用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 怕格內向唔講野,k 全炒,應點做預備考小學 ...
go

怕格內向唔講野,k 全炒,應點做預備考小學

阿囡大b ,但性格慢熱內向,分離焦慮,面試好像被點穴啞左唔講野,自己入去的更加是爆喊收場。
1.5岁开始已上2日playgroup,每星期有老師上門教普通話,最近一個月每星期上跳舞(但唔肯投入,只是看人地),8 月開始上n .每晚陪讀。成日同佢出街見人去遊樂場都是內向,咁點算,我教育方法出了什么問題會搞到佢咁?佢係屋企好活潑好多野講,出去就人人話佢怕醜唔出聲。.係咪其他家長們你地更努力培養子女? 我唔夠勤力?虛心求教未來應點做。

我仔當年情況都差不多,n班喊足半年,去遊樂場站一邊唔同人玩
不過隨住年紀大左,k1讀完之後已經好大改善,每日都好開心返學,性格都開朗晒
我覺得你再看看他大一點有沒有融入校園生活,有班玩熟左的同學仔,會情況變好

回覆 20170101 的帖子

係咪平時太過保護?或者成日陪佢佢慣左有媽咪喺身邊?或者一啲原因令佢冇安全感?可以出街俾多啲task佢?好似俾佢幫手俾的士錢,拍下八達通,幫手㩒下lift之類,帶多啲佢去公園但唔好跟得咁實,喺屋企都俾佢自己玩多啲,如果未試過可以試下。

我覺得性格內向係天生,唔太關家庭教育事,媽媽唔好自責。
我個女都係好內向,我反而接受左佢係咁,慢慢調低對佢呢方面嘅要求,佢一有少少突破,例如今日去公園突然主動左同小朋友有少少互動,就大讚佢。我諗多d鼓勵、少d比較,係可以慢慢建立佢自信。
唔好太在意k1面試結果啦,既然都過咗去,不如諗下呢幾年幼稚園陪佢多啲、鼓勵佢多啲,等佢多d正面思維,人會慢慢開朗d。
我個女去到k2下學期d社交先好d,所以媽媽加油呀(emoji)(emoji)

20170101 發表於 19-12-21 15:34
阿囡大b ,但性格慢熱內向,分離焦慮,面試好像被點穴啞左唔講野,自己入去的更加是爆喊收場。
1.5岁开始已上 ...

好肯定唔係你問題,唔好自責。有啲小朋友天生係咁,我自己嘅細路都係。

回想起我細個嗰時,其實根本一樣樣。大大下到時到候就會學識點樣面對人。

繼續伴讀,平日鼓勵佢多嘗試唔同活動(但唔好勉強)。

我囡都係大b,在家活潑,外出害羞,in  n班 時一係不出聲,一係爆哭,已不是報名幼,但最後都無咩offer。In k自己入的都係爆哭,我們都好擔心,但幸好我陪入的表現正常,最後都有自己心儀的學校收。因為她性格內向,我一心有龍讀龍。但返左k1加大個左慢慢變得活潑左,喜歡同其他小朋友玩,以前自己上興趣班都有困難,現在自己入無問題。成長需要時間,當然慢慢學習放手令她學會獨立也好緊要。慢熱內向的小朋友善於觀察,坐得較定,要欣賞小朋友的優點。考小或許性格主動健談有優勢,但別灰心,小朋友大大下無咁怕分離,而且可嘗試不同活動,慢慢建立自信,多點與其他小朋友玩,一定會進步,加油!

已知有兩間係筆試為主,唔少官津亦係有筆試。如果到時候佢「突破」唔到自己,咁都可以用學術搭救。但要 train 到呢個戰鬥力,係長時間累積+小朋友天賦。

你小朋友 3 歲都唔夠,字都未識睇,要佢一下子對陌生環境覺得舒服同埋大膽自信係好困難。你諗下如果你有一日搬去外國住,或者係由細公司跳入大公司做,你都會緊張,需要時間去摸清環境同身邊嘅人,更何況係個「冇見過世面」嘅小朋友。佢又冇你咁高,冇你識咁多野,身邊所有野對佢黎講都好似長頸鹿咁。

小朋友咁細,仲有好多變數,有啲係天生容易對外緊張,有啲處之泰然理得你點諗。畀時間佢哋係積累信心同習慣。

性格幾天生,後天只能微調到小部分。見過極小數考小一都仲喊緊,相信呢類小朋友比較缺乏安全感,倚賴感好重,自信心不足。大人要帶佢見多啲人,同埋俾佢一個試下同其他大人/小朋友相處,家長唔好陪伴左右。見過返主日學3歲小朋友都係咁成日喊,父母離開就喊要揾爸媽,跟住導師好多時又衝埋去安撫,咁樣個小朋友只會變本加厲再扭得勁,有時反而導師唔理佢,佢見冇人理就慢慢將注意力去返上堂既task,所以有時小朋友好醒,都好睇人黎蝦,父母就更加蝦得多。
你既情況,要睇下你啲playgroup係咪要父母一齊陪上,最好搵返啲自己一個上,普通話上門教都唔係群體學,跳舞唔投入係咪佢根本唔鍾意跳舞?可能要再執下啲興趣班類型同型式。平時俾多啲小task 佢自己試,做到就勁鼓勵,賞粒糖,令佢覺得自己原來做得到,試多幾次做到應該自信心會提升返啲。
不過我有朋友女兒都係咁,所以好早期佢已覺得女兒唔會考到直私,所以考直私只報左2間志在參與,考完冇喊已係最大安慰,同覺得個女進步左,最後都係target 返津小抽獎算,不過小朋友大大下當然都喊少左好多,不過慢熱怕羞始終就係性格,改不了。

Plan定搬屋抽獎。性格和自信心問題,未必一兩年內改到,你改到時人地又進步了。

樓主, 每個小朋友性格也不一樣,唔使怪自己亦都唔使同人比較 。 只要你有心, 你會慢慢幫到小朋友成長和進步。

為左鼓勵仔仔願意同人講嘢或者玩, 用咗下面兩個方法。

第一, 仔仔好鍾意動物,我哋成日去海洋公園, 成日都鼓勵佢問職員關於動物嘅資料, 一開頭都係我自己問, 慢慢日子耐咗佢就會同職員傾 下。

第二,仔仔到K1時去到公園都系自己玩多。 幸運的找到一個好多友善小朋友嘅公園,會準備好多可以一齊玩嘅集體遊戲或者小玩意, 去到公園搵啲小朋友一齊玩。 會鼓勵自己嘅小朋友一齊玩, 佢唔想玩都唔會逼佢。 當時, 我認識曬公園啲小朋友, 仔仔都係有時玩有時唔玩。 但時間耐咗, 個個小朋友都識佢, 對佢又友善, 我就慢慢淡出交俾佢哋自己玩啦。

e d 只係我嘅方法, 小小嘅分享。 如果你願意都可以試下, 但係小朋友嘅進步可能好需要時間, 微小嘅改善你都要大力稱讚佢呀! 同埋你要欣賞自己為小朋友嘅努力, 佢會感受到你嘅愛㗎。加油!

性格來的,只可以報多啲熱身下。我女都係咁,幸好有龍,但我其實好討厭人逼我女講嘢,人哋唔講咪唔講囉!每人性格不同。

多謝大家俾意見呀。急唔來。唯有多方面的嘗試鼓勵。

我女女都係咁,不過返左D興趣班好似大膽左D,請教下面試班有用嗎?

回覆樓主:

我個女性格超慢熱內向怕羞,in K1時in 8間只有一間肯講野有offer。到K2下學期開始好少少,考小學有offer簡直好似奇蹟咁 返小一後班主任都係話佢超級怕羞講野超細聲。性格係咁都冇辦法,我能做既已經盡做,只有等待小朋友自己慢慢成長

由bb開始已經成日帶佢去公園,返playgroup。佢天生性格係咁都冇辦法,只有俾時間佢自己慢慢長大變得冇咁怕羞。

我想問... 面試有無得唔係由媽媽帶去?
其實我女只會係有我係度時先會分離焦慮..
試過其次去新興趣班..
喊爆唔肯入去..
老師照抱佢入去.. 一關門佢見唔到我就即唔喊..
老師比返影片我睇..
佢上堂好投入仲玩好開心..
其實如果面試時有人夾硬帶佢入去..
佢係 ok 的..

考小係另一埸戰爭,考K offer king or queen並非代表考小一定得。 識人考K無offer, 而家考小係offer king,一大堆神小,名小比他選擇。

回覆樓主:

唔關你事,唔好自責,係天生性格影響,大大下自然會好

我大女今年考小一,一半有2nd, 現有龍校offer.
細仔今年考k, 炒晒(emoji)‍♀️細仔好活躍,活躍到我懷疑佢有問題,去interview 坐唔定唔答老師問題,但我大女係女校,完全幫唔到細仔,我都懷疑緊係唔係我問題,點解可以差咁遠,不過小朋友甘細好多變數,大家加油啦

樓主, 性格多少係生出既, 囡囡應該係內向型小朋友.
如果你自己本身係外向型, 的確比較難理解或接受.
介紹你睇下有關 highly sensitive children (HSC) 既資料, 可能你囡係其中一員.

利申: 我個小朋友係 HSC.

我囡都係怕醜內向,係highly sensitive children, 自小好細膽,好敏感,易喊、缺乏安全感,有分離焦慮。我睇過書去研究下點處理。同時,亞囡大大下,佢表達能力強左,同佢傾計下發覺原來佢心思細密,諗野成熟所以有時諗多左。所以,我慢慢同佢傾多啲,解答佢嘅疑慮,亦不時比信心乍唔去試,話佢知你得嘅。

而在學術上,因佢係內向、成熟,所以坐得定,亦專注力高,我自己係ftm 可以自己教佢,所以佢學術底好。考小學時,佢慢熱係明顯較輸蝕。但有時講緣份嘅,我當時大不了咪諗住有學術底讀咩學校都不會太差,考唔到直私都無所謂。

最後,都考到一線直資,而家小二,依然內斂、慢熱,但見佢愈來愈進步了。

樓主,你小朋友仲細,慢慢來,你同佢傾多啲比多啲信心、安全感佢,同佢出去報多啲唔同活動玩下,去接觸多啲不同面口嘅人,耐不耐帶佢走出「comfort zone」接觸陌生人。另外,keep 住伴讀。