用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同vs女拔
go

港同vs女拔  

回覆樓主:

恭喜兩間都有offer
考慮跟囡囡喜好性格選擇

GR_Patience 發表於 19-12-22 09:59
阿囡好彩有以上 offer, 住港島區,兩間上校車時間差不多,但係女拔放學遲一個鐘先番到屋企,我自己鐘意男女 ...

一定係女拔……識d同輩都好d…… 現今社會, 識人好過識字

好叻女!!!

建議介紹多D兩校分別畀小朋友睇,用小朋友嘅視角介紹,例如有乜玩,有乜設施等等,如小朋友有睇卡通片,可將D學校代入卡通人物,等佢容易D代入。

但最後畢竟都係佢自己返學,如超唔鍾意 (我估好少數,除非 interview 時有 bad feeling,注意, bad feeling 唔一定 come from 學校,可以係我哋父母自己,例如見女拔當日爸媽超緊張,行為有D怪等,都會影響小朋友觀感)......... 但如真超不喜歡,都要尊重佢,但記住提醒佢(對我小朋友 work),無得再重頭選,機會只得一次.... 放棄咗,就會畀咗另一個小朋友!

我相信無咩家長抵抗到個光環,vs spcc 就實揀spcc.

利申:個人不太喜歡dgjs但如有樓主呢個vs都唔駛諗啦

回覆樓主:

應該冇乜家長可放棄dgjs 的光環,始終dgjs 和港同的級數,成績,體藝,network, 校舍和視野係有一定的距離....

DengCK 發表於 19-12-22 10:43
我相信無咩家長抵抗到個光環,vs spcc 就實揀spcc.

請教下點解一定spcc?

Happy problem

回覆 mamakarena 的帖子

首先本人都係讀女校,有得揀都不會想子女讀齋校。男校還好,有brotherhood,女仔始終是小氣愛比較小圈子居多。
男女校個人認為對發展比較好
其次本人個人經歷加hearsay而已,遇到的Dgs女生那種氣焰(有人認為是氣勢),本人都不懂欣賞。佢地果種乜都要勝出的style,我也是不懂欣賞。

但無可否認dgs的光要無乜家長會放棄。
如你問我,女兒的話,只有spcc同CKY會令我放棄

(可惜我甚麼offer都沒有🤣)

DengCK 發表於 19-12-22 10:43

我反而較喜歡DGJS, 如果DGJS vs SPCCPS, 我會選前者。我覺得DGJS女仔較活潑聰明,學校俾好大自由度佢哋發揮所長,但當然亦要求學生謹守校規,尤其Mrs Lee 當校長後,學校對學生德行方面要求越來越嚴謹。DGS/DGJS學生一般俾人較自信的感覺,而且學校在很多學界活動,例如中英辯論、朗誦、合唱團、中西樂團、游泳、各項體育運動……方面在學界都表現非常出色,學生絕不是死讀書那一類,難得的是學生學業成績亦是非常優越的。整體來說,學校是比較注重全人發展。

至於如果是DBS vs SPCCPS, 就一定選SPCCPS。當然這只是我個人的小小意見,選學校一定要適合小朋友本身的性格,不能錯配。

回覆 iPhone5 的帖子

如果Spccps vs dgjs, 相信很多家長也會選Spccps, 因為Spcc 成績和品德培育也非常好,學生和家長也相對低調有禮, 而且又是男女校...除了位置外,  冇得輸!

DengCK 發表於 19-12-22 11:28
回覆 mamakarena 的帖子

首先本人都係讀女校,有得揀都不會想子女讀齋校。男校還好,有brotherhood,女仔始 ...

你對女校既睇法好多人都明,反而好奇想知點解CKY > DGJS ?

aaqq_mom 發表於 19-12-22 11:53
回覆 iPhone5 的帖子

如果Spccps vs dgjs, 相信很多家長也會選Spccps, 因為Spcc 成績和品德培育也非常好, ...

明白你的睇法,或者我分享多少少個人經驗。我有一個弟弟一個妹妹,弟弟亦有一子一女,當年考小學時,他的仔女都分別考到DGJS,DBSPD and SPCCPS,弟弟和弟婦都為他們的子女選擇了SPCCPS。
我妹妹暫時只有一個女兒,前兩年亦成功考入DGJS and SPCCPS,因為我姨甥女比較活潑好動,而且喜歡唱歌和講故事,所以妹妹為她選了DGJS。
他們三個小表兄妹在我眼中都非常乖巧,讀書成績和品行都非常好,非常有禮貌,三表兄妹亦相處融洽,絕對不會批評或中傷對方的學校。而事實上兩間亦是香港數一數二的好學校。去年校際音樂節總決賽,我還去了屯門大會堂一次過支持姪仔和姨甥女比賽呢!
回答樓主的問題,我覺得既然女兒有能力考到DGJS,就放膽去啦,這間確實係一間好學校,一定唔會揀錯。

回覆 NNbaby 的帖子

現在的社會情況,離港也是遲早的事,讀IB個人覺得較方便接軌。CKY IB成績愈來愈好,這個學費性價比很高。而且個人認為佢地教學生較活咁用知識,個人比較喜歡。

醒目開學勳章 王國長老

考私到入DGJS,性格學術反應缺一不可。既然校長覺得女女適合,我覺得worth a try。
港同係好學校,但對於有鬥心嘅小朋友,DG可幫佢地更上一層樓。在舊生網絡、reputation、家長網絡等方面,港同仲需要時間建立

世人對某些學校嘅偏見,何不帶來該些學校學生嘅壓力,係壓力之下,將事情做好亦會被看成必勝之舉,奈何!放眼更廣,爭勝之心可能並不只活在某些學校,但亦可能人嘅目標並不在此,才會被忽略吧!

選校,認為適合自己,有機會和又想接受嘅,咪去讀囉,就係咁簡單!

iPhone5 發表於 19-12-22 12:43
明白你的睇法,或者我分享多少少個人經驗。我有一個弟弟一個妹妹,弟弟亦有一子一女,當年考小學時,他的 ...

請分享吓他們點樣教導仔女入到咁叻叻?

回覆 mcl203 的帖子

作為世人我只知某校在一個校際比賽拿不到第一而整班人放聲痛哭。
第一第二真係咁大分別咩?我只知try your best and you have no regret at all.  不過作為世人不是神人我真係無咩好勝心。當然一班人也不代表全校我亦無可能認識全校人。只是說說個人同身邊朋友的感覺。

不過我絕對不否認某校的光環對家長來說的確很吸引。呢間學校對未來前途也是一項保證來。

DengCK 發表於 19-12-22 14:46

作為世人我只知某校在一個校際比賽拿不到第一而整班人放聲痛哭。

放聲痛哭=必勝之心,已不可能有更多補充了,始終,學生感受還要兼顧別人眼光,係事實~~~

咁可能佢地拎到第二開心到喜極而泣真係佢地先知咯。我又唔係神人的確唔知