用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才校長去St. Hilary
樓主: alsonl
go

優才校長去St. Hilary   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

annie133 發表於 19-12-23 20:26
其實你地係唔係德卒,sorry, 係德萃打手來架
得率丫
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

b3410 發表於 19-12-23 12:44
德萃原來在考小一的家長心目中,都算出名。因為同事新手家長,小朋友K2,開始準備小一,話直私國際全部IB校 ...
係Facebook等各大媒體勁賣廣告....

hkpapa852 發表於 19-12-23 19:18
不過要小心,上年有人插班入咗,俾學校收咗一堆錢後同你講小朋友唔適合係度讀...... ...
商業紏紛同商品說明問題

真心不喜歡St Hillary 呢間學店。無仼何宗教背景,又加個St 落去。唔知想點?等家長覺得勁d?

sunflower2000 發表於 19-12-22 23:23
元朗宏信好似都係IB龍校,不過可考DSE。

宏信係直資...
所以有一半人要考 dse...

Vanadium 發表於 19-12-24 00:43
係Facebook等各大媒體勁賣廣告....
媽劇亭呢樣嘢總校長最耍家, 覺唔覺換左人之後天虹少左好多報導?

Diversifyedu 發表於 19-12-24 10:17
媽劇亭呢樣嘢總校長最耍家, 覺唔覺換左人之後天虹少左好多報導?

我覺得 ,少佐好多。幾乎無。個校長學覺得玩完幾年,班學生成績都無升過,就bye bye走人。

包裝、綽頭、宣傳,最後都係爲咗揾真銀。

回覆 piglover 的帖子

總校長係叻仔嚟, 走位快, 連借殼辦學都攪得到, 搵食啫, 犯法呀!

Diversifyedu 發表於 19-12-24 10:48

總校長係叻仔嚟, 走位快, 連借殼辦學都攪得到, 搵食啫, 犯法呀! ...

我見過旺角嘅校園,交咁貴學費。咁嘅環境,認真,我不會考慮。

我又唔認同讀完呢間學校曉飛,短短幾年,幼稚園,小學,再到中學。用家其實有無考慮過學校嘅教材,課程編排嗎?請到dbs前校長做總監就覺得課程勁d,讀完就係dbs? 名校勁嘅係學生,並非校長。不要神化佐校長的角色。

呢間學校marketing,確實係做得好好。但教育質素好不好,no comment.   

一間連幼稚園都未辦好嘅機構,就急於開小學,中學,一條龍cap水大計。

優才個校長好好 ga?

殼股炒上都係靠概念賣VISION, 又有幾可靠實業業積.
不過, 呢個定位真係有市場, 如果小朋友唔適應傳統教學, 又未必可考/插入新派直資, 仲有家長鍾情嘅英語語境+IB, 市場上真係少呢種一條龍.

呢類背景家長可能一早鋪左高小/初中出國, 成績未必最睇重, 起碼嬴左"我個仔鍾意返學"嘛!

piglover 發表於 19-12-24 10:15
真心不喜歡St Hillary 呢間學店。無仼何宗教背景,又加個St 落去。唔知想點?等家長覺得勁d?
...

校名有聖、喇、萃、仁嘅字,學校都好似被鍍金~

piglover 發表於 19-12-24 11:16
我見過旺角嘅校園,交咁貴學費。咁嘅環境,認真,我不會考慮。

我又唔認同讀完呢間學校曉飛,短短幾年, ...

最近呢位飲食專欄前校長好似喺各大媒體對學校嘅宣傳已經消聲匿跡,早期創校時係prime selling point,每逢校內外媒體出現都用某校前校長稱呼,而家潛咗水.....

piglover 發表於 19-12-24 10:15
...
這也是我覺得比較反感之處。中文名加個“萃”字都罷了,英文加St落去,真係不知所謂。

b3410 發表於 19-12-24 12:37
這也是我覺得比較反感之處。中文名加個“萃”字都罷了,英文加St落去,真係不知所謂。 ...

真係有St. Hillary呢個人物。

"德萃"係反映現今教育悲歌,當想得到的得不到,寧花大畢錢去自欺欺人,而做生意的又捉準呢批"顧客"心態。

成績不用理會,俾得咁多錢學費,相信大部份都出國讀書,外國同樣大把學店。正如佢地總校長一樣,唔使讀書叻都一樣搵到食做大生意,最重要識人識走位。

話時話,優才校長過咗去卒記,收生會唔會好似喺GT咁,家長要上堂做功課先至收?而優才又會唔會取消呢個做法?

Vanadium 發表於 19-12-24 13:49
"德萃"係反映現今教育悲歌,當想得到的得不到,寧花大畢錢去自欺欺人,而做生意的又捉準呢批"顧客"心態。

...

我身邊就有家長好慶幸小朋友入左德萃,話小朋友開心返學,唔使催谷下都學到野,我真唔明佢地諗緊咩。

有一樣野好現實,想要好成績,係要努力。有邊間學校唔谷,啲小朋友可以攞到好成績?!

https://kknews.cc/health/aey88og.html

我很奇怪點解朱總校長淨靠吹吹吹,就可以又攞10大青年、又話係教育家,佢個人教學理論有幾多經過實踐係真係好? 若成功係指能吸引人追捧,盲目追求,呢種成功我真不能苟同。

附上的連結,係講約100多年前發現鐳呢種元素後,因著佢極強放射性,就被marketing追捧成強身活體聖藥,雖然貴一貴(鐳係近最貴之元素),但仍被當時俾得起錢的人盲目追求。

呢班人有錢但盲目,結果可想而知.............

唔係話新概念一定唔好,但最好唔好太脫離現實或太理想主義,人始終要食飯(或碳水化合物),唔好講到幾千年食飯咁老土,要破舊立新,搞食藥丸就得。
‹ 上一主題|下一主題