用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
go

Deleted

Delete

kimlam953 發表於 19-12-21 22:58
性格古靈精怪,不喜抄寫,但坐得定,上堂好專心

DSE睇升中版應該兩間差唔多

係另一 post 跟樓主分享了一些見解,在這裏有多少少補充....

1. 名校除了那些比較表面的名牌效應,最重要是傳統特質,師兄 network,同埋強嘅 brotherhood

2. 如同好多前輩及網友所言,如只看 DSE,傳統名校未必會比地區名校,或新進直資好,但仍有好多人揀傳統名校,總不會只是虛榮心那麼簡單。成績重要,但那裏可有全人發展機會亦重要!

最後要恭喜樓主有呢個 happy “problem”,祝福小朋友無論最後去邊都有一個快樂小學生活!

醒目開學勳章 貢獻勳章

St Paul Boy 有AL考,AL 語文之外考3科,多個選擇

尋日先响個娶會度聽到一位S6仔分享佢對考IAL 嘅睇法:避開無興趣/較弱嘅科,集中比較有興趣嘅科,上到大學仲可waive 部份credit
海外升學認受性亦比DSE 高
有朋友由港同轉咗去paul boys...
恐龍家

lskstephen 發表於 19-12-22 00:32
係另一 post 跟樓主分享了一些見解,在這裏有多少少補充....

1. 名校除了那些比較表面的名牌效應,最重要 ...

Deleted

小曳人 發表於 19-12-22 08:22
St Paul Boy 有AL考,AL 語文之外考3科,多個選擇

尋日先响個娶會度聽到一位S6仔分享佢對考IAL 嘅睇法:避 ...

Del

kimlam953 發表於 19-12-22 09:34
謝謝前輩,你說的我都知但得不到全家人支持

可分享吓家人喜歡港同什麼嗎?
Happy school?

回覆樓主:

恭喜兩間都有offer
考慮跟囝囝喜好性格選擇

lskstephen 發表於 19-12-22 10:23
可分享吓家人喜歡港同什麼嗎?
Happy school?

Deleted

kimlam953 發表於 19-12-22 10:33
小朋友有主見,會自己探索,會因為熱愛某topic而主動搵相關書睇及表達,感覺學習模式適合港同。男女校。
...

我小朋友最後去了另一間,無第一身資料,comment 唔到 SPB 教學,但想分享少許觀察:

1. 傳統男校係以自由見稱,而 SPB 書院 (中學)裏面最曳個班亦係 from 小學 (注意:曳但係醒),所以怕 SPB 太傳統係有啲過慮.... 男孩子家長應該怕個仔變得太快太醒就真。

2. 自主學習係大勢所趨,並唔係某一類學校專利。大家可見不只大校,就算一般屋邨學校皆推廣 STEM 及多閱讀便可知。

3. Happy school 係理想國產物,大家生活在香港,甚或亞洲,學業壓力皆從小伴隨!請緊記大部分香港學生最後皆要 DSE 試場見!

4. 適合男女 or 男校 係一個教育界 research topic,太深奧!但純個人感受及從自己小朋友所見,男孩子大情大勝,少計算,上一秒打到死,下一秒可以攬頭攬頸,brotherhood 超好!

分享住以上幾點,拋磚引玉,大家思考下!

醒目開學勳章 貢獻勳章

kimlam953 發表於 19-12-22 10:33
小朋友有主見,會自己探索,會因為熱愛某topic而主動搵相關書睇及表達,感覺學習模式適合港同。男女校。
...
似乎港同較適合
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

kimlam953 發表於 19-12-22 09:35
請問是幾年班轉去st Paul boy?
中一
恐龍家

小曳人 發表於 19-12-22 14:55
中一

..

回覆 小曳人 的帖子

好多直資都提供國際課程,如IAL, IB, IFY等,港同未有,的確少咗選擇畀高中學生,最想有IAL

回覆 supermom1 的帖子

好似30個到

小曳人 發表於 19-12-22 08:22

尋日先响個娶會度聽到一位S6仔分享佢對考IAL 嘅睇法:避 ...
SPC 既 IAL 只得5科純理科可選,亦未必個個都like
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

lskstephen 發表於 19-12-22 11:48
我小朋友最後去了另一間,無第一身資料,comment 唔到 SPB 教學,但想分享少許觀察:

1. 傳統男校係以自 ...

2我唔太認同
「有做」同「成效」永遠係兩回事。正如間間學校都有教中英數常,唔等於間間學校都教得好

回覆樓主:

有冇人可以分享SPB的教學是怎樣的? 是否太傳統、多測、多考、多抄寫和主要單向學習呢? 但又聽人講話轉咗新校長後改變咗好多。 我覺得可以由依方面和港同對比, 看看小朋友適合邊一種教學模式。

Charlotte_mom 發表於 19-12-22 16:05
2我唔太認同
「有做」同「成效」永遠係兩回事。正如間間學校都有教中英數常,唔等於間間學校都教得好
...

Del

lskstephen 發表於 19-12-22 11:48

1. 傳統男校係以自 ...

Deleted

kimlam953 發表於 19-12-22 18:09
多謝你的advice! 比較有興趣想知的是3. Happy school 是否大部分要靠家長外補?
而SPB比較不需要?謝謝!
...

Spb我唔太清楚,

港小就有人補得勁有人補得少,但我同普通官津比應該較少補習,因為部分家長要求冇咁高,反正都基本上全升中

補得多喺對仔女有要求先咁做