用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 怕格內向唔講野,k 全炒,應點做預備考小學 ...
樓主: 20170101
go

怕格內向唔講野,k 全炒,應點做預備考小學

回覆 fishball_cream 的帖子

謝謝分享!
因為我囡係讀卷幼,但想考直私小。本身讀的卷幼學術程度唔高,亦打算自己跟但唔知點入手或者無教材。可否分享一下,你是怎樣評估小朋友的學術程度呢?你有無用什麼教材?還是會購買其他學術高的學校的二手書,然後自己教?

萬分感謝!

回覆樓主:

其實坊間有不是學校仍偏向取錄文靜乖巧的小朋友。多了解子女強弱同性格,選校時更貼近現實地考慮和選擇。不要人人話好就覺得好。當年考幼稚園,我仔只有一間offer, 今年考小,我因應他的個性,挑選了五間重點小學,再加兩神校和三warm up 的小學。有些人人讚好的小學也因為各種考慮而無報考。最終都有六個offer, 包括四間我們喜歡的重點學校。

多了解子女,多認識學識。其實乖巧小朋友好有market 的。不要太擔心。好好準備吓。

chingchub 發表於 19-12-22 08:54
性格幾天生,後天只能微調到小部分。見過極小數考小一都仲喊緊,相信呢類小朋友比較缺乏安全感,倚賴感好 ...

我同事個女.. 佢地本身係國內人.. (媽媽係香港工作)..
個女係國內讀國際幼稚園...
來香港考小一.. 一來到就爆喊.. 點都唔肯入去...
之後考幾間都係咁.. 結果全軍覆沒..
但我見佢個女平時又無咩野..
初次見我地都好外向活潑友善..
佢媽話佢平時好獨立.. 4歲幾就自己落街買野(大陸人好放養)
應該唔存在過度保護既問題..
佢媽只嘆同學校無緣份..

lambeanmama 發表於 20-1-21 08:03

其實坊間有不是學校仍偏向取錄文靜乖巧的小朋友。多了解子 ...
請問可否指教有邊 d 小學偏向取錄文靜乖巧的小朋友?

jazzcf 發表於 20-1-21 10:19
請問可否指教有邊 d 小學偏向取錄文靜乖巧的小朋友?

識一位文靜內向女同學,有 SFA, 禮賢, 聖心, St Clare, 同坑真offer.  

lambeanmama 發表於 20-1-21 15:49
識一位文靜內向女同學,有 SFA, 禮賢, 聖心, St Clare, 同坑真offer.
咁請問有邊 d 小學偏向取錄文靜乖巧的男生?

jazzcf 發表於 20-1-22 14:00

Sfa。只做卷,學術好就應該ok

jazzcf 發表於 20-1-22 14:00

男仔,坐得定,肯專心聽指令已贏一半對手。其實大部份男女學校都有男女比例目標,所以,乖巧受教男仔其實有優勢呀。如果真的是惜字如金的學術乖仔,記得考埋spb, sfa, st jo (kln bay)。

利申:我仔不是文靜乖巧型。

明白了, 謝謝你們!

20170101 發表於 19-12-21 15:34
阿囡大b ,但性格慢熱內向,分離焦慮,面試好像被點穴啞左唔講野,自己入去的更加是爆喊收場。
1.5岁开始已上 ...

退後一步看,唔一定直資私校top既學校,先最適合小朋友和家長!
小朋友辛苦,大人又有壓力!
香港教育制度,係令家長小朋友辛苦!
媽媽加油

回覆樓主:

了解一下選擇性緘默症