用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 他區自行會否跌band?
go

他區自行會否跌band? [複製鏈接]

想問︰北區二線小學band1,自行落沙田試,或者考體藝。會否跌落band2而白費?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

Mario1980 發表於 19-12-20 22:51
想問︰北區二線小學band1,自行落沙田試,或者考體藝。會否跌落band2而白費?
...

只可以講體藝係全港性招生, 即係學生派遞名次係同全港 18 區有報既學生鬥排名, 會唔會跌 band 我都唔知
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

...

跨區會睇全港次弟的,如果你本身band1a或b,跌band機會細啲,但1c的話,跌band唔出奇,因為北區整體成績比沙田區低,所以你要知道自己band1 係abc邊個位

自行階段係全港性,中學亦最多會知道申請該校學生嘅排名次序,同Banding無太大直接関係~~~

mcl203 發表於 19-12-28 10:57
自行階段係全港性,中學亦最多會知道申請該校學生嘅排名次序,同Banding無太大直接関係~~~
...

我仔係band 2A, 我想跨區報陳瑞祺、但老師話如果自行多九龍城區2A生報此校、係全港次第名單上便會落後、對嗎?即有機會大家都係2A, 但其實排次第時我仔便可能同九龍城區2B 學生差不多排名。

Poyau    發表於 19-12-28 11:22

chanti 發表於 19-12-28 11:15
我仔係band 2A, 我想跨區報陳瑞祺、但老師話如果自行多九龍城區2A生報此校、係全港次第名單上便會落後、對 ...

不。如果你仔仔响自行階段屬全港B2a成績,去九龍城區或其餘16區都係B2a次弟,無升亦無鉄,皆因自行時所評核嘅"標準為全港次弟",用這標準才可以把全港小學生分出上下。所以,你兒子屬B2a成績報陳瑞祺與任何區域嘅B2a學生有着同等""實力""。若然覺得陳瑞祺""適合""孩子成長,不防考慮吧!反而需要考慮陳瑞祺响自行階段可能收(B1c)或(B1c-B2a)為主,估計你兒子需要响面試時努力才有機會。

我仔係band 2A, 我想跨區報陳瑞祺、但老師話如果自行多九龍城區2A生報此校、係全港次第名單上便會落後、對 ...

首先,九龍城區係強區,區內多間小學都有高B1率,亦即係其他小學既學生,有部份全港性B1組別,會係本區被推落B2組別,或稱所謂B2A組別。假若你仔係全港性B2A,當然若面對大量九龍城B2A生投考CSK,排位當然蝕底左,始終佢哋係全港性B1組別~~~

但,變數有幾個可能:
1. 該批強校頗大比例係有自己中學,理論上佢哋B2仔亦多,佢哋係唔會走出街爭位
2.同區既兩間直私,頗大比例係入直資
3.本區強校既女校有幾間,B3生係不可能自行報CSK
4.要自己評估一下該區既B2B生有幾多會自行報CSK,始終區內英中不少,再加,本區B1位充足,B2生係統一係有機會上移

我估到既係咁多,自己評估下你囝本區同其他區水平比較,或許有助選校~~~

補充多DD:

自行全港次弟=(呈1+呈2)後以"全港排高低"後之三分一定義為B1學生
大抽獎本區次弟=(呈1+呈2+呈3)後以"本區排高低"後之三分一定義為B1學生

兩者的分別在於學生落在不同區域(即本區)才有機會出現"升跌Band"

YmOra 發表於 19-12-28 11:47
不。如果你仔仔响自行階段屬全港B2a成績,去九龍城區或其餘16區都係B2a次弟,無升亦無鉄,皆因自 ...

多謝解答。
我仔班主任只說小兒成績是B2a,跨去強區有機會會跌、而我自己看看學校上一年派位、仔全級名次剛好係踏正派區內band 2津校/ 入band 2 直資個位置。
小兒語言能力普遍,面試表現一般. 但數學全級數一數二、記性好所以常識成績亦數一數二。但現今面試我覺得係看重語文能力多、有一band 2b 校雖說面試只佔少部分但是全英面試,對小孩不太有利。所以係自行選校上有點頭痛了

mcl203 發表於 19-12-28 11:55
首先,九龍城區係強區,區內多間小學都有高B1率,亦即係其他小學既學生,有部份全港性B1組別,會係本區被 ...

謝謝你。我會再了解一下、及看看還有沒有其他2a-2b心水。

chanti 發表於 19-12-28 12:13
多謝解答。
我仔班主任只說小兒成績是B2a,跨去強區有機會會跌、而我自己看看學校上一年派位、仔全級名 ...

個人認為,班主任的"描述"很有問題?!他以乎以本區嘅Banding為評Band標準,但以本區為評估描述不會用响自行,只會用來描述大抽獎乙部情況。建議你一定要問清楚這B2a為何是本區的Banding結果,因為(呈1+呈2)之Banding切割係以""全港次弟""來分。未有呈3分數又何來可以知道"本區"Banding呢?!你務必盡快問清楚,如果有他的電郵就電郵問,免得放完假先問又遲多DD佈署了。

以你囝囝B2a成績報"陳瑞祺"係有D搏,因為,個人認為响自行階段陳瑞祺會以(B1c)和(B1c-B2a)學生為主要收生目標。但如果係心儀嘅亦不防一試,我建議你考慮自1陳瑞祺(4班英文班),自2何文田官立(2班英文班)。兩中學之面試佔比皆為30%,如果你兒子面試表現一般嘅話可以想想這兩所中學,因為面試佔比屬OK。

參考資料:
https://www.csklsc.edu.hk/sites/default/files/tinymice/S1discretionary_ApplicationForm.pdf
https://www.hmtgss.edu.hk/hited/hgsshome/news/2019-20/自行分配學位申請須知%202020-2021.pdf#page=2

YmOra 發表於 19-12-28 12:40
個人認為,班主任的"描述"很有問題?!他以乎以本區嘅Banding為評Band標準,但以本區為評估描 ...

謝謝你。我都覺得班主任描述同你地所說的有出入、她似乎只用呈一二三後的派位結果來推算學生自行banding.

YmOra 發表於 19-12-28 12:07
補充多DD:

自行全港次弟=(呈1+呈2)後以"全港排高低"後之三分一定義為B1學生
多謝您的解答。詳細、清楚。那應該進取些少,一間沙田、一間北區。報埋體藝。
到失敗需要大抽獎就再調整

...

自行階段時,實際上係未有學生banding。

學校有的,只係申請學生按呈一呈二成績對照Pre-S1後的相對全港次弟排名。排最頭的是B1A還是B1B水平?學校只能從經驗去估計。排最尾的又會是什麼水平呢?

要評估自行機會,要瞭解潛在對手既水平。
如果係他區熱門學校,自然多該區學生報,自己評估吓你小朋友既學校,如放在該區,水平會和那些學校相近呢?而在那校相同排名的學生又有多大機會呢?

隨便講一兩句機會高低好容易講,再加D花巧兼疑幻疑真既說明亦不難,可惜全部都係幫唔到你。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Mario1980 發表於 19-12-28 12:46
多謝您的解答。詳細、清楚。那應該進取些少,一間沙田、一間北區。報埋體藝。
到失敗需要大抽獎就再調整

"進取"都要以""適合""孩子成長行先。預祝成功。

chanti 發表於 19-12-28 12:46
謝謝你。我都覺得班主任描述同你地所說的有出入、她似乎只用呈一二三後的派位結果來推算學生自行banding.  ...

我覺得你老師似乎無推算錯,佢話你小朋友係2A,若跨區去九龍城會落後咗,應該係指你本區係2A水平,誇落強區會蝕底咗,你最好同老師確認下佢是否指2A係本區~~~

根本本區估Banding已經唔易,若去估全港Banding更難,何況仲分到係去2A~~~

自行係無最終嘅Banding,但EDB份名單都係用配對去交俾學校,同一班申請人分排位先後~~~

可搭單問下嗎?
如果小朋友係 B3 (KLN1 油尖旺), 轉去 KLN2 深水埗有機會嚮大抽獎搏到 B2 中學嗎? 謝謝

SlowMotion 發表於 19-12-31 10:24
可搭單問下嗎?
如果小朋友係 B3 (KLN1 油尖旺), 轉去 KLN2 深水埗有機會嚮大抽獎搏到 B2 中學嗎? 謝謝

按樓上這樣分析,既然沒有升跌band問題,應該無問題。
如果係Band3,我覺得,只要不是band2A的中學,2B-2C的中學,自行不妨一試。
反正BAND3,自行,無需要顧慮太多。
‹ 上一主題|下一主題