時都聽很多理論: 要找適合的學校,神校不一定好。  但反而小朋友大左,家長朋友反而多講普通學校資源、設施比神校始終差很多,有很多課外活動都要抽才可參加,而且如果出國讀書的話,神校的名聲不是其他學校可比。

princesscupcake 發表於 19-12-24 16:28
我都認為小學讀男女校為佳,可惜選擇吾多。
家長群聽吾少女拔獨有的「格」。
放棄狀元名校的確要好大勇氣, ...

回覆 GR_Patience 的帖子

每年到某啲學校派offer嘅時候,嗰啲嘢某校學生好串、某校升中無支援、某校個個都謙遜乖乖、某校...都會適時出現。
喺各方面都有參加而又經常喺爭標行列嘅學校,勝負得失睇得比較重嘅人,多啲好自然。集中喺某幾瓣嘅,少啲勝負場合嘅,咪少啲贏咗大嗌輸咗喊晒嘅場面。

GR_Patience 發表於 19-12-24 21:52
其實就係自己都唔係好好嗰個格,所以咁猶疑,可惜另一間出名嘅男女校只得 waiting,手頭上最好的就係呢兩 ...

我女讀左幾年港小,認識港同多了,老實,港小資源,學生學習能力,家長背景等方面均不及dg

但如果計品格培養,學生之間既感情,兩性之間溝通等方面,我相信港小唔會比dg差。港小課外活動也不少,雖然不少水平不及dg,但學生都十分享受活動既樂趣,或者呢啲都係另類收獲。

恭喜你有齊兩個offer,亦祝你有明智既選擇

GR_Patience 發表於 19-12-24 21:52
其實就係自己都唔係好好嗰個格,所以咁猶疑,可惜另一間出名嘅男女校只得 waiting,手頭上最好的就係呢兩 ...

你諗下十年後你女如果問你點解我考到dGs 都唔俾我試而你又解釋到咁就得啦。Dgs 根本冇得輸,唔鐘意可以䢫時轉出去。向下走點都容易d.
利申:好想你放位出來。好朋友個女waiting list 中

回覆樓主:

如果女津vs港同,都可以理解,因為有些人不喜歡傳統教學,而非傳統可以一條龍又交到中學成績的真係不多。
但DG本身已經係冇咁傳統,一條龍中英數兼備,唯一唔揀的原因相信是怕自己小朋友能力一般,力有不隸,不過既然是通過篩選考入,相信本身也是醒目聰明的孩子,唔試過始終不甘心吧。

樓主,你手上呢兩間,揀DG,各方面也優勢。唔洗理什麼世俗眼光。DG 肯定唔係只得個光環。

認識一港同家長,她說學校老師叫每位同學做(類似)3題造句,她小朋友便做3句,但大部份同學都做5句、甚至10句,小朋友回家跟家長講,老師在課堂上將此事提出,老師真正講的話無人知,但小朋友講得老師在貶低只做3句的小朋友。該家長就暗啞底吾高興,覺得港同講一套,做一套。
說出這事的原因是:每個小朋友返學開吾開心係好講緣份、運氣,可能上述事件全是小朋友的誤會,但足以令小朋友及家長覺委屈。

同意上述家長的看法,-去DG吾適合,要轉校時都容易過由港同轉出來。

回覆 GreenMaDad 的帖子

以過來人的身份(兩校我曾是/現任家長)絶對同意揀女拔,不會後悔。

DengCK 發表於 19-12-22 12:59
回覆 NNbaby 的帖子

離港,讀IB個人覺得較方便接軌 ...
真的這麼嗎?願聞其詳

GreenMaDad 發表於 19-12-26 15:35
認識一港同家長,她說學校老師叫每位同學做(類似)3題造句,她小朋友便做3句,但大部份同學都做5句、甚至10 ...
一命二運三風水,當年揀happy kg 點知k3 就遇到全校最惡的老師,不過overall 我們都很感謝kg 尤其校長對小朋友的care n attention, 不能因一棵樹而未殺整個森林哦

MrBeast 發表於 19-12-27 10:59
一命二運三風水,當年揀happy kg 點知k3 就遇到全校最惡的老師,不過overall 我們都很感謝kg 尤其校長對小 ...

同意, 每間學校都會有吾好嘅老師/同學。

唔係世俗問題,的確有culture 和氣場,是否你想要,只有你自己先知,我個人都很喜歡港同但就tend to. 唔試唔知身體好

樓主都講左如唔理世俗眼光,會揀港同,應該信自己....

利申:沒有小朋友或朋友的小朋友正在考小一

其實就係自己都唔係好好嗰個格,所以咁猶疑,可惜另一間出名嘅男女校只得 waiting,手頭上最好的就係呢兩間,如果唔理世俗眼光,其實我會揀港同,所以唔係好想放棄

其實不需理會世俗眼光,按照自己意願,就揀港同!

樓主有冇計搵到兩間學校的每年的「換血」比率?
第二,我諗DGJS的壓力應該遠照港同。唔好講小朋友,你自己係咪都承受得了先?

如果只計名氣,DGJS。

tummypooh講得好,如果家長本身唔係戰鬥格,盞辛苦。不過咁,如我係樓主我都會試DG先,DG轉出黎,去邊都得啦

annie133 發表於 19-12-25 08:20
如果女津vs港同,都可以理解,因為有些人不喜歡傳統教學,而非傳統可以一條龍又交到中學成績的真係不多。
...

非常讚同,小朋友無能力嘅話跟本唔會有offer,有offer嘅話即係唔使擔心咁多,而且小朋友適應力強,好快catch up到   

當然女拔啦!不用揀!

同樣一條龍,但已讀書環境、氣氛,各方面培養,點都係女拔。

‹ 上一主題|下一主題