用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求救!!中西區自行有咩選擇!
go

求救!!中西區自行有咩選擇! [複製鏈接]

讀緊中西區一線小學(非一條龍+冇直屬/聯繫中學)兩次呈分試排名較後,同區又沒有band2中學,聖類斯又擔心太搏,機會較微,就算入到都驚小朋友會太辛苦,太大壓力。有考慮過應唔應該自行一搏下聖類斯,因為睇返上年派位,同校有20幾個入咗,好top果批又會試Band1a/b學校,女仔又入band1女校,少咗啲競爭,同埋諗住如果唔博就好似哂咗六年來嘅堅持,因為辛苦足六年都係想take privilege of學校派位派得靚啲,但就糾結緊會唔會太辛苦/太進取,定係應該等統一甲/乙部先揀返聖類斯?
此外,請問各位對以下學校有咩睇法,自行一放哪間較適合?自行二就打算填香港仔浸呂。
1)鄧鏡波
2)金文泰
希望揀返中文中學,等小朋友可以讀得輕鬆啲,希望學校唔會太谷成績,盡量唔好太多功課,因為小學六年來都比較chur,見小朋友都好吃力,希望揀番啲輕鬆少少,校風又純品,唔會學壞,讀得開開心心就可以。 請問大家會唔會再有其他推介?希望揀返南區/灣仔/東區。望賜教(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

其實都明白到中學讀得幾多真係靠自己,間間學校教的內容都差不多,都係揀同學多過揀學校嘅硬件配套,希望遇到好同學和有心的老師,成績好不好都係其次,最關注嘅係讀得開唔開心,同同學相處得好唔好,老師友唔友善,希望大家可以抽空俾啲意見。謝謝大家。

4    0    0    0

如果波仔收左你,你就冇得抽聖類斯喎
我是護書簿

losoco 發表於 19-12-21 22:01
如果波仔收左你,你就冇得抽聖類斯喎

謝謝你,差啲忘記咗這點,但自行入波仔的機會大嗎?明白你也未必清楚,已經很感激你的提醒,loads of thanks:)

lengnui 發表於 19-12-21 22:08
謝謝你,差啲忘記咗這點,但自行入波仔的機會大嗎?明白你也未必清楚,已經很感激你的提醒,loads of thank ...

如果係B2生,明知本區B1位唔夠,仲唔係自行去搏聖類斯,難道真係留番統一乙一放聖類斯,去同D B1生去爭位?~~~

IloveJJ 發表於 19-12-21 22:17
排名較後,即係B1定B2? 第幾名?100內定外

100外,近尾,謝謝你的回覆(emoji)(emoji)

mcl203 發表於 19-12-21 22:16
如果係B2生,明知本區B1位唔夠,仲唔係自行去搏聖類斯,難道真係留番統一乙一放聖類斯,去同D B1生去爭位 ...

明白你的睇法,會再做多些research,看看小朋友能不能應付,再決定要唔要自行一搏聖類斯,謝謝你的意見。

IloveJJ 發表於 19-12-21 22:29
咁聖類斯都未必得,老師認為可以試?

其實聖類斯都好輕鬆,佢就係輕鬆先成績跌。你點解覺得會好辛苦?我 ...

很感激你的分享,老師比的意見有點模棱兩可,所以我先咁困擾,擔心會辛苦係因為之前聽聞中一已經好多功課,同埋始終係英中,聖士提反堂就真係不了,我不太強求成績,但怕校風和環境不太好。

IloveJJ 發表於 19-12-21 22:54
B2學校我真係無了解,你講既香港仔浸呂我都無去過,所以唔知校風係咪差過聖士提反堂。不過我覺得聖士提反 ...

真的很感謝你的幫忙,我們住南區,浸呂在家附近,眼見環境唔錯,學生都算純品,小朋友都話唔抗拒,想試聖類斯純粹真係試吓,同埋始終唔想浪費6年來的堅持,考慮鄧鏡波和金文泰的原因亦因爲好似唔算太逼迫,又係中中,但又怕自行唔揀就冇機會,始終都明白成績好輸蝕,又冇特異功能,都係學校揀學生,而唔係我地揀學校,只係想問多些意見,揀到適合小朋友的學校。

南區  
聖伯多祿(男)
陳白沙(男女)
這兩間怎樣? 校風好唔好?

IloveJJ 發表於 19-12-21 23:26
祝你成功
我哋小學學術好好,去到南區中學成績通常都好好,不用擔心!有師姐也是近尾去鴨真, ...

承你貴言,謝謝你的協助和鼓勵,希望可以讀到適合的學校。

UTB 發表於 19-12-21 23:25
南區  
聖伯多祿(男)
陳白沙(男女)

陳白沙就真係不了,雖然話近年有進步,但始終真係比較雜,個人認為學壞的機會較大。聖伯多祿都係男女校,之前有去參觀過,都開心嘅,啲活動都好玩,不過參觀一陣好難睇到啲乜,加上大部份學生都係小學升上來,有啲擔心難適應,同埋如果留返係南區的話,真係心儀浸呂。

lengnui 發表於 19-12-21 23:43
陳白沙就真係不了,雖然話近年有進步,但始終真係比較雜,個人認為學壞的機會較大。聖伯多祿都係男女校, ...

謝謝分享。由於我唔係太熟悉南區中學,所以唔敢亂推介畀你。 不過我知道呢兩間大約係B2 中至尾。

UTB 發表於 19-12-22 01:38
謝謝分享。由於我唔係太熟悉南區中學,所以唔敢亂推介畀你。 不過我知道呢兩間大約係B2 中至尾。
...

謝謝你

回覆樓主:

金文泰學術上較好

2019年 33222 | 22222 | 整體2+
金文泰 53.4% | [·] | [·]
鄧鏡波 31.2% | 72% | 88.3%
浸呂 25.6% | [·] | [·]
聖伯多祿 [·] | [·] | >85%

Poyau 發表於 19-12-22 12:22
金文泰學術上較好

2019年 33222 | 22222 | 整體2+

謝謝你的資料,比較緊張學校會否令小朋友太大壓力/讀得好辛苦等因素,同埋擔心會唔會好難入,太大競爭,始終跨區,唔清楚該區小學的情況。

回覆 lengnui 的帖子

請問你自行最終選了那兩間?最後入到邊間?
因為我case跟你一樣,男仔中西區Band two。
打算自行金文泰/鄧鏡波。
唔知有冇機會面試。謝謝
‹ 上一主題|下一主題