用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才校長去St. Hilary
樓主: alsonl
go

優才校長去St. Hilary  

DengCK 發表於 20-1-5 11:32
國際學校收一蚊地租都係咁啦

要獲得政府一蛟租地起校舍,辦學團體必須獲得税局審批為non profit making, 條件包括董事不可取袍金或薪酬,學校所有盈餘必須用於教學,不可分紅给股東

poonseelai 發表於 20-1-5 12:45
要獲得政府一蛟租地起校舍,辦學團體必須獲得税局審批為non profit making, 條件包括董事不可取袍金或薪酬 ...
其實上年爆出事件,楊局長口風已暗示會放生呢間學校。而且“問題”又唔涉及政治問題(校董仲可能有政黨撐腰),
加上總校校伯爺係教育界既地位同勢力,點會咁易出事?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-1-5 12:51
其實上年爆出事件,楊局長口風已暗示會放生呢間學校。而且“問題”又唔涉及政治問題(校董仲可能有政黨撐腰 ...

「朱先生全力投身教育專業,數十年來在大埔區及新界的教育界擔當重要角色。他成立新界校長會,提升教育界的專業水平和加強業內連繫。朱先生聯同不同界別,在大埔建設和諧社區,積極參與社區服務,包括推動公民教育運動和青少年發展工作、推廣市民參與體育運動等。朱先生一直熱心公共及社區服務,貢獻甚豐,現獲頒授銀紫荊星章,以作表揚。」

二○一九年授勳名單
https://www.info.gov.hk/gia/general/201907/01/P2019062900822.htm

http://gia.info.gov.hk/general/201907/01/P2019062900822_313413_1_1561867085445.pdf

poonseelai 發表於 20-1-5 12:45
要獲得政府一蛟租地起校舍,辦學團體必須獲得税局審批為non profit making, 條件包括董事不可取袍金或薪酬 ...

有好多方法可以繞過所謂non profit making conditions。例如學校可以買一尐昂貴嘅嘢出公數,再「借」俾校長或學校有關嘅人,因為冇話過”唔還”,所以唔會有問題。其實有尐教科書出版商都會向某尐學校贈送”教育器材”例如昂貴OLED 8K TV,高階電腦等器材以示”誠意”去令學校採用該出版社嘅教科書,但呢尐高昂禮物被送到學校之後點樣利用,就只得管理層先至知曉,只要學校懂得點樣利用五花八門嘅方法出數去淘空學費,要附合「非牟利」辦學條件又可以將利潤袋袋平安,其實一尐都唔難~

其實我對呢間學校好反感 但我有朋友係用家 讀梗小一 好buy學校 直情好似係中左降頭咁.....唉!

deleted

schrodinger 發表於 20-1-5 19:31
原來爸爸超級紅底照住,怪不得可唔理道德打橫行。

濫用公家資源做自己生意,不道德的交易教育局視而不見, ...

辦學團體年年鼓吹學生捐錢去某“慈善機構”,該機構其中一董事好似就係總校長伯爺。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 20-1-5 20:44

有好多方法可以繞過所謂non profit making conditions。 ...

兄弟同心 ············

https://www.hk01.com/01偵查/207624/被揭偷步收生-私立德萃小學校董會主席及家人承辦校服-田徑訓練

Poyau 發表於 20-1-6 07:11
兄弟同心 ············

https://www.hk01.com/01偵查/207624/被揭偷步收生-私立德萃小學校董 ...

又冇投票機制, 問到才公開。

Soundervolt 發表於 20-1-5 20:44

有好多方法可以繞過所謂non profit making conditions。 ...

咁要家長自己用双眼去睇下點安排,我孩子學校出了booklist, 家長可去指定書局買,可自己上網訂,家長仲自己一起直接向海外發行商訂

poonseelai 發表於 20-1-6 08:34
咁要家長自己用双眼去睇下點安排,我孩子學校出了booklist, 家長可去指定書局買,可自己上網訂,家長仲自 ...

我意思並非書店嘅分別而係教科書出版社....無論透過網店、任何書店或任何形式購買,都係全校會用該出版社嘅書本~

Soundervolt 發表於 20-1-6 10:09

我意思並非書店嘅分別而係教科書出版社....無論透過網店 ...

其實出數買電腦、電話或其他”教學器材”呢尐都係小數目,只要校董會舉手通過(閂埋門一家人嘅校董會),可以租屋俾”老師”做宿舍,買車俾學校用。當然租嘅物業可以來自”任何人”嘅物業~總之報稅時profit一定係”零”甚至負數。

Soundervolt 發表於 20-1-6 10:31

其實出數買電腦、電話或其他”教學器材”呢尐都係小數目 ...

「翻查營運啟思幼稚園的非牟利機構的賬目,雖然過去三年期間累蝕近 1,900 萬元,但同期有近 4,000 萬元開支,流向與董事關連的私人公司。」

https://www.thestandnews.com/finance/上市公司垂青-如何藉非牟利幼稚園生財/

回覆樓主:

絕對同意稅局有責任睇清楚這些學校賬目,多年前屯門一學校用franchise 形式引入英國老牌名校,生果報報導除了franchise fee, 仲要比管理費一間有關連香港公司,立法会有議員質詢過,之後無再跟進

Poyau 發表於 20-1-6 11:39
「翻查營運啟思幼稚園的非牟利機構的賬目,雖然過去三年期間累蝕近 1,900 萬元,但同期有近 4,000 萬元開 ...

人稱肥仔陸嘅太子爺喺香港某超級跑車車會前會長,終身職業係退休人士

fatdogman 發表於 20-1-5 21:38
其實我對呢間學校好反感 但我有朋友係用家 讀梗小一 好buy學校 直情好似係中左降頭咁.....唉!
...

呢個世界好多人篤信宣傳或廣告,喜歡相信美麗謊言,唔係咁多年點會有咁多倫敦金、網上情緣騙案?好似網上情緣騙案為例,絕大部份嘅受害人就算上咗檔,最後都唔會相信自己被騙而去報警,多數係家人揭發之後捉住受害人去報案~

題外話,我識人幾年時間使咗六位數字去減肥,該減肥中心聲稱唔使節食,唔使做運動,只係上中心做機可以減肥....但見佢今時今日仍然在減肥事業上努力中~

Soundervolt 發表於 20-1-6 13:20

呢個世界好多人篤信宣傳或廣告,喜歡相信美麗謊言,唔係 ...
開始懷疑,此校已被大埔勢力掌控,幾個愛出鏡既校董/校監都被架空了!

回覆 Soundervolt 的帖子

can't agree more